Jump to content

FM Malibloggen: Hur Coronakrisen påverkar oss


Recommended Posts

Det är många som har undrat hur coronakrisen påverkat och påverkar oss som är på insats. Vilka åtgärder som har vidtagits, hur vi hanterar vardagen och hur, under pågående pandemi, vi har möjlighet att lösa de uppgifter vi ställs inför.

Grundtanken är densamma som i resten av världen – prioriteringen ligger i att hålla ner smittspridningen. I den militära verksamheten så betyder det först och främst att hålla personalen på camperna så friska som möjligt. Detta görs på samma sätt som hemma, vi tvättar händerna, håller avstånd, isolerar oss vid symptom och på den tyska campen bär vi även munskydd. Utöver detta finns Malis, FNs och tyska regler för att få komma in i landet, arbeta i FN och komma in på den av Tyskland ägda campen. Just nu innebär dessa att vi alla måste sitta i karantän två veckor innan avresa, uppvisa ett nytaget negativt covid-19 test vid ankomst till Mali och sedan vänta två veckor på campen innan vi får rulla ut på patrull och operationer.

Vi har trots detta gedigna arbete haft covid-19 fall på campen och då gäller tyska regler. Den som är sjuk skickas hem för att tillfriskna och de som har varit nära sjuklingen sätts i karantän på campen vilket några av våra officerare fick befara innan jul. Då får man sysselsätta sig så gott det går med arbete, egen träning och sällskapsspel med avstånd.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2021/01/photo-2021-01-11-15-10-34-270x570.jpg

Gänget i karantän beslutade sig för att gå 50 000 steg på en dag. Det tog sin tid på den lilla ytan mellan kasernerna de hade att tillgå.

I övrigt så har man på campen vidtagit åtgärder såsom att stänga det gemensamma gymmet vilket inneburit att varje land skapat ett provisoriskt eget gym för att kunna upprätthålla det psykiska och fysiska stridsvärdet. Castor bar som är en ”fritidsgård” (utan alkohol då hela campen är alkoholfri) är även den stängd och mat i matsalen intas enbart på den tid du har blivit tilldelad för att det ska vara möjligt att hålla avstånd. För tillfället är dock matsalen stängd då några i kökspersonalen uppvisat symptom och sitter i karantän så nu äter vi stridsportioner tills matsalen öppnar igen.

Gällande vårt lösande av uppgift så vidtar vi extra försiktighet i kontakt med andra, vi håller avstånd, bär munskydd och på varje galt är det fastsurrat en flaska handsprit så att hygienen även kan hållas långt från rinnande vatten.

Det är som ni förstår inte optimalt att lösa uppgifter under en pandemi men vi har ett uppdrag att tillsammans med andra nationer stötta implementeringen av fredsavtalet och pandemin är på många sätt enbart ytterligare en faktor att beakta. De våldsbejakande grupperna tar ingen hänsyn till rådande läge så vi fortsätter på inslagen väg att med stor uppfinningsrikedom och beslutsamhet fullfölja vårt uppdrag.

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...