Jump to content

FM Afghanistanbloggen: Livet som Situational Awareness Officer


Recommended Posts

Green Cell heter inte Green Cell som vissa tror, för att vi är den enda cellen (sektion) i Situational Awareness Room (SAR) TAAC-N som har krukväxter på kontoret. Utan för att vi specifikt följer de ”gröna” styrkorna, det vill säga de Afghanska säkerhetsstyrkorna (ANDSF). I Green Cell är vi 5 personer som arbetar dagligen. En chef, två Situational Awareness Officers (analytiker) och två skiftarbetande tolkar. I stora drag går arbetet i Green Cell ut på att ha en lägesuppfattning om vad de två Afghanska kårerna som verkar i norra delen av Afghanistan har för sig. För att göra detta har vi ett antal informationskanaler ifrån flertalet olika källor, som ger oss en bild av hur situationen utanför murarna ser ut. Bland annat genom samverkan med ANA-AT (koalitionens rådgivare till ANDSF) samt med CJ2 (underrättelsesektionen i staben). Utöver detta finns flertalet rapporteringskanaler direkt ifrån kårerna.

Att arbeta som Situational Awareness Officer i Green Cell är en befattning som kommer med en hel livsstil samt tillhörande åsikter; att vara vaken efter 21.00 är fullständigt galet och att vakna senare än 03.30 är att betrakta som sovmorgon. Normalt är arbetstiden från 04.00 till ca. 16.00, medans det på fredagar och söndagar är ”low ops”. Det innebär en mer avslappnad stabsrytm med något senare start, 07.00.

En vanlig dag ser ut som följer:
Jobbet börjar 04.00, det som händer under de första timmarna är att gå igenom informationen som kommit in under föregående eftermiddag och natt.
Utav denna informationen förbereds SAR-uppdateringen som hålls klockan 07.15, samt uppdatering för chefen TAAC-N, den tyska generalen, 07.30. Efter de båda uppdateringarna är det vanligtvis frukost.

Därefter fortsätter arbetet med att processa alla inkomna rapporter. Rapporterna ifrån de afghanska kårerna skrivs om till vårat rapporteringsformat och läggs in i dagens incident rapport. Ibland är den klar innan frukost och ibland är den klar fram emot 11.00 beroende på hur mycket som har hänt utanför murarna. Slutligen påbörjas arbetet med eftermiddagspresentationen för chefen och ställföreträdande chefen TAAC-N. Vanligtvis är tiden före lunch den lugnare delen av dagen, beroende på ifall vi har fått extra uppgifter av chefen TAAC-N eller chefen SAR och beroende på i vilken takt rapporterna utifrån rullar in.

Strax efter lunchen kommer eftermiddagsrapporten in, efter att denna har översatts och processats likt arbetet under morgontimmarna så färdigställs eftermiddagspresentationen. Den är en översikt av samtliga effektiva incidenter under senaste dygnet. Med effektiva incidenter menas de incidenter som har renderat i någon form av resultat, t.ex. döda och sårade soldater ifrån någon av de stridande parterna. När denna presentation är slutförd och levererad brukar det innebära att arbetsdagen är slut. I undantagsfall kan ytterligare uppgifter komma in, vilket då renderar i en förlängning av arbetsdagen.

Tiden utanför arbetet består till 90% av träning, mat och sömn, samt någon vända till NSE:t för att se en film eller liknande.

Detta är mitt liv i insatsen som Situational Awareness Officer i Green Cell.
http://blogg.forsvarsmakten.se/afghanistanbloggen/files/2021/04/dsc-6653-447x1024.jpg

Nils
Situational Awareness Officer, TAAC-N

Läs hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...