Jump to content

Amerikanska Standard 1 roboten


Perman

Recommended Posts

Den amerikanska luftvärnsroboten Standard Missile 1 eller SM-1 MR Block IV (som är den enda version som ännu är i tjänst) kommer enligt officiella uppgifter att utgå 2020. D_Mitch från Naval Analyses skriver på twitter:

 

Quote

If the end of life of SM-1 SAM is in 2020, that means a huge gap in the AAW capabilities of many frigate and destroyer classes worldwide, such as Perry (Turkey (non-mod), Spain, Taiwan, Poland, Egypt, Bahrain), Knox (Taiwan), Cassard (France), Penne (Italy) & Hatakaze (Japan)!

 

Italienska försvarsdebattören Giovanni Martinelli kommenterar:

 

Quote

The "end of life" of SM-1 missiles should be exactly in 2020, for all international users. There's no plan of further upgrades for De La Penne class and in the near future these ships will be declassified as "Frigates". Waiting for the next DDGs...

 

Förutom att luftförsvarskapaciteten naturligtvis påverkas på fartygen så går Standard roboten även att använda som sjörobot (både hitom och bortom horisonten). Hur ser då situationen ut i de olika marinerna vad gäller fartygen som är utrustade med SM 1:

 

Turkiet: De 8 robotfregatterna av Gabya klassen (f d am O H Perry) som är utrustade med SM-1 MR/Mk13 har genomgått omfattande modernisering med bl a 8-ställigt MK 41 VLS (för 32 st ESSM) så de påverkas förmodligen inte jättemycket. Fartygen kommer med all sannolikhet vara i tjänst ytterligare många år. Mk 13 lavettaget kommer dock med all sannolikhet bara att kunna använda Harpoon robotar (oklart om det bara blir fyra eller åtta robotar som är det normala antalet Harpoon för Mk 13 eller om man kommer att kunna ta fler).

 

Spanien: De 6 robotfregatterna av Santa Maria klass är av förbättrat am O H Perry klass, och de genomgår en MLU (Mid Life Update) varför de säkert blir kvar ett bra tag till. Även om man inte kan använda Mk 13 lavettaget för SM 1 efter 2020 så kan det förmodligen fortfarande användas för sjörobotar typ Harpoon. Fartygen kommer dock att sakna lv-robot.

 

Taiwan: Rörande de 10 robotfregatterna av Cheng Kung klassen så är det oklart vad som kommer att hända med SM 1 systemet ombord. Det verkar som om taiwaneserna själva har startat ett förbättringsprogram för systemet som skulle kunna innebära att man kan fortsätta använda det även efter 2020. Förbättringarna ska bl a gälla raketmotorn och målsökaren. Enligt JFS 2014-15 så kommer fartygen att utrustas med RAM och SM-1 kommer att ersättas av SM-2.

 

Taiwan har även sex fregatter av am Knox klass som utrustades med SM-1 i lådor/kontainers på hangaren och mellan skorstenen och hangaren. Robotarna kommer från gamla Gearing klass jagare som tagits ur tjänst, och varje fartyg har 10 lådor/kontainers. Jag gissar att dessa blir kvar men att de bara kommer att kunna användas i SSM mode.

 

Polen: Här är nog situationen för de bägge robotfregatterna av am OH Perry klass lite värre. Minst en av dem ska moderniseras för fortsatt tjänst. Mest troligt är att Mk 13 lavettaget blir kvar på fördäck men att det bara kommer att användas för Harpoon.

 

Egypten: Situationen för de fyra robotfregatterna av am OH Perry klass ungefär densamma som för de polska fartygen.

 

Bahrain: Har 1 robotfregatt av am O H Perry klass. Situationen likvärdig med polska och egyptiska fartygen.

 

Frankrike: Fransmännen har bara en av robotjagarna av Cassard klassen med SM-1/Mk 13 kvar i tjänst. Det är FS Jean Bart som kom i tjänst 1991. Hon ska tas ur tjänst under 2021. Jean Bart är även bestyckad med två 6-ställiga SADRAL lavettage för Mistral kortdistans lv-robotar (39 robotar i magasinet). Cassard klassen kommer att ersättas av två st FREMM fregatter modifierade för luftförsvar (FREDA).

 

Italien: Italienarna har som sagt de bägge vackra robotjagarna av Durand de la Penne klassen med SM-1/Mk13. De kom i tjänst 1993. Dessa kommer enligt uppgift alltså inte att uppgraderas mer och kommer att omklassas till fregatter inom de närmaste åren. Mk 13 lavettaget kommer förmodligen att avaktiveras eller tas bort. Fartygen kommer ändå att ha ett hyggligt luftförsvar, eftersom de även är utrustade med ett 8-ställigt Albatross lavettage för Aspide robotar. Aspide roboten är nästan identisk med Sea Sparrow RIM-7H men Albatross lavettaget har automatisk omladdning (16 robotar i magasinet). Fartygen har även ett kraftigt allmålsartilleri från Otobreda med 1 st 127 mm och 3 st 76 mm Super Rapido pjäser. 127 mm pjäsen ska kunna använda styrd ammunition typ Vulcano. Enligt JFS 2014-15 kommer fartygen att få en roll som eldunderstödsfartyg. De är planerade att utgå 2025.

 

Japan: Japanska självförsvarsflottan har de bägge robotjagarna av Hatakaze klass med SM-1/Mk 13. De kom i  tjänst 1986 reswp. 1988. Hatakaze själv konverterades till skolfartyg tidigare i år och hennes syster kommer med all sannolikhet att följa inom kort.

 

Youtube klipp när FS Jean Bart avfyrar två st SM-1 MR robotar mot ett bogserat mål:

 

French Navy Frigate Jean Bart Firing two SM-1MR Missiles

 

spacer.png

(foto O. Nicolas – Marine Nationale)

 

/Per

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...