Jump to content

Hur kommer US Navy att ersätta de 13 patrullfatygen av Cyclone-klassen?


Perman

Recommended Posts

US Navy kommer över de närmaste åren att ta de 13 patrullfartygen av Cyclone-klassen ur tjänst. 3 av dessa är stationerad vid Mayport, Florida för utbildning och Homeland Security, och de kommer att tas ur tjänst 31 mars 2021. Dessa tre tjänstgjorde i US Coast Guard 2004-11 och är bland de yngsta i klassen. Ytterligare 9 eller 10 fartyg är stationerade i Manama, Bahrain för patrullering i Persiska viken och för att hålla koll på hot från småbåtar när de eskorterar oljetankfartyg och annan kommersiell sjöfart.

 

14 enheter av Cyclone-klassen togs ursprungligen i tjänst 1993-2000. Fartygen är på 336 ton med en toppfart på 35 knop och bygger på Vosper Thornycroft's robotbåtar av Province -klassen. I grundutförandet är de bl a bestyckade med två st 25 mm Mk38 Mod 2 kanoner (även benämnda Typhoon). De är designade för att kunna ta 8 SEAL ombord. Man fann dock snart att de var för stora för uppgiften, och de fick gradvis andra uppgifter. Klassnamnen USS Cyclone överfördes till US Coast Guard i Febr 2000 och sedan vidare till den filippinska marinen i mars 2004. Hon är hittills det enda fartyget i klassen som överförts utomlands.

 

Som det ser ut just nu så kommer man att ersätta dem med LCS fartyg av Freedom- och Independence-klasserna samt mindre fartyg från US Coast Guard. Problemet är LCS fartygen är för stora, för djupgående och för dyra att operera för uppgiften. En nackdel som man kanske inte tänker på i första taget med LCS är också att de är ganska höga så att en attackerande attack- eller bombbåt snabbt skulle kunna komma innanför minsta skjutavstånd med 57 mm kanonen. Även radartäckningen kan påverkas av den höga höjden och ev. göra att man inte upptäcker småbåtar med stealth teknik. Kustbevakningsfartygen saknar å sin sida både fart och tyngre bestyckning för att ersätta PC fartygen i en tuffare miljö. Det som man möjligen kan hoppas på är att man nu under Biden regimen kommer att ta fram en lämpligare fartygstypen som ersätter PC fartygen. Patrullfartygen som nu kommer att tas ur tjänst med början om 2 månader kommer säkert att vara eftertraktade för överföring till vänskapliga länder som Grekland, Filippinerna och Vietnam. Kanske även till Chile, Taiwan och Irland.

 

U.S. Navy Will Not Replace the Patrol Coastals with a New Boat of Similar Size and Type

(navalnews.com)

 

spacer.png

(foto Naval Analyses)

 

/Per

 

 

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • 1 month later...

Just nu ser det väl ut som att ingenting likvärdigt kommer att ersätta?

 

På pappret vill man ju ha obemannade mindre (små) patrullbåtar. Men det ligger väl ett antal år framåt i tiden innan  vi får se det? Har även läst nåt om att nån Cuttermodell som USCG använder kan bli aktuell, men vet inte hur seriös den uppgiften är. Den som lever får väl se?

 

Skroven på Cyclonefartygen var väl slutkörda? 

 

Det finns säkert nån med mer koll än vad jag har.

Edited by Rauta
Link to comment
Share on other sites

Den filippinska marinen säger sig vilja överta de patrullfartyg av Cyclone-klassen som har tagits ur tjänst (och som kommer att tas ur tjänst) i US Navy. Sedan 2004 finns ett fartyg av klassen i tjänst, vilket torde öka chanserna. Jag kan tänka mig att den ukrainska marinen också är intresserad.

 

PH Navy keen on acquiring US Cyclone-patrol vessels

 

/Per

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Perman said:

Den filippinska marinen säger sig vilja överta de patrullfartyg av Cyclone-klassen som har tagits ur tjänst (och som kommer att tas ur tjänst) i US Navy. Sedan 2004 finns ett fartyg av klassen i tjänst, vilket torde öka chanserna. Jag kan tänka mig att den ukrainska marinen också är intresserad.

 

PH Navy keen on acquiring US Cyclone-patrol vessels

 

/Per

 

Vad jag kan se så ska de nu bara fasa ut tre stycken.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, madman said:

Vad jag kan se så ska de nu bara fasa ut tre stycken.

 

Jo det stämmer visserligen, men det är väl ingen vild gissning att när fler LCS fartyg blir tillgängliga de närmaste åren att man också fasar ut de 10 resterande fartygen som alla är baserade i Bahrain. Det finns flera sajter som talar om att man ska fasa ut alla fartygen, men ännu finns ingen fastlagd tidsplan för de resterande 10. Cyclone klassen byggdes bara för att vara i tjänst i 15 år, så de lever på övertid redan. En ytterligare indikation att deras dagar är räknade är att de fartyg som tagits ur tjänst är de som använts för utbildning av besättningarna. Klassen har dessutom bara räknats med i styrkesammanställningen nåt enstaka år, så deras frånvaro kommer knappast att märkas på pappret. Det enda som kan sätta käppar i hjulet för planerna är väl om kongressen opponerar sig.

 

Såg förresten på nån sajt att det bara är USS Tornado som ska säljas och att de andra i första omgången ska skrotas. Hon lär väl gå till den filippinska marinen då.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, vikingman said:


Alla? fartyg lever väl på övertid i Filippinska flottan?! Kanske något överdrivet från min sida!

 

De har ju i varje fall två nya toppmoderna fregatter och två nya större amfibiefartyg med docka. Det är ju mer än vad vi har. Fler sydkoreanska korvetter av Pohang-klassen ska väl vara på gång också. WW2 fartygens dagar är nog räknade.

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Filippinska marinchefen Vice Adm. Giovanni Carlo Bacordo vill hellre ha fler patrullfartyg av Cyclone-klassen än kustbevakningskuttrar av Hamilton-klassen:
 

Quote

 

The acquisition of additional Cyclone units, which the PN initially requested five, is dependent on the assessment of the Joint Visual Inspection (JVI) team that will be checking the vessels, Bacordo said.

"It also depends on the JVI. Even if, let's say that there are 10 ships available, if our team would assess that some of the vessels would be too expensive to maintain, we will only get the best available units," he added.

Also, the PN chief said they will request their US counterpart to retain the armaments of these ships if possible.

 

 

PN prefers US Cyclone patrol boats over Hamilton-class cutter

(pna.gov.ph)

 

BRP General Mariano Alvarez (PS-38) (f. d. USS Cyclone) av Cyclone-klassen som överfördes till den filippinska marinen 2004 genomgick för övrigt en modifiering och förlängning i samband med överföringen:

 

Quote

Refitted by Bollinger Machine Shop and Shipyard prior to delivery and received a stern ramp modification upgrade known as the Combat Craft Retrieval System (CCRS) which had the ship's stern extended by nine feet to accommodate a deck ramp - which extends down to below the water line, for a 20 feet Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB).

 

BRP General Mariano Alvarez (PS-38)

(en.wikipedia.org)

 

Här är ett foto som illusterar skillnaden i storlek mellan Cyclone-klassen och Hamilton-klassen:

 

spacer.png

(foto: David's World 2011)

 

/Per

 

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Nu har det börjat hända saker med de patrullfartyg av Cyclone-klassen som tagits ur tjänst. Inte mindre än fem st har nyligen överförts till Royal Bahrain Naval Forces och samtliga kom i tjänst 30 mars 2022. Det är fråga om f d USS Tempest (PC-2), USS Typhoon (PC-5), USS Squall (PC-7), USS Firebolt (PC-10) och USS Whirlwind (PC-11). Om man bara räknar fregatter, korvetter, robotbåtar och patrullfartyg så utökades därmed Bahrain's flotta från 10 fartyg till 15.

 

Ytterligare tre fartyg som var baserade i Mayport, Florida för anti narkotika uppdrag togs ur tjänst under 2021 i avvaktan på försäljning eller skrotning. Fem fartyg av Cyclone-klassen återstår i tjänst.

 

image.thumb.png.6d01667a12902f3f6f0b563bc59bdcd1.png

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, vikingman said:

Märkligt att Filippinerna inte fick mer än ett fartyg när de kunde tänkt sig flera av Cyclone-klassen. Beror det på president Dutertes dåliga relationer till USA?

 

Mycket möjligt men å andra sidan så har ju en amerikansk f d kustbevakningskutter av Hamilton-klass överförts så sent som 2016. Det kan också vara så att de avser ta över de två irländska patrullfartygen av Peacock-klass som snart ska tas säljas eller skrotas, och då kanske man inte har personal just nu att bemanna fler fartyg av Cyclone-klass. Om så sker så skulle samtliga fem patrullfartygen av Peacock-klass hamna i den filippinska flottan, och det är ju ett sätt att harmonisera reservdelsförsörjning och underhåll. Cyclone-klassen har man ju än så länge, som du säger, bara ett fartyg av. De senare är modernare men också mindre och betydligt snabbare och kan vara dyrare i drift.

 

/Per

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

US Navy har nu överfört tre patrullfartyg av Cyclone-klass till Egypten efter en resa på 4.000 miles under Januari och Februari. Fartygen var bemannade av gemensamma besättningar från US Navy och den egyptiska marinen, och anlände till Alexandria den 12 Februari. Det rör sig om f d PC-3 USS Hurricane, PC-6 Sirocco och PC-12 Thunderbolt. Så vitt jag förstår så återstår nu bara PC-4 USS Monsoon och PC-9 USS Chinook i aktiv US Navy tjänst med hemmahamn Manama i Bahrain för bägge. PC-14 USS Tornado togs ur tjänst 18 Febr 2021 men har ännu inte överförts utomlands. Hon var baserad i Mayport, Florida. Återstår att se vem som får dessa de tre sista fartygen av Cyclone-klassen. 

 

US Navy transfers three Cyclone class patrol ships to Egypt

(navyrecognition.com)

 

image.thumb.png.d3164eecc206c2eece876923639d1351.png

 

image.thumb.png.569302a59c3c7f8388cd1d85caacdef2.png

(A MK-60 Griffin surface-to-surface missile is launched from coastal patrol ship USS Thunderbolt (PC 12). Photo: US Navy)

 

 

/Per

 

 

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Peo said:

Skulle kunna vara lämpliga för Ukraina 

 

Möjligen men som alltid så är själva överföringen ett problem. Kanske på heavy lift ships? Helst borde man väl bestämma sig medan man har något fartyg kvar i tjänst som nya besättningar kan öva på. I allra senaste stödpaketet till Ukraina från USA ska det ändå ingå flodpatrullbåtar. Om det rör sig om Mark VI båtarna så är det mig veterligen första gången man överför så kapabla båtar från US Navy. De har i stort sett har samma bestyckning som Cyclone-klassen (förutom robotbestyckningen). Nya Mark VI båtar är redan beställda för Ukraina. De kan definitivt överföras på floderna eller på heavy lift ships.

 

image.png.575edb9564d81dd949b6a8e1281b56c7.png

(foto: modelshipmaster.com)

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

De två sista fartygen i tjänst i Cyclone-klassen i US Navy; USS Monsoon och USS Chinook skall överföras till Filippinska flottan. De togs ur tjänst 28 mars. Vad som hänt med USS Tornado framgår inte av artikeln. Såg dock inte vara i gott skick enligt bild nedan på Wikipedia 2022.

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/03/u-s-to-transfer-cyclone-class-patrol-ships-to-philippine-navy/

PC-14_Tornado.thumb.png.6cc78ee99510fbed1683cde6c784a7bf.png

Edited by vikingman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

F d USS Monsoon (PC-4) och USS Chinook (PC-9) har nu satts i tjänst i den filippinska flottan. De har fått namnen BRP Valentin Diaz (PS-177) resp. BRP Ladislao Diwa (PS-178), och klassen benämns Alvarez-klassen efter det första fartyget som överfördes 2004.

 

Att notera är att det första fartyget BRP General Mariano Alvarez (PS-38) har 1-25 mm Mk 38 Bushmaster förut och 1 unik stabiliserad 25 mm Mk.96 Bushmaster pjäs som är kombinerad med en 40 mm Mk 19 granatkastare akterut:

 

image.png.a7907a5f268f108fcae464aac97c589a.png

 

 

De två senare fartygen har 2 "vanliga" 25 mm Bushmaster förut och akterut. Dock har dessa även två separata 40 mm Mk 19 granatkastare. 25 mm pjäserna är så vitt jag förstår av den äldre ostabiliserade Mk 38 modellen (det finns även en nyare stabiliserad modell som kallas "Typhoon"). De filippinska fartygen verkar också sakna Griffin kortdistans sjörobotar och Stinger kortdistans lv-robotar. 

 

 

image.png.a337d90f208f228953890c003eca98f2.png

Two new (Alvarez class patrol vessels) BRP Valentin Diaz and BRP Ladislao Diwa. (Picture source: Philippine Navy)

 

Det sista fartyget av den am Cyclone-klassen USS Tornado (PC-14) ligger vid Inactive Ship Maintenance Facility in Philadelphia i Pennsylvania i avvaktan på försäljning. 

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...