Jump to content

FM Malibloggen: NATIONALDAG OCH ÖVERLÄMNING TILL MALI14


Recommended Posts

Precis som för alla före oss, letar sig nu sanden in överallt för Mali14. Den röda sanden börjar sakta men säkert sätta sig i kläderna och byta färg från beige, till några nyanser närmre rött. Det är den 6 juni, nationaldag och ceremoni för överlämnandet av det svenska styrkebidraget och Camp Estelle till Mali14.

 

 

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/06/uppstallning-8.jpg

Överstelöjtnant Fredrik Åkerman, chef för Mali13 lämnar nu över till Mali14 och överstelöjtnant Dennis Löfvenborg. Det är nu med det nya MTF-konceptet (Mobile Taskforce) som Mali14 fortsätter den fredsfrämjande insatsen i Mali, tillsammans med bland annat tyskar och britter. 

Under ceremonin med fanvakt och uppställning med delar ur Mali13 och Mali14, framfördes tal till de två förbanden. Ett stort tack riktades till Mali13 för väl genomförd insats och HOTO, vilket banar väg för Mali14.

 

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/06/uppstallning-2.jpg

Överstelöjtnant Åkerman talade under ceremonin till Mali 13 och Mali 14

”SWECON Mali13 och Mali14, det är dags för förändring. Det är dags för Mali13 att åka hem och för Mali14 att ta över. Det är med blandade känslor jag står här framme. Det har varit en intensiv och händelserik insats, som krävt mycket jobb. Detta gör att det känns skönt att åka hem och vila upp sig lite och umgås med familj och vänner. Å andra sidan finns vetskapen om att det roliga är på väg att ta slut, nya operationer att planera och genomföra väntar. Men var sak har sin tid och tiden har nu kommit till byte av kontingent.

Mali14, har vill först rikta mig till er. Jag upplever att ni som går in i den här insatsen väl förberedda och redo att ta er an de utmaningar som väntar er. Ni har varit väldigt lyhörda och ödmjuka under den HOTO  (Hand over, take over) som genomförts, vilket gjort att det flutit på smidigt och med få friktioner. De så viktiga kontakterna med sidoordnade och högre chefer har redan kommit igång på många håll.

Ni har en fantastisk resa framför er, fylld av nya utmaningar att lösa. Ni kommer att fortsätta utvecklingen av MTF-konceptet och leverera ett viktigt bidrag. Det finns goda förutsättningar att öka samarbetet inom MTF ytterligare och få ut ännu mer effekt, förbanden tillsammans. I det avseendet har överstelöjtnant Löfvenborg redan initierat det arbetet för Mali14. Jag önskar er all lycka till, ni kommer göra ett utmärkt jobb.

Avslutningsvis, Mali13, ni har gjort ett strålande arbete under svåra omständigheter. Känn en stolthet och era insatser och njut av en välförtjänt ledighet väl hemma i Sverige. Ta hand om era anhöriga och visa uppskattning för det de gjort på hemmaplan, det är de värda.

Jag kommer nu att överlämna befälet och den svenska fanan till överstelöjtnant Dennis Löfvenborg.”

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/06/uppstallning-3.jpg

 

Avslutningsvis framförde överstelöjtnant Löfvenborg 

Sällan har väl valspråk vid två kontingenter varit så passande och matchande som nu.

Mali13 ordspråk – alltid främst

Ni har spårat för inte bara oss, utan även MTF och FN. Ni har drivit utvecklingen av det svenska styrkebidraget på ett förtjänstfullt sätt vilket märks när vi kommer ner till detta dukade bord. Ni har även varit högst involverade i uppstarten och utvecklingen av Mobile Task Force, MTF, något som chefer och officerare ur MTF vittnar särskilt om. Er nyfikenhet och vilja att ligga i framkant har utvecklat er som personer, ert krigsförband, MTF och även MINUSMAS militära del!

Ni har varit främst, bra jobbat och tack för ert gedigna arbete vilket skapar goda förutsättningar för oss. Tack för er insats!

Vårt valspråk – PERGITE PRO PACE

K 3:s valspråk Pergite – Framåt, följt av vårt existensberättigande här i Mali Pro Pace- För freden.

Där Mali13 – Främst – nu lämnar skall vi ta över och fortsätta ”Framåt för freden” – ”Pergite Pro Pace”.

Vår resa startar nu och skall präglas av flexibilitet – ansvarsglädje – kamratskap – samarbete!

Det är med stor ödmjukhet och tillförsikt jag tar över förbandet. Vi har stora skor att fylla från Mali13 och ett stort ansvar på våra axlar från världssamfundet, försvarsmakten, K3, MTF, våra anhöriga och egna förväntningar. 

Detta i en miljö som ställer höga krav på både individer, chefer och materiel och mot en motståndare som är dynamisk och kapabel. Men vi är väl förberedda, övade och prövade för att axla detta ansvar.

Där ni var främst fortsätter vi nu framåt!”

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/06/dsc01529.jpghttp://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/06/uppstallning-6.jpg

 

Ett stort tack till Mali13 för genomförd insats!

 

PERGITE PRO PACE

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...