Jump to content

FM Afghanistanbloggen: Samverkansofficerarna i Kabul


Recommended Posts

Resolute Support Mission, som FS 40 är en del av, består av ca 10.000 personer från totalt 36 olika länder, organiserat i 7 olika geografiska delar. TAAC-N, den norra delen av Afghanistan och där huvuddelen av FS 40 befinner sig, har främst tysk ledning och Högkvarteret för hela Resolute Support är lokaliserat i Kabul, med främst amerikansk ledning. Det är mycket personal, internationellt, och så som många stora organisationer, komplext.

Vid högkvarteret i Kabul arbetar vi, Henrik och Mattias, som Samverkansofficerare, eller Liaison Officer på engelska. Vår uppgift är att, enkelt uttryckt, vara TAAC-N ambassadörer i Kabul och underlätta kommunikation mellan TAAC-N och Högkvarteret i Kabul. Detta innebär att vi följer vad som händer i hela Afghanistan. Vi informerar, koordinerar, rådger och assisterar där vi kan.

Vår arbetsdag börjar 07.30, vid vår arbetsplats i ledningscentralen i Kabul. Här sitter vi tillsammans med andra samverkansofficerare och alla de som kan bidra med resurser vid behov. Vi har system som gör att vi kan följa vad som händer i Afghanistan via skärmar. Vi tar reda på vad som har hänt de senaste 12 timmarna i norr och rapporterar detta till våra kollegor. Vi får reda på vad som har hänt i övriga delar av Afghanistan. Kollegorna i ledningscentralen kommer i huvudsak från USA, Storbritannien, Italien, Rumänien, Slovakien, Australien och Afghanistan.

Klockan 09.00 varje dag har vi kaffe tillsammans med andra samverkansofficerare, där vi diskuterar alla möjliga ämnen. Informellt, nyttigt, väldigt trevligt och vid vackert väder sitter vi i parken. Resten av dagen går oftast till att genomföra olika möten, informellt och formellt, i vår roll som ambassadörer för TAAC-N. Lunchen hämtas i matsalen, och intages i Nordic Palace, ett litet hus som vi delar med övriga nordiska länder. För tillfället består lunch gemenskapen av i huvudsak kollegor från Danmark och Norge. Bland alla möten och rapporter så försöker vi alltid genomföra ett fyspass, och om inte, i alla fall en promenad. En promenad runt campen tar cirka 10 minuter, så många varv blir det. Med detta sagt, så är vi trots allt cirka 1 000 personer i högkvarteret.

Middag klockan 18.00 och därefter tillbaks till ledningscentralen för att återigen rapportera vad som har hänt dom senaste 12 timmarna. Ungefär klockan 21.30 är arbetsdagen avklarad, och om inget händer under natten så blir det sömn mellan 23.00 och 06.30.

Dagarna är lika måndag till söndag, inga lediga dagar, så det är skönt att vi är två som kan hjälpas åt.

Vi har ett fantastiskt roligt och stimulerande arbete, vilket underlättar när man saknar er där hemma.

http://blogg.forsvarsmakten.se/afghanistanbloggen/files/2021/04/08e7d0cc-e053-4d29-b234-d792ebed5f05-300x225.jpeg

Henrik och Mattias
Samverkansofficerare

Läs hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...