Jump to content

Försvarsmakten: Veterancentrum höjer förmågan till väpnad strid


Recommended Posts

Tidvis riktigt fysiskt ansträngande, klart fler mygg än till vardags och övernattning i tält bredvid snarkande kollegor. Både civil och militär personal på Försvarsmaktens Veterancentrum har genomfört vad som i myndigheten kallas för fortsatt kombattantutbildning. Kontrasten mot vardagens kontorsarbete kändes i kropp och själ under utbildningen som hölls på ett sensomrigt Väddö i Stockholms norra skärgård.

Kombattantutbildningen är en del av Försvarsmaktens arbete med ÖB:s förändrings- och utvecklingsmål. Det innebär bland annat att samtliga personalkategorier ska utrustas och utbildas för att bidra till den samlade försvarsförmågan. Utbildningen arrangerades av Försvarsutbildarna.

Fogelmark

− Det var en väldigt bra utbildning. Instruktörerna både gasade och bromsade för att alla skulle kunna förbättra sin enskilda krigsduglighet. Att genomföra utbildningen handlar om både trovärdighet och respekt för den verksamhet som vi verkar i. Men också om att inte vara en belastning när vi besöker insatsområden och kanske själva behöver kunna agera, säger kommendör Mats Fogelmark, chef för Veterancentrum.

Han fortsätter:

− Nivån på individens förmåga att kunna agera under vissa friktioner i fält har ökat – för den som har flera utlandsinsatser i bagaget, för den med officers- eller reservofficersutbildning och för den som aldrig har skjutit med en automatkarbin förut.

Utbildningen bestod av såväl taktiskt omhändertagande av stridsskadad, som grupps formationer, gruppstrid, skarpskjutning och att resa och riva förläggning. Tyngdpunkten låg på att kunna genomföra utbildningen säkert och med full hänsyn till den rådande coronapandemin.

− Några sjukvårdsmoment har vi behövt anpassa, för att minska riskerna för smittspridning av covid-19. Vi når fortfarande syftet med utbildningen, vilket är det viktigaste, säger sergeant Håkan Adolfsson, sjukvårdsinstruktör.

Gunilla

− Vi märkte tidigt att gruppen har militära färdigheter och erfarenheter, som de gärna delade med sig av för att hjälpa varandra. Det gjorde att vi kunde öka ambitionerna med utbildningsmomenten snabbare och anpassade på så sätt utbildningen efter gruppens samlade förmåga, säger ställföreträdande kurschef kapten Mats Käll.

Veterancentrums personal består av både civilanställda och yrkesofficerare. Med några enstaka undantag har alla erfarenhet från internationella militära insatser och flera är reservofficerare. Gunilla Sundqvist, psykolog på Veterancentrum, har inte någon militär utbildning och vissa utbildningsmoment var därför något helt nytt.

− Den här veckan har varit bra för mig. Jag har fått bra hjälp av både kollegorna och instruktörerna, på såväl skjutbanan som i fält. Instruktörerna har verkligen tagit hänsyn till var jag är, färdighets- och erfarenhetsmässigt, vilket har gjort den här veckan nyttig och bra för mig, reflekterar Gunilla Sundqvist.

Läs mer om Försvarsmaktens Veterancentrum.

 

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...