Jump to content

MGL info?


Guest Calle_Harling

Recommended Posts

Guest Calle_Harling

Tja, jag undrade lite om ammunitionen till Multi Grenade Launcher; hur många skott bär en skytt på, och hur bär han dom? I fickor eller bälte? :angry:

Link to comment
Share on other sites

Beror väl helt på. Mej veterligen fanns/finns det bara inom FM på försök, men henke borde ju veta hur man gjorde under försöken iallafall...

 

Skulle tro att det kan vara användbart under riot-control för utlandsstyrkan om inte annat.

Link to comment
Share on other sites

  • Forumsledning

Man stoppade några bulor i en stridsbältesficka, that´s it.
Vi turades om vem so skulle ha den och så.
Åren efter oss labbade mer med olika typer av beväpning, Ak5, Kulspruta 90, Granattillsats, Ak5B, etc och på vilka positioner de vapnen skulle vara när det blev omvandlat till Skärgårdsskytte. Då fick de säkerligen ut de speciella 40mm fickor som finns för skyttar med granattillsatsen. Eftersom Granattillsatsen en inte fanns hos oss 1996, så hade vi granaterna i vanliga fickorna och en liten extra uppdragssäck eller så.

Vi, MS 1996, hade enbart Ak 5 (I början Ak 4) samt 1 ksp 58 +1 Grg +4 p-skott /grupp. Det var det vi labbade med.
Den egentliga beväpningen för en Markstridspluton var 2 ksp+ 2 grg /pluton samt att de var organiserade i särskilda understödsgrupper. (Så var ju även KJ organiserade förr) Hade man placerat sitt understöd fel kunde mann vara helt rökt eftersom två grupper bara hade EHV.
Vi var de första med Pskott i Marinen, inte ens KJ hade det, och det mest skrämmande var att det var 1996. 10 år efter Armén.
Resultaten på övningsfältet talade för sig själv.
Kan tänka mig att MGL:en på Ka3 vart ganska sliten efter ett tag, det är ju en ganska billig konstruktion och vad som hände med den efter KA3 nedläggning vet jag inte.

Visst den skulle vara utmärkt vid riot conroll o utlandsstyrkan. Även granattillsatsen har ju sin givna plats.
I utlandsstyrkan kanske det räcker med att det finns 2 MGL /skyttepluton men att det finns iaf 2 st granattillsats/grupp.
Sverige ligger dock lite efter på "Non Lethal Weapons"-området och vi har endast spränggranater i 40mm, vilket gör att ledningen tycker att den inte hör hemma i utrustningslistan när läget blir lugnare. I Kosovo är granattillsatserna hemskickade sedan KS05. Synd för egentligen kan man ha 40mm till så mycket mer än 5,56, samma sak gäller granatspruta istället för Tksp 12,7.
Ser ju hellre att man skjuter in en mindre farlig rökgranat/tårgas/gummikula/peppargas/beanbag/flashbang,etc i en angripande folkmassa än att man börjar hamra loss med sin Spårljusbrandsprängprojektil (SLBRSPRJ).
På så vi kan man anpassa sin insats efter förhållandena.

Link to comment
Share on other sites

Står på SoldF att MGL har ett bra sikte, och på markstrid att det är bättre än det till M203 (vilket inte förvånar).

 

Om man bortser från kostnaden *drömmer sej bort* vore det inte funkis med liknande sikte till AK5/203? Ovanpå tänkta rödpuntssiktet eller dylikt. En kompis som låg inne med AK5/203 berättade att dom inte använde siktet, utan övade järnet med övningsgranater fram tills dess att de kunde "syfta" in granaterna ganska bra...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...