Jump to content

Flygvapenbloggen: Minnesord över generallöjtnant Sven-Olof Olson


Recommended Posts

http://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/files/2016/01/LSS_Vingexamen_20160121-bild7-1024x680.jpg

Arkivbild från Vingexamen 2016. ​Sven-Olof Olson firade då 70-årsjubileum sedan han tilldelades sina vingar år 1946. Här sitter han tillsammans med dåvarande landshövding i Östergötland Elisabeth Nilsson. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Sven-Olof Olson föddes i Oskarshamn den 27 november 1926. Efter studentexamen i Kalmar 1945 utbildade han sig till stridsflygare och blev fänrik 1948. Han placerades vid Västmanlands flygflottilj F 1 i Västerås och flög nattjakt med J 30 Mosquito och J 33 Venom. 1950 tilldelades han Stockholmstidningens bragdmedalj efter en nödlandning med en Mosquito under extremt besvärliga förhållanden. Sven-Olofs stora kunnande som flygförare visade sig många gånger under hans långa karriär bakom spaken, ett liv som han älskade.

Under 1950-talet var han en av de tongivande inom utvecklingen av ett modernt stridslednings- och luftbevakningssystem, Stril 60, som omfattade en djärv satsning på långt driven datorisering. Tillsammans med införande av J 35 Draken gjorde detta Flygvapnet till ett av de mest avancerade i världen på 1960-talet. 1967 befordrades Sven-Olof till överste och blev chef för Flygvapnets krigsskola F 20 och 1971 blev han chef för Upplands flygflottilj F 16, båda i Uppsala.

År 1973 befordrades Sven-Olof till generalmajor och tjänstgjorde som souschef vid Försvarsstaben och som chef för Första eskadern E 1.

1980 befordrades han till generallöjtnant och blev militärbefälhavare för Södra militärområdet.

Den 1 oktober 1982 utnämndes Sven-Olof till chef för Flygvapnet som han ledde fram till sin pensionering 1988.

Sven-Olofs fyrtio år i Flygvapnet utmärktes av ett spännande liv i luften, banbrytande idéer på marken men framför allt av ett ledarskap som berörde och inspirerade. Flygvapnets traditioner låg Sven-Olof varmt om hjärtat och med hans personliga engagemang fick minneshallen på Tre Vapen sin nuvarande utformning. Ett korrekt uppträdande och stil var en självklarhet för Sven-Olof och tennis var en viktig del i hans aktiva livsstil. Under tiden i Flygvapnet flög Sven-Olof närmare 70 olika flygplanstyper och karriären avslutades med ett flygpass i Viggen 1988.

År 1968 valdes Sven-Olof in som ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och var dess styresman 1988-1991. Han utsågs 2011 till hedersledamot.

Efter sin pensionering var Sven-Olof verkställande direktör för AB Afoma och ledamot av styrelsen för Catella Generics AB samt Senior Advisor för Volvo Lastvagnar och fr Saab Nyge Aero.

Genom åren var Sven-Olof aktiv i sina kontakter med flygarkamraterna i Flygvapnet och flottiljernas kamratföreningar. Hans föreläsningar var lärorika och hans middagstal fyllda av skratt och roliga betraktelser från ett långt flygarliv.

Sven-Olof avled natten till den 20 april 2021.

Våra tankar går till hans nära och kära.

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...