Jump to content

”Värnpliktiga korpraler” (o dyl)


Recommended Posts

I flera forum (motsv) tillkännager olika delar av FM att de nu utser (bl a) vpl korpraler (igen), kopplat till återinförandet av vpl befäl. I detta fall gruppbefäl. Frågan har varit uppe här förr, men jag ser att FM numera kategoriserar ”meniga och vicekorpraler” medan korpraler till överfurirer är gruppbefäl. Förr -och då menar jag innan de senaste reformerna på området- pratade man om ”meniga och korpraler”. Vadan denna (förstnämnda i första hand) distinktion? Kommer GSS-K och GSS-T inte vara vicekorpraler längre? Medan vpl (”GSS-P”?) förblir vicekorpraler både under (slutet av) GU som efter ”muck”?

 

Kopplat till detta har vi ju frågan om hur och när ”K” och ”T” blir gruppbefäl. I andra inlägg här har väl antytts att ”pommesfriteskrigare” ( =menig 1 kl) blir få av nämnda kategorier, blir man kvar ”några år” blir man gruppbefäl. Om man inte slutar då. Men att bli GB kan dröja ett tag ändå, typ. Medan det för vpl/ ”P” går rätt fort, både att bli det och att genomgå utbildningen. Eller är det/ ska det bli samma utbildning?

 

Annars kan man fundera över vad som händer om ”P” söker ”K” eller ”T” efter genomgången GU med GB-utbildning; får hen behålla (vicekorprals?)graden då eller ”börja om” som menig? Annars finns ju en fin ”sneddningsmöjlighet” här om vägen för ”K” och ”T” känns för lång, liksom.

 

Sen kan man undra över varför både ”T” och ”P” behövs; en ”T” som inte vill fortsätta kan väl kallas in med stöd av pliktlagen och bli ”P” (mer eller mindre) mot sin vilja? Så var det ju ”förr”, yrkesbefäl som slutade men som av nån anledning inte ville (eller kunde?) bli reservare blev vplbefäl.

 

Nåja. Det är ju en annan fråga. Men jag tycker den nya(ste) befälsordningen är intressant, om än lite snårig för en (numera) utomstående. Men på det hela bra :)

Edited by Granis
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...