Jump to content

FM Malibloggen: Vad händer innanför murarna


Recommended Posts

Ofta ser man bilder på skyttesoldater i kroppsskydd, nära eller en bit ifrån sitt splitterskyddade fordon, galten. Bilder på när de rör sig bland lokalbefolkningen där de skapar trygghet och samarbetar med andra nationer och lokala aktörer. Det är i de stunderna vi blir medvetna om att vi faktiskt gör skillnad. Men hur ser resten av insatsen ut och hur ser den ut för dem som aldrig lämnar campen, vilka andra funktioner finns och vilka uppgifter måste lösas.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/02/pios-action-guys2-570x427.jpg

Om vi börjar med det grundläggande, för att soldater och officerare ska kunna göra ett bra arbete så krävs det en bas att ständigt återkomma till. Här i Gao bor vi på en camp tillsammans med en mängd soldater från andra nationer. Här finns vårt fasta boende, mat och stridsvärdeshöjande aktiviteter såsom gym och welfare. De som även har sin arbetsplats på campen tillbringar all sin tid här. Innanför det som kallas för Hescomurar (splitterskyddade murar) och det är här som skyttekompaniet återhämtar, vårdar sin materiel och förbereder inför nästa patrull eller operation.

Även om vi hyr vår camp ansvarar vi för en viss del av underhållet. Det gäller såväl boende som arbetsytor. Alla uppgifter som är kopplade till ”fastigheten” camp Estelle, löses till stor del av vår egen personal tillsammans med vår hyresvärd Tyskland. Det kan handla om el, vatten, brandskydd, möblering osv. listan här är lång. Allt som man i Sverige ringer någon annan för att lösa, ordnas här av de soldater som vi har på plats.

Innanför murarna arbetas det dygnet runt, campen postas och information bearbetas. Då är det är viktigt att få ett avbrott i arbetet, att få tänka på något annat än tjänst så några gånger i veckan arrangeras t.ex. quiz, ljusandakt eller filmkväll.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/02/img-3887-150x150.jpg

 

Tillförseln från Sverige är stor, vi får ständigt hit materiel, allt från förbrukningsmateriel såsom kaffe till nya galtar. Det lastas av flygplanen av vår egen personal som dessutom ser till att säkerheten på flygplatsen hålls efter. De fraktar sedan in det till campen där det inventeras och omsätts på vårt huvudförråd och levereras ut till den funktion eller grupp som behöver den.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/02/galt-flyg-570x337.jpg

Om fordonen som tidigare fraktats ner hemifrån går sönder, vilket sanden här i Mali ser till att de gör med jämna mellanrum så har vi en reparationsgrupp på plats. De arbetar alltid under högt tryck och rullar även med soldaterna ut i fält för att se till att vi kan lösa eventuella tekniska problem på plats. De är även ett glatt, serviceinriktat gäng att gå till om welfaregruppen behöver något specifikt som en insatsanpassad adventsstake eller en luciakrona.

Arbetet som sker utanför campen leds av vår operationssektion, de har i uppgift att förbereda och planera operationer och sedan leda dem. Tillsammans med vår säkerhetssektion ser de till att soldaten i fält ständigt har en uppdaterad lägesbild och uppgifter att lösa. Här arbetar även vår logistiksektion för fullt. En av deras uppgifter är att soldaterna har de förnödenheter de behöver för att kunna lösa sitt uppdrag ute i fält.

För att kunna hålla kontakten med personalen utanför campen är samband högt prioriterat, olika sorters radio och telefoner kombineras för att finna den bästa lösningen så att vi ständigt är i kontakt. Arbetet innebär även att se till att vi har möjlighet att ha kontakt hemåt. Det funkar bra även om det alltid finns en vilja och längtan efter mer och snabbare lösningar både arbetsmässigt och för att kunna genomföra de så efterlängtade videosamtalen hem.

Sist men inte minst så har vi vår personalavdelning. Det är enkelt att tro att allt löses hemifrån men allt som har med kontingentens personal att göra löses på plats. Det är här soldaterna finns så det är här personalsektionen ska vara för att driva det dagliga arbetet men även enklare kunna svara på frågor och funderingar om löner, resor, framtid, ledigheter osv.

Det här är bara ett axplock utav allt arbete som genomförs inne på campen. På detta sätt, tillsammans med de ovan nämnda soldaterna i kroppsskydd, löser vi den uppgift vi är här för, att stötta Maliska myndigheter att stabilisera landet.http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/02/img-7718.jpg

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...