Jump to content

Ukrainska marinens nyanskaffningar - Viskovo-Morski Sili Ukrayini


Perman

Recommended Posts

Ukrainian Navy Commander Confirms Future Procurements Including Ada-class Corvettes

 

Ingenting nämns tyvärr om det inhemska korvettprojektet "Volodymyr Velykyi" där fyra fartyg långsamt byggs vid Black Sea Shipyard i Mykolaiv (f. d. Nikolajev) med planerad leverans 2022-28, och inte heller om förhandlingarna med USA om övertagande av två amerikanska robotfregatter av O H Perry-klass.

 

Beställningen av fyra korvetter av turkisk Ada-klass verkar ju konfirmerad, och att man kommer att överta fler patrullfartyg av Island-klass på 168 ton från US Coast Guard är också sannolikt. Samtliga fem fartyg ska enligt planerna vara överförda första halvåret i år.

 

Beställningen av nya patrullbåtar av den moderna am. Mark IV typen på 72 ton ligger väl något längre framåt i tiden, men skulle onekligen vara ett värdefullt tillskott. Kostnaden för 16 planerade båtar ska tydligen vara 600 miljoner USD.

 

Ännu längre framåt i tiden ligger de 8 planerade brittiskt byggda robotbåtarna av mod. Barzan-klass, så dessa är nog ett mer osäkert kort än så länge.

 

Trots att alla 20 patrullbåtarna av Gyurza M-klass på 54 ton ursprungligen skulle ha varit färdigställda 2020 så har hittills endast sju båtar kommit i tjänst med en åttonde under byggnad.

 

Av de planerade 8 pansrade landstigningsbåtarna av Centaur-klass på 47 ton så är hittills endast 2 båtar färdigställda och ytterligare en är under byggnad.

 

Ukrainska marinens flaggskepp fregatten Hetman Sahaydachniy av sovj Krivak III-klass genomgår f. n. en mindre uppgradering huvudsakligen rörande kommunikations-, lednings- och radarsystem och planeras vara i tjänst igen till sommaren.

 

Det nya telespaningsfartyget Lahuna av trålartyp baserat på den civila projekt 502EM typen sjösattes 23 april 2019 och torde komma i tjänst under 2021.

 

spacer.png

(foto bairdmaritime.com)

 

UPDATE: SAFE Boats International from US to deliver two MK VI patrol boats to Ukraine

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Ukraina skriver avtal med Storbritannien om bygget av åtta robotbåtar och överföring av två minjaktfartyg av Sandown-klass. De två första robotbåtarna ska byggas i Storbritannien och resten i Ukraina. Gissar att det är robotbåtar av mod Barzan-klass som avses. Små korvetter egentligen alltså. Fartygen kommer att få robotar som utvecklas av Storbritannien. Minjaktfartygen av Sandown-klassen är s. k. "single purpose minehunters" och de kommer att uppgraderas före leverans. Minst två fartyg i klassen finns i standby status eller för försäljning sedan flera år. Ukrainska marinen har idag ett mindre minjaktfartyg av sovj Jevgenija-klass som kom i tjänst 1985 och överfördes 1996.

 

UK Selling Ukraine Sandown-Class Vessels In Defence Deal

(forces.net)

 

spacer.png

(naval technology.com)

 

/Per

 

 

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

De två brittiska minjaktfartygen HMS Ramsey och HMS Blyth av Sandown klass har nu tagits ur tjänst som en förberedelse inför överföring till den ukrainska marinen. Fartygen kommer att genomgå underhåll vid Babcock's Rosyth varv. Samtliga RN's bemannade minjaktfartyg kommer för övrigt att ersättas av obemannade minröjningsdrönare i project Wilton under 2020-talet. Stora frågetecken kvarstår om tekniken redan är tillräckligt utvecklad för att helt ersätta bemannade system. Andra länder har valt en mer försiktig väg där man tills vidare behåller den gamla tekniken. Bemannade minjaktfartyg har naturligtvis även en rad andra fördelar som obemannade system saknar. De två Sandown fartygen kommer att bli en välkommen förstärkning av den ukrainska marinen, och utgör ett allra första steg bort från den antikverade sovjetiska materielen.

 

Two Sandown-class minehunters retire as UK starts manned MCM rundown

(janes.com)

 

HMS Blyth and HMS Ramsey being transferred to Ukraine

(https://ukdefencejournal.org.uk/)

 

2 decommissioned British minehunters set to be transferred to Ukraine

(https://navalpost.com/)

 

 

 

Skärmklipp HMS Ramsey heads for home pinterest.PNG

HMS Ramsey heads for home (photo by Click and Pray)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

20-21 år är väl inte så många år? Eller är de slitna?

"Both Sandown-class minehunters vessels have served extensively during careers spanning 21 years and 175,000 miles for Ramsey, 185,000 miles over 20 years for Blyth, supporting operations in the Middle East, around the UK or on NATO duties in northern European and Mediterranean waters."

https://navalpost.com/2-british-minehunters-set-to-be-go-to-ukraine/

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, vikingman said:

20-21 år är väl inte så många år? Eller är de slitna?

 

Svaret är väl både ja och nej. Ja tittar man bara hur många år som de varit i tjänst så borde de rimligtvis kunna användas minst ett decennium till, men å andra sidan så har de använts intensivt de sista åren och är i stort behov av en ordentlig översyn. Jag misstänker att det är just dessa kostsamma översyner och renoveringar som är en viktig orsak till att britterna gör sig av med dem nu. Det är en väldigt vanlig orsak till att RN tar fartyg ur tjänst just att de är i omedelbart behov av större översyn. En försäljning och medföljande renovering skapar ju även jobb för de brittiska skeppsvarven, vilket är nog så viktigt. 

 

De nya obemannade minröjningssystemen är visserligen betydligt billigare både i anskaffning och drift, men övertron är nog stor på dessa. Sedan finns det även en politisk vilja i England att stå emot den ryska expansionen på alla sätt, vilket den senaste försvarsöverenskommelsen mellan UK och Ukraina är ett bra exempel på. 

 

Just nu så är det väl inte minröjningssystemen som är prioriterade i RN, utan nu gäller det att få de bägge hangarfartygen fullt utrustade och i full tjänst, samtidigt som man även satsar på en omsättning och eventuell utvidgning av fregattflottan fr o m 2027.

 

Edit: Glömde att nämna att till skillnad från många andra typer av minjaktfartyg som ofta är väldigt lätt bestyckade (med undantag dock för ry Gorya, sv Koster och fi Katanpää klasserna) så är de brittiska Hunt och Sandown klasserna utrustade med en modern 30 mm kanon som huvudbestyckning. Detta gör att de även kan användas som t ex patrullfartyg, även om Hunt klassen kanske är mer lämpad för detta än vad Sandown klassen är. 

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Ytterligare två st patrullbåtar av amerikanska kustbevakningens Island-klass är på väg till den ukrainska marinen. Totalt så har nu 5 eller 7 båtar överförts beroende på om man blandat ihop individerna eller ej på wiki's sida om Island-klassen. De två individerna som det ska gälla den här gången är enligt navyrecognition Farallon (WPB-1301) och Galveston Island (WPB-1349), men dessa har inte markerats för överföring på eng. wiki.

 

49 båtar av Island-klassen byggdes 1985-92 för den amerikanska kustbevakningen. 2002-06 genomgick 8 båtar en misslyckad modernisering och förlängning och dessa torde inte vara aktuella för överföring eller försäljning (upplagda i USA). Båtar av denna klass har även överförts till Pakistan, Georgien och Costa Rica, och tre har också sålts till miljöorganisationen Sea Shepherd.

 

US will deliver two Island Class Patrol Boats to Ukrainian Navy

(navyrecognition.com)

 

Island-class patrol boat

(https://en.wikipedia.org/)

 

Min gissning är att dessa båtar överförs som en interim lösning i avvaktan på leveransen av de modernare och mer kapabla Mark IV båtarna. De torde ha sämre bestyckning men bättre uthållighet, räckvidd och sjöegenskaper än de mindre patrullbåtarna av Gurza-M klassen. Jag gissar att Island-klassens båtar senare kan komma att överföras till Ukrainian Sea Guard (kustbevakningen). 

 

spacer.png

(Picture source: Twitter account of U.S. Embassy Kyiv)

 

spacer.png

[(Ukrainian patrol vessel Sloviansk P190 former USCG Cushing (WPB-1321), transferred to Ukraine Sep-Oct 2018]

 

/Per

 

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Enligt navyrecognition.com så ingår även en fregatt i avtalet med Storbritannien. Detta då förutom de två minjaktfartygen och de åtta robotbåtarna av Barzan-klass. Troligen rör det sig i så fall om en begagnad typ 23 fregatt av Duke-klassrn.

 

United Kingdom and Ukraine sign agreement to boost the capacity of Ukraine's Navy

(https://www.navyrecognition.com/)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Enligt defensenews.com så är det fem patrullbåtar av Island-klass som nu överförs till den ukrainska marinen. Man säger sig även ha beställt två korvetter av turkisk Ada-klass. Den första ska levereras i slutet av 2023 och utrustas i Ukraina. Fartygen kommer att operera både i Svarta Havet och i Azov havet. Man håller i USA även på att fundera över hur man ska kunna bestycka Island-klassen med ett vapensystem som tidigare inte integrerats på klassen.

 

Quote

 

Arming the Island-class ships has been an issue, with Ukraine looking for a more heavily armed ship than the U.S. fielded. The U.S. is doing a full engineering analysis of the ship to figure out how to install a new weapons system that hasn’t been integrated with this class of ship, Marzluff explained.

“We think that’s a necessary piece because that … will hopefully allow them to defend themselves in the event of further Russian aggression like we saw in the Kerch Strait,” he said.

 

 

After 2014 decimation, Ukrainian Navy rebuilds to fend off Russia

(defensenews.com)

 

Island-class patrol boats arrive in Ukraine

(https://www.shephardmedia.com/)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

6 patrullbåtar av Defiant typ har levererats från USA och är nu i tjänst i  Svarta Havet. De opererar tills vidare troligen i Kherson, Mykolaiv och Odessa regionerna. Hoppas att vi snart får se de större Mk IV båtarna i tjänst också. De är tungt bestyckade för sin storlek.

 

Ukraine’s New U.S. Supplied Combat Boats Already Patrolling Black Sea

(navalnews.com)

 

image.thumb.png.0e9a550b6a8573c9fbdb308fe47bce5a.png

(foto: navalnews.com)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Perman said:

6 patrullbåtar av Defiant typ har levererats från USA och är nu i tjänst i  Svarta Havet. De opererar tills vidare troligen i Kherson, Mykolaiv och Odessa regionerna. Hoppas att vi snart får se de större Mk IV båtarna i tjänst också. De är tungt bestyckade för sin storlek.

 

Ukraine’s New U.S. Supplied Combat Boats Already Patrolling Black Sea

(navalnews.com)

 

image.thumb.png.0e9a550b6a8573c9fbdb308fe47bce5a.png

(foto: navalnews.com)

 

/Per

Är verkligen de nya kommande båtarna tungt bestyckade med 50 cal mg i fronten. Granatsprutor i sidorna och 240 mg akterut?

 

De befinner sig i krig och är väl mer som patrullbåtar. För att bevaka hamn och skyddsområden. Jag hade förväntat mig åtminstone någon typ av lättare sjömålsrobot alternativt pv robot åtminstone på dessa typer av båtar.

 

Vi har fått färska bevis på att det är svårt att kunna verka med vanliga vapen mot sjögående USV också. Även fast man tror att det räcker med typ handhållen tksp 88 på Visby korvetter. Många av våra fordon får däremot vapenstationer. Vilket i vissa fall inte är lika viktigt. Mot kostsamma fartyg som exempel.

 

Om vi skaffar pvr AMP (MMP) i större omfattning. Så har de en enkel ställning som kan verka från en ribbåt. Vilket gör att även våra stridsbåt 90 skulle kunna utrustas med sådan typ av lätta sjömålsrobotar.

För att inte prata om våra bevakningsbåtar 88, Altair skolfartyg etc.

Edited by madman
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, madman said:

Är verkligen de nya kommande båtarna tungt bestyckade med 50 cal mg i fronten. Granatsprutor i sidorna och 240 mg akterut?

 

Jag menade här de tolv Mark IV patrullbåtarna från SAFE Boats som ska levereras till Ukraina. De är bestyckade med 2x25 mm Mark 38 chain gun plus diverse 12,7 och 7,62 mm ksp. Måste nog anses som en tung bestyckning för en båt på 72 ton och 25 m längd. 

 

Mark VI patrol boat

 

/Per

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Perman said:

 

Jag menade här de tolv Mark IV patrullbåtarna från SAFE Boats som ska levereras till Ukraina. De är bestyckade med 2x25 mm Mark 38 chain gun plus diverse 12,7 och 7,62 mm ksp. Måste nog anses som en tung bestyckning för en båt på 72 ton och 25 m längd. 

 

Mark VI patrol boat

 

/Per

Okej läste väl lite dåligt. Så länken var på redan levererade patrullbåtar. skillnaden var att den hade soltak eller liknande också.  Sedan var det kanske bara ett vapenförslag. Då ena sidan visar mg 50 cal och den andra sidan granatspruta som jag reagerade på. Men visst de kommande har lite bättre. Men jag saknar ändå starkare typ av beväpning på kommande större båtar. 

Edited by madman
Link to comment
Share on other sites

 • henke changed the title to Ukrainska marinens nyanskaffningar - Viskovo-Morski Sili Ukrayini
 • 4 weeks later...

Tydligen så har de två minjaktfartygen av br Sandown-klass f d HMS Blyth och f d HMS Ramsey som skulle ha överförts till den ukrainska marinen nu ha sålts till Rumänien. Rumänien fick väl ett hastigt uppkommet behov av att förstärka sin minjaktflotta när en av deras minsvepare skadades av en mina i början av September: Rumänsk minsvepare skadad vid skarp minröjning i Svarta Havet 

 

I stället så ska f d HMS Grimsby och f d HMS Shoreham nu ha tagits ur tjänst och formellt överförts till Ukraina. Alla fyra fartygen ska finnas i Rosyth i Skottland och öva med utländska besättningar i Firth of Forth området. Ska bli spännande att se hur man löser den faktiska överföringen.

 

 

Skärmklipp ex HMS Grimsby and ex HMS Shoreham transferred to Ukraine 2022-12-29.PNG

 

Av bilden ovan framgår att den förliga 30 mm chain gun kanonen av DS30M typ har tagits bort. Det kan tyda på att fartygen kommer att bestyckas i Ukraina.

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Min tidigare bedömning att man har monterat bort 30 mm kanonen på de två minjaktfartygen som tillhör den ukrainska marinen och som opererar på Firth of Forth utanför Rosyth i Skottland visade sig vara fel. På nya bilder som publicerats på twitter av Navy Lookout så framgår tydligt att den finns kvar. 

 

 

Skärmklipp Navy Lookout på twitter 2023-01-20.PNG

 

2077719755_SkrmklippNavyLookoutptwitter-22023-01-20.thumb.PNG.290bb898686544e9a7ae160a97577158.PNG

 

 

UPDATE: De två första robotbåtarna av de åtta som ska byggas till den ukrainska marinen ska byggas i Storbritannien. Ukrainska marinen på FB:

 

Quote

“In the near future, the Ukrainian Navy is expecting a transfer to its warehouse of two ships type “Sandown” that are currently in the Royal British Navy, after their full audit, repair, upgrade, additional equipment and adequate preparation of the Ukrainian Navy personnel. In addition, eight missile boats will be built according to the requirements of the Ukrainian Navy, the first two of which will be built directly in the United Kingdom, and the other will be built already in Ukraine. The assistance of the United Kingdom in the construction of naval bases on the Azov and the Black Sea is also planned.”

 

Two Ukrainian warships train together off Scottish coast

(ukdefencejournal.org.uk)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

On November 23, 2022 Ben Wallace announced that 3 former Royal Navy Sea King helicopters would be sent for Ukraine as a military aid, and the first one of three already claimed being sent.

On January 21, 2023 Oleksii Reznikov shared a video of the Ukrainian Navy training, were Sea King painted in Ukrainian livery appears for the first time.

 

 

Oleksii Reznikov på twitter

 

Oleksii Reznikov är försvarsminister i Ukraina. Sea King helikoptrarna är inte av ubåtsjaktversionen (som många verkar tro) utan SAR (Search & Rescue) versionen. I och med att man förlorade Krim 2014 så förlorade man även faciliteterna att kunna underhålla och reparera helikoptrarna, så dessa hkp måste vara hett eftertraktade. Dock så ska dessa tre vara de enda hkp som är tillgängliga att skicka av SAR versionen i alla fall. Jag vet inte om de är av den ursprungliga HAR3/A SAR versionen eller om de är konverterade från HAS5 ASW versionen. Den sista Sea King hkp i brittisk tjänst togs f ö ur tjänst 26 Sept 2018.

 

Den första helikoptern målad i gult och blått:

 

image.thumb.png.f34305133df12cf6b9dfbadd5b0d8f2d.png

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

 

The hull of the first of eight MK VI patrol boats bound to Ukraine just broke cover. A video published on 24 January by the Port of Tacoma shows its transfer to a SAFE Boats facility for outfitting.

 

 

 

Quote

For the record, the United States’ State Department approved a possible Foreign Military Sale (FMS) to the Government of Ukraine of up to 16 Mark VI Patrol Boats and related equipment for an estimated cost of $600 million back in June 2020. The U.S. Department of Defense on 5 January 2021 awarded SAFE Boats International a US$ 19 million order to start production of Ukraine’s first two Mk VI Patrol Boats. Eight months later NAVSEA awarded SAFE Boats International a US$ 84 million contract modification for the delivery of six more Mk VI patrol boats, with an option for an additional two boats.

 

Ukraine’s First MK VI Patrol Boat Breaks Cover

(navalnews.com)

 

Varför man inte överför de befintliga 12 US Navy båtarna är en gåta, men det klarnar väl de kommande månaderna. De kanske är lovade till andra mariner, eller så vill man ha dem tillgängliga i reserv.

 

image.png.a28eef7c0b76ac733e39e98ce794cce4.png

[The hull of the first Mk VI boat bound for Ukraine arriving at the SAFE Boats facility in Tacoma. (Screenshot from Port of Tacoma's video)]

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Enligt den ukrainska ambassadören i Storbritannien så är det upp till Ukraina när och hur man ska överföra de två minjaktfartygen Chernihiv och Cherkasy. 

 

Quote

 

The Ukrainian Navy must decide when two Sandown-class minesweepers purchased in the UK should deploy in the Black Sea.

This was announced in an interview with LIGA.net by Vadym Prystaiko, Ambassador of Ukraine to the UK.

 

 

Prystaiko: It is up to Ukraine when two minesweepers acquired from Britain are to deploy in the Black Sea

(mil.in.ua)

 

Quote

Displacement: 450 tons (full)
Length: 52.6 meters
Width: 10.5 meters
Draft: 2.4 meters
Speed:
• up to 13 knots on diesel power plant
• up to 6.5 knots on electric
Crew: 34
Armament: 30mm autocannon combat module and three 12.7mm machine guns
Special equipment: Atlas Elektronik IMCMS automated control system

 

Om dessa är bestyckade med 3 st 12,7 mm HMG för närförsvar så är det en förstärkning jämfört med de brittiska systerfartygen som har 2 st 7,62 mm miniguns och 2 st 7,62 mm GP MG.

 

Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan reell väg att skicka fartygen än via Europakanalen eller Rhen-Main-Donau-kanalen som den också kallas. Åtminstone inte så länge kriget pågår. 

 

image.png.3f3fa6ab48145a3067d6686aa30ba8f4.png

 

Europakanalen

 

 

image.thumb.png.cba03f8ddba1091ab38cc04aa40613eb.png

(" Chernihiv")

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Klarar de verkligen Donau? Sen är det nog tveksamt om Ungern eller framförallt Serbien kommer gå med på transporten. För att inte tala om att de är i princip försvarslösa i svarta havet. Lär nog ligga kvar i Storbritannien tills efter kriget.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Peo said:

Klarar de verkligen Donau? Sen är det nog tveksamt om Ungern eller framförallt Serbien kommer gå med på transporten. För att inte tala om att de är i princip försvarslösa i svarta havet. Lär nog ligga kvar i Storbritannien tills efter kriget.

Ungern och speciellt Serbien lär inte släppa iväg ett militärt fartyg till Ukraina. 

 

Det nog lättare att få tillstånd av Turkiet att gå via bosporen sundet tror jag.

 

//TF 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Peo said:

För att inte tala om att de är i princip försvarslösa i svarta havet. Lär nog ligga kvar i Storbritannien tills efter kriget.

 

Beror väl också på om de får tillstånd att gå genom rumänskt territorialvatten för att nå ukrainskt vatten. Får dom det så står dom väl under Nato beskydd så länge dom befinner sig där, men det är naturligtvis högst osäkert att de skulle få ett sådant tillstånd. Vad jag vet så finns det väl inga ryska styrkor på Snake Island längre. Dock löper de som du säger ändå stor risk att attackeras i Svarta Havet oavsett vilken väg de tar. Det skulle också vara en propaganda seger för Ryssland om de lyckas attackera dem. Nato kanske skulle eventuellt kunna hävda att de behövs för att hålla spannmålstransport lederna öppna och därför skydda dem.

 

/Per

 

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Perman said:

Enligt den ukrainska ambassadören i Storbritannien så är det upp till Ukraina när och hur man ska överföra de två minjaktfartygen Chernihiv och Cherkasy. 

 

Jag kan inte tänka mig att det finns någon annan reell väg att skicka fartygen än via Europakanalen eller Rhen-Main-Donau-kanalen som den också kallas. Åtminstone inte så länge kriget pågår. 


På svenska Wiikipedia står det att fartyg som skall färdas på Europakanalen att 
"det totala höjdmåttet får dock inte överstiga 6 meter."

Vad jag kan se så ser fartyg av Sandown-klassen ut att ha en höjd som överstiger 6 m från vattenlinjen räknat och detta skulle väl omöjligöra en resa på Europakanalen? Även om man tog bort alla master från fartygen så ser de högre ut än 6 m.

Sandown_Class_Mine_Hunter_HMS_Ramsey_Departs_HMNB_Clyde_for_the_Middle_East_MOD_45152718.thumb.jpg.ae191806bd0b7b684ebfd9aa831b0367.jpg

Edited by vikingman
Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, Perman said:

 

Beror väl också på om de får tillstånd att gå genom rumänskt territorialvatten för att nå ukrainskt vatten. Får dom det så står dom väl under Nato beskydd så länge dom befinner sig där, men det är naturligtvis högst osäkert att de skulle få ett sådant tillstånd. Vad jag vet så finns det väl inga ryska styrkor på Snake Island längre. Dock löper de som du säger ändå stor risk att attackeras i Svarta Havet oavsett vilken väg de tar. Det skulle också vara en propaganda seger för Ryssland om de lyckas attackera dem. Nato kanske skulle eventuellt kunna hävda att de behövs för att hålla spannmålstransport lederna öppna och därför skydda dem.

 

/Per

 

Tror inte man kan räkna med att de är säkra på rumänskt vatten, Tror Ryssland har sjömålsrobotar som når dem från internationellt vatten.

 

Hursomhelst tror jag inte de görs mkt nytta under kriget ändå så av det skälet är det bättre låta dem ligga kvar i Storbritannien och öva.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

En av de två Sea King helikoptrar som UK har skänkt till den ukrainska marinen deltog redan i Falklandskriget för 40 år sedan. 

 

Ukraine flying 40-year-old British helicopter  – BBC News

(youtube.com)

 

En tredje Sea King hkp håller på att förberedas för överföring, men ukrainarna vill gärna ha fler trots åldern på maskinerna då de tycker att  hkp är lättflugen och mångsidig.

 

The 40-year-old British helicopter flying in Ukraine

(bbc.com)

 

Quote

 

"I like this helicopter because it is incredibly good for flying," Vasil says. "It's one of the best for combat operations, whether transporting equipment or carrying out search and rescue. It is easy to fly even in difficult conditions."

The Sea Kings are being used to pick up casualties needing urgent medical help, move special forces into position, and fetch and carry equipment.

Vasil says one key task is searching for downed pilots, which can involve flying behind enemy lines. "Pilots have to eject," he says. "They need to be rescued. For this, we have to reach territory which is possibly not under Ukrainian control."

 

 

image.png.fb8891e8096e0aad8c3eba31319f9e64.png

(Ukrainian pilot Vasil says the Sea King helicopter is "incredibly good" to fly) (Photo: BBC)

 

/Per

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Den åttonde och sista kanonbåten av Gyurza-M klass Bucha trädde i tjänst den 26 Maj. Det kommer inte att byggas fler inom den närmaste framtiden pga. finansiella och korruptions problem med varvet. Ursprungligen skulle tjugo båtar byggas. Tre båtar av klassen har erövrats av ryssarna och en har sänkts. Ytterligare en kan ha skadats i bryggpartiet av en rysk Lancet drönare ( Russian loitering munition Lancet hits Ukrainian Gyurza M class gunboat for first time ). Eftersom ryssarna har satt de erövrade båtarna (liksom den som sänktes i hamnen i Mariupol) i tjänst så får man förmoda att klassen anses vara lyckad. Dock är de uppenbarligen avsedda för operationer på floderna och i flodmynningar, men trots detta så har ukrainska marinen tidigare i brist på resurser även tvingats utnyttja dem i mer öppna vatten. De överlevande båtarna verkar nu ha samlats i Dniepr River Flotilla.

 

Ukraine Commissions Gyurza-M-Class Gunboat ‘Bucha’

(navalnews.com)

 

Gyurza-M-class gunboat

(en.wikipedia.org)

 

image.png.c8bb135b11dbd9b4f04d1a4eb2ef5a3a.png

[Commissioning ceremony of Bucha. (Photo credit: Armyinform.com.ua)]

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Här är ett exempel på varför jag inte håller den marina nyhetssajten navyrecognition.com så högt. De rapporterar här om att de två ukrainska fartygen Cherkazy och Chernihiv har deltagit i den multinationella marinövningen Joint Warrior-23-II. Det är bara det att navyrecognition påstår att de är kanonbåtar av Gurza M-klassen(!) Som alla kan se på bilderna av fartygen så är det naturligtvis inte fråga om några kanonbåtar utan om de två minjaktfartygen av br Sandown-klass som överförts till den ukrainska marinen. Hur man kan skriva så fel när bilderna talar om motsatsen övergår mitt förstånd. Dock så ska framhållas att navyrecognition ofta har notiser även om mindre händelser och mindre fartyg vilket åtminstone jag uppskattar, varför det ändå är värt att hålla lite koll på sajten. Dock med en nypa salt som sagt.

 

Ukrainian Navy joins multinational Joint Warrior-23-II exercise led by UK

 

 

Skärmklipp navyrecognition rapporterar om Joint Warrior 23 II 2023-10-25.PNG

 

image.thumb.png.a243a5a3dea999a264acc45773bc33c2.png

(Gurza M class gunboat foto Naval Analyses)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

En nyhet inte från den ukrainska marinen men väl den marina avdelningen av gränsbevakningen:

 

Skärmklipp Ukrainian Front på X border patrol boats being loaded 2023-11-24.PNG

 

image.thumb.png.62316b56d1c2c04797ee8ba7d8267c70.png

 

20 enheter var ursprungligen planerade. Fem båtar kommer tydligen att licensbyggas av det ukrainska jordbruksföretaget Nibulon som har en egen hamn och egna båtar i hamnen i Mykolaiv.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Kanske inte så mycket nytt mer än att besättningarna och fartygen nu verkar börja bli klara för överlämnande. Problemet är dock hur man ska kunna överföra fartygen när Bosporen är stängd för krigförande nationer. Återstår väl bara Rhein-Main-Danube kanalen följt av Danube-Svarta Havet kanalen med utlopp vid Constanta i Rumänien, men okänt om detta är möjligt. Dimensionsmässigt så verkar det vara möjligt, men gissningsvis så är det väl höjden på fartygen som är största problemet. Plus det senare problemet att sedan kunna nå ukrainskt vatten innanför Ormön. Beror väl mycket på om de kommer att få gå på rumänskt territorialvatten sista biten.  

 

UK to give two Royal Navy minehunter ships to Ukraine

(bbc.com/news/)

 

Quote

 

The Royal Navy will transfer two of its minehunter ships to Ukraine in a bid to strengthen the country's sea abilities, the Ministry of Defence has said.

Defence Secretary Grant Shapps said the vessels would help to reopen "vital export routes" - limited since Russia launched its invasion of Ukraine.

But questions remain over how they will be able to enter the Black Sea.

The MoD said the UK was also launching a "maritime coalition" with Norway, to garner long-term support for Ukraine.

Grant Shapps, the defence secretary, told BBC One's Breakfast that the ships would make a "significant difference", boosting efforts to clear mines from the Black Sea, and that the coalition would help build a Ukrainian navy fit to defend the country in the future.

 

 

En märklig omständighet är kanske att trots att fartygen officiellt har överförts och trätt i tjänst i den ukrainska marinen så har de ännu inte hissat den ukrainska örlogsflaggan. En möjlig förklaring finns i youtube klippet nedan:

 

Ukrainian Naval minesweeper "Chernihiv" (M310) joined the NATO Joint Warrior exercises

 

image.thumb.png.41bdc8b085d5712d21277fc8b42a44de.png

(photo: babel.ua)

 

Förutom de två minjaktfartygen så kommer Storbritannien bl a även att överföra 20 st Viking amfibie bandvagnar och 23 st "raiding craft":

 

British minehunting ships to bolster Ukrainian Navy as UK and Norway launch maritime support initiative

(gov.uk)

 

/Per 

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Undrar om detta är en indikation på att fartygen inte kommer att överföras förrän kriget är slut eller åtminstone på sparlåga, och att de alltså blir kvar tills vidare i brittiska farvatten?

 

 

Skärmklipp Navy Lookout på X Babcock awarded support contract 2023-12-15.PNG

 

Babcock Increasing Support To Ukrainian Navy

(navalnews.com)

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
 • Create New...