Jump to content

FM Malibloggen: En dag på campen


Recommended Posts

Vid en första anblick kan livet på en camp verka ganska så torftigt men om man tar en närmare titt så öppnar sig en värld som ändå inte är så långt ifrån den man har där hemma. Ja, det är om man bortser från det faktum att vi får lagad mat serverad tre gånger om dagen och att man lämnar in sin tvätt på tvätterian för att sedan få tillbaka den, ett dygn senare, både ren och vikt.

Dagen på campen kan te sig på en mängd olika sätt beroende på vad du arbetar med men vissa saker är samma för alla, tex morgonrutinen. Om man inte ännu har vaknat av att en av sina kamrater, i det delade boendet, dragit en snarkning så ringer ofta klockan tidigt, hur tidigt är beroende på vilka mattider du har fått för dagen. Just nu råder som i resten av världen restriktioner för att minska smittspridningen så om du har dragit nitlotten intas frukosten redan vid 5-tiden. Å andra sidan, om man ska se det positivt, är detta en mycket bra tid för utomhusträning som då hinns med innan temperaturen passerar 25 graders-strecket.

Efter morgonritualen hägrar kaffet för det de flesta och om man vill gå på en avsmakaningsunda mellan de olika kaffestationerna som finns utplacerade i de olika byggnaderna så visar det sig snart att det finns närapå lika många föreställning om hur starkt/svagt kaffet ska vara som personer som arbetar innanför murarna.

Arbetet rullar sedan på under dagen, allt ifrån att det skruvas och mekas hos repgänget till att det knappras frenetiskt på datorerna i stabsbyggnaden. Övningar och utbildningar genomförs och för de som ska rulla utanför campen är det mängder av olika förberedelser som ska göras. Alla arbetar tillsammans, på olika sätt, mot samma mål: att det ska fungera på bästa sätt när det är dags att genomföra operationer och patruller.

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2020/12/galt-utan-regnummer-380x570.jpg

Då slitaget är påtagligt när man opererar i extremväder ser våra soldater och officerare till att inte bara höja sitt eget stridsvärde utan även kolla över att våra galtar och medtagen materiel är i bra skick inför kommande patruller.

Lunch och middag intas liksom frukost i den tyska matsalen och hittills har menyn varit väldigt varierande. Maten hållit en imponerande hög standard för att vara en restaurang mitt i svårtillgängliga Gao, Mali och för att citera en av våra soldater:

”Maten här är ofta bättre än den som man får på en lunchrestaurang hemma i Stockholm så det går ingen nöd på oss.”

Arbetsbelastningen är högre på insats än hemma. Vi är plats under en lång period och alla arbetar varje dag i veckan. Inte sällan blir arbetsdagarna långa därför är det mycket viktigt att bibehålla det som kallas för ett mentalt och fysiskt ”högt stridsvärde”. Det innebär bland annat att se till att man får i sig tillräckligt med vätska i den stekande varma solen, att man äter ordentligt och varierat vilket underlättas rejält när man är inne på campen. Det innebär också att du, om verksamheten tillåter, kan ta en kort paus på dagen och återhämta på ditt, delade, rum, antingen med ett avsnitt av en serie eller med en kortare tupplur. Många passar också på och klämmer in både ett och två träningspass om dagen vilket är nödvändigt för det fysiska men även för det mentala stridsvärdet.

 

 

http://blogg.forsvarsmakten.se/malibloggen/files/2020/12/klatterstallning-380x570.jpg

Klätterställningen designades och svetsades ihop över en natt. Uppfinningsrikedomen och engagemanget hos våra soldater gör det enkelt att lösa uppkomna problem så när det stora gymet på campen stängdes tog man saken i egna händer. Med restriktioner som att man enbart får vara två åt gången och att allt ska spritas efter användning var vårt egna gym klart på nolltid.

 

 

 

När solen sedan går ner vid 18-tiden brukar tempot sakteligen sjunka och fler samlas ute på verandan eller de andra uteplatser som finns tillgängliga. För att snacka lite om dagen som gått och planera morgondagen. Har man fortfarande energi kvar så anordnas flera gånger i veckan olika aktiviteter som man kan anmäla sig till, nu i helgen är det alltifrån ljusandakt med pastorn till pokerturnering och Luciatåg som står på agendan.

När man väl kommer in i boendekorridoren för kvällen gäller det att hålla ner ljudvolymen, några har kanske redan gått och lagt sig för att hinna med att ta ikapp lite sömn, andra gick och la sig tidigt för att kliva upp mitt i natten för ett vaktpass. Men om man gläntar på en dörr eller två så hittar man också några av våra nattugglor som ännu har långt kvar till sitt möte med John Blund.

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...