Jump to content

Försvarsmakten: Ett säkert kungafirande


Recommended Posts

Idag fyller Hans Majestät Konungen 75 år och Försvarsmakten högtidlighåller dagen bland annat med en officersfanvakt och musik på Kungliga slottet. Dock i begränsad omfattning.

Varje valborgsmässoafton firar Försvarsmakten och allmänheten kungens födelsedag på yttre borggården. I vanliga fall innebär det traditionella firandet pompa och ståt med musik från en av Försvarsmaktens professionella musikkårer, fanvakt, stor högvaktsceremoni och mycket publik.

I år blir genomförandet begränsat på grund av pandemin. Trumpetare och officersfanvakt från Livgardet hedrar regenten på borggården, men det kommer inte vara öppet för allmänheten.

Försvarsmakten skjuter också traditionsenlig salut för kungen från Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Karlskrona, Skansen Lejonet i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand samt Kvarnängen i Boden klockan 12.00.

I samband med Valborgsmässoafton och kungens födelsedag brukar även årets första beridna vaktparad genomföras. Samtliga vaktparader är dock fortsatt inställda, precis som de ceremoniella delarna av högvaktsavlösningen. Vaktavlösningarna och vaktparaden, både till fots och till häst, lockar i vanliga fall tusentals besökare till Stockholms slott och måste därför anpassas till rådande situation. De är inställda fram till sista juni. Beslut om resten av sommaren kommer att tas inom kort. 

Läs hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...