Jump to content

Australiens framtida ubåtsvapen


vikingman

Recommended Posts

Hittade ingen lämplig tråd så jag skapade denna.

Australien planerar att bygga 12 attackubåtar i The Future Submarine Program (SEA1000). Nu kritiseras tidtabellen för leveranserna som innebär att den sista ubåten i serien inte blir fullt operativ förrän 2054. Man kan ju undra hur moderna dessa ubåtar känns då?
 

"Senators from across the political aisle have criticised Defence’s timeline for the delivery of fully-operational Attack Class Future Submarines.

Appearing before the Senate foreign affairs, defence and trade legislation committee (Senate estimates) on Monday, Minister for Defence Linda Reynolds, and former Rear Admiral of the Royal Australian Navy, Gregory John Sammut, were questioned over Defence’s timeline for delivery of the 12 Attack Class Future Submarines.
Sammut — who currently serves as the Department of Defence’s general manager, submarines — revealed that, based on a “nominal drum beat” of one submarine delivered every two years from 2036, the full fleet would not be fully operational until at least 2054.

Minister Reynolds added that the funding profile for Naval Group’s construction of the $50 billion fleet would extend to 2057."


https://www.defenceconnect.com.au/maritime-antisub/7084-defence-grilled-over-2054-delivery-of-future-submarines

https://en.wikipedia.org/wiki/Attack-class_submarine
 

Edited by vikingman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Det enda man kan säga är att det med all sannolikhet inte kommer att byggas tolv ubåtar av denna klass. Antingen så kommer man att reducera antalet pga. ökande kostnader i projektet, eller också så hinner de senare bli så omoderna som du säger att man tvingas modifiera dem till en ny sub class. Ungefär som med den japanska Soryu-klassen som började som en Stirling AIP ubåt, men där den !!:e och 12:e ubåten i serien sedan kom att framdrivas av Lithium Ion batterier. Det som är säkert dock är att eftersom leveranserna av de nya ubåtarna ligger så långt framåt i tiden så kommer man att tvingas livstidsförlänga Collins-klassen ytterligare.

 

/Per

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Perman said:

Det som är säkert dock är att eftersom leveranserna av de nya ubåtarna ligger så långt framåt i tiden så kommer man att tvingas livstidsförlänga Collins-klassen ytterligare.


Tror du de gamla ubåtarna från Collins-klassen kommer att säljas till någon annan nation senare eller skrotas av Australien?

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, vikingman said:


Tror du de gamla ubåtarna från Collins-klassen kommer att säljas till någon annan nation senare eller skrotas av Australien?

 

Tyvärr så kommer de nog både att vara för gamla och även ha ett för dåligt rykte (bl a pga. problemen att integrera det am. stridsledningssystemet plus vissa akustiska problem med skrovutformningen i ett tidigt skede) för att vara intressanta och lämpliga för att säljas utomlands när de tas ur tjänst på 2030-talet. Australien har väl heller inte direkt nån historia att överföra ubåtar eller ens större ytstridsfartyg till andra nationer. Det är väl bara när det gäller patrullbåtar som dom har satt ett avtryck som exportland. Dock så ska man väl lämna dörren lite på glänt kanske. T o m Japan (som tidigare i princip aldrig överförde några fartyg) har börjat exportera fartyg.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...
1 hour ago, Peo said:

https://www.abc.net.au/news/2021-09-16/australia-nuclear-submarine-partnership-us-uk/100465814

 

 

Intressant. Sägs ju nästan jämt att atomubåtar är så mycket dyrare än konventionella.

Undrar om Korea och Japan kommer gå samma väg.

 

Inte under överskådlig framtid skulle jag tro. De skulle då bli tvungna att kraftigt reducera antalet ubåtar, vilket är raka motsatsen till vad man vill göra. Sydkorea planerar t ex att ha världens fjärde största ubåtsflotta mot slutet av decenniet, och även Japan utökar sin ubåtsflotta om än inte lika kraftigt.

 

Här är Frankrikes reaktion på den australiska regeringens beslut att avbryta samarbetet med Frankrike och Naval Group's projekt The Future Submarine Program (Attack class):

 

French Government, Naval Group React to Australia’s Decision to end Attack-class Submarine Program

(navalnews.com)

 

Att man kommer att starta bygget av atomubåtarna inom 18 månader tror jag inte på. Det blir nog fortsatta livstidsförlängningar av Collins klassen. Frågan är om USA kommer att låna ut en av sina ubåtar (precis som ryssarna har gjort med Indien) för att snabba på utbildningen av besättningar.

 

/Per

 

 

 

 

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Australien har ett strategiskt läge som gör att atomdrivna ubåtar nog har är överlägsna konventionella och AIP ubåtar. De skall patrullera en mycket lång kuststräcka med öppet hav på i stort sett hela sträckan och har dessutom säkerhetsintressen längre norrut. Storbritannien och USA ser nog rätt så stora fördelar med att Australien har atomdrivna ubåtar och deras hjälp kan antas ske till väldigt förmånliga villkor. 

 

En konsekvens är ju att man avbryter avtalet med Naval group där Australien redan betalat 2 miljarder AUD för utvecklingen av konventionella ubåtar. Eftersom Naval också gör atomdrivna ubåtar så måste fördelarna av att bryta med fransmännen vara högst väsentliga...

Edited by IED
Felstavning
Link to comment
Share on other sites

H I Sutton går igenom världens atomubåtar och vilka nya länder som eventuellt kan komma att anskaffa dem:

 

Nuclear Submarine Race: Which Navies Have, Will Have or Want Them

(hisutton.com)

 

Angående Sydkorea så menar han att de verkar ha teknologin och erfarenheten att gå de nukleära vägen om de så skulle önska, men frågan är som sagt om de vill detta. Han tror även att Canada skulle kunna gå samma väg som Australien med hjälp från Storbritannien och USA, men det kan väl knappast bli fråga om mer än 2-3 båtar i så fall. 

 

Enligt navaltoday.com så är det minst 8 atomubåtar som ska byggas:

 

Australia to build eight nuclear-powered submarines under new AUKUS pact

(navaltoday.com)

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Perman
   Japanska självförsvarsflottan förnyar sin ubåtsflotta som ingen annan och har nu sjösatt första ubåten av Taigei-klassen. Eftersom hon "bara" är ca 100 ton tyngre än Soryu-klassen så gissar jag att hon mer är en uppgradering av Soryu-klassen än en helt ny ubåtsklass. Ändå övertar hon titeln som världens största diesel elektriska ubåt.
    
   Japan launches its first Taigei-Class Diesel/Electric attack submarine for Japanese Navy
   (navyrecognition.com)
    
   Japan unveils new submarine in face of China's growing assertiveness
   (japantimes.co.jp)
    
   Enligt navalnews så betyder namnet Taigei "Great whale" och har tidigare använts av ett ubåtsdepåfartyg under WWII. Exteriört så har inte mycket ändrats, men invändigt så har ubåtsklassen fått lithium-ion batterier, ny sonar och ledningssystem, nytt akustiskt dämpningsmaterial och "flytande" golv för att göra den tystare. Taigei kommer att tas i tjänst i mars 2022 och till en början då tjänstgöra som en försöksubåt.
    
   MHI Just Launched the First of the New Taigei-class Submarines for JMSDF
   (navalnews.com)
    
   Totala antalet japanska ubåtar var tidigare 16 st men 2010 beslutade man att öka antalet till 20 st. Detta har nu uppnåtts dels genom att man byggt fler nya ubåtar, men också genom att man har behållit de befintliga något längre. Omsättningstiden för en ubåt har ökat från 16 till 20 år, men i en internationell jämförelse så är det fortfarande en kort omsättningstid. Samtliga operativa ubåtar är moderna och kom i tjänst efter år 2000. Flertalet är utrustade med Stirling AIP eller lithium-ion batterier. Endast USA, Ryssland och Kommunist-Kina har fler ubåtar, men inget annat land torde ha en lika modern ubåtsflotta. Förutom de 20 "first line" ubåtarna av Soryu- och Oyashio klasserna så finns ytterligare ett par tidiga ubåtar av Oyashio-klassen som används som skolubåtar i fredstid. I ett eventuellt skarpt läge som kommer dessa naturligtvis att förstärka den befintliga operativa ubåtsflottan.
    
   Japan Navy's Floats New ‘Taigei’ Class Submarine with Stealth Features!
   (youtube.com)
    
   /Per
    
  • By Perman
   Morocco seeks submarine capabilities
    
   Marocko är inte den enda möjliga nya ubåtsnationen i den nära framtiden. Även Filippinerna kan komma att anskaffa en ubåt (ev. av fransk Scorpene-klass). Thailand (som opererade 4 ubåtar mellan 1938 och 1951) har beställt en ubåt av kinesisk 26T-kl för leverans 2020-21, och kan komma att beställa ytterligare två senare. Ukraina håller enligt vissa uppgifter på att reparera 1 ubåt av sov Foxtrot-kl (med rysk hjälp?).
    
   Nya ubåtsnationer som tillkommit de senaste tio åren torde vara: Azerbadjan (miniubåtar)
   Bangladesh (2 st beg. av kin Ming-kl)
   Kuba (1 miniubåt förmodligen av mod jugoslavisk Yugo-kl)
   Malaysia (2 st av fr Scorpene-kl)
    
   Ubåtsnationer som försvunnit efter andra världskrigets slut torde vara:
   Albanien (4 st av sov Whiskey-kl togs ur tjänst ca 1990)
   Bulgarien (sista ubåten av sov Romeo-kl togs ur tjänst 2011)
   Kuba (3 st av sov Foxtrot-kl togs ur tjänst ?)
   Danmark (sista ubåten av svensk mod Näcken-kl togs ur tjänst 2005)
   Finland (5 st av 3 olika klasser togs ur tjänst efter andra världskrigets slut, troligen strax efter VSB-avtalets upprättande 1947)
   Libyen (1 st 'non-operational' av rysk Foxtrot-kl i docka erövrad av rebeller 2011)
   Rumänien (1 st av rysk Kilo-kl 'non-operational'; under reparation?).
   Jugoslavien (senare Serbien & Montenegro) (sista ubåten togs tjänst ca 2004)
   Sovjetunionen
   Syrien (alla ubåtar av sov Romeo-klass togs ur tjänst ca 1992)
   Ukraina (1 st av sov Foxtrot-kl erövrad av ryska styrkor 2014)
    
   Om jag missat nån ubåtsnation eller om någon har kompletterande info så får vederbörande gärna bidra med detta.
    
   /Per
  • By Perman
   Argentine Navy launches search for missing submarine ARA San Juan
    
   UK offers help as Argentinian military submarine ARA San Juan goes missing at sea
    
   /Per
    
    
   UPDATE: P-3 Explorer Orion från NASA deltar bl a i sökandet:
   Argentina searches for missing navy submarine (kort videoklipp från CNN; även en P-8 Poseidon från US Navy ska delta fr.o.m. idag)
   Argentina missing navy submarine: Search stepped up (en jagare och två korvetter från argentinska marinen deltar i sökandet liksom en C-130 från flygvapnet)
    
   Argentinian submarine San Juan likely sunk with all hands (Submarine Matters är en erkänd och kunnig källa när det gäller ubåtsfrågor)
    
   /Per
    
    
  • By Pal
   Rysslands nya ubåt K-329 Belgorod och undervattensvapen. Verkligen intressant för den som inte sett det, får inte missas.
    
   Rysslands nya ubåt och undervattensvapen
    
    
  • By vikingman
   https://news.usni.org/2020/10/12/chinese-increasing-nuclear-submarine-shipyard-capacity

   There is only one shipyard in the country up to the task. But that yard has been undergoing a massive enlargement. And now, recent satellite imagery suggests an additional capacity expansion.
    
   Just how many nuclear submarines China will build over the next ten years is a hot topic. The Office of Naval Intelligence (ONI) recently forecast China’s submarine fleet to grow by six nuclear-powered attack submarines by 2030. Other observers, such as retired Capt. James Fanell who was Director of Intelligence and Information Operations for the U.S. Navy’s Pacific Fleet, place their estimates even higher. What seems clear is that the number of nuclear submarines will increase.
    
   The new hall is estimated to be large enough to allow construction of two submarines simultaneously. When added to the other hall recently constructed, that would allow four boats to be in the sheds at once. And there is another much older construction hall at the other end of the site which, if still active, could add another. So four or five boats at once.
    
   The nuclear submarines include both ballistic missile submarines (SSBNs) and attack submarines (SSN). All nuclear submarines are built at the Bohai shipyard, so its capacity will be a major factor in the total fleet strength.
   China’s naval growth has not gone unnoticed in Washington. In response, the U.S. Navy will have to adjust. Outlining the proposed Battle Force 2045, Defense Secretary Mark Esper said that the U.S. must begin building three Virginia Class submarines per year as soon as possible. This would build a “larger and more capable submarine force”. The proposed force will include 70-80 attack submarines, described as “the most survival strike platform in a future great powers conflict”.
    
   There are three new classes of submarine which might be built at Bohai. The most straightforward is the Type-09IIIB (also written Type-093B). This is an iterative improvement on the current Type-09IIIA Shang-II Class submarine. The main improvement expected is the inclusion of cruise missiles in vertical launch tubes. These will allow it to carry an increased load of cruise missiles, improving its strategic strike capability. The YJ-18 cruise missiles are generally analogous to the Russian Kalibr family of missiles. China already operates Kalibr from some of its submarines.
   More advanced than the Type-09III family is the next-generation Type-09V Tang Class (aka Type -095). This is expected to be everything the Type-09IIIB is, and also stealthier.
   The third projected type is a next-generation ballistic missile submarine (SSBN). the Type-09VI (Type-096) will follow the current generation Type-09IV Jin Class (Type-094). They are expected to augment the six Type-09IV instead of replacing them, leading to a net increase in China’s SSBN fleet. The 2020 China Military Power Report to Congress projected an increase to eight SSBNs by 2030.
×
×
 • Create New...