Jump to content

Recommended Posts

Den här veckan är det S3 (operationssektionen) som berättar hur vår vardag och vårt arbete fortskrider.

20200722-074110-1024x576.jpg

Det maliska landskapet i sektor öst.

”Vi på operationssektionen ansvarar för att planera, leda, följa och stötta den pågående verksamheten. Under en ”vanlig insats” innebär det att vi bland annat följer våra svenska plutoner från en så kallad TOC (tactical operations center) när de är ute i operationsområdet. Men detta är ingen vanlig insats, detta är Mali 12.

Eftersom vi är en etableringsstyrka innebär det att vi för tillfället har väldigt lite aktivitet utanför campen, istället jobbar vi stenhårt med att få till en fungerande camp med fordon och rutiner. På det sättet kommer skyttekompaniet att ha en kort startsträcka i höst!

Dessutom arbetar vi med att samla in så mycket information som möjligt om Mali. Det handlar om till exempel om hur terrängen ser ut, hur befolkningen lever och hur vädret påverkar oss. För att göra detta skickade vi för en tid sedan ut en av våra stridsledare på en fyradagars operation med våra grannar, ett tyskt spaningskompani. Nedan kan ni ta del av hans erfarenhet.

Fyra dagar i sektor öst

Innan solen går upp och efter en gemensam kopp kaffe sätter vi oss i ett stort bepansrat fordon med en förare, en chef, en skytt och ett förvånansvärt litet benutrymme. Vi kör sedan 9 mil öster ut längs leriga ökenvägar. Vår fordonskolon passerar små nomadsamhällen och når till slut ”night location”, vår grupperingsplatsen för natten. 

20200721-120140-1024x576.jpg

Framryckning tillsammans med våra tyska vänner.

På kvällen skapar en sandstorm kaos på grupperingsplatsen och vi får kämpa för att fånga in allt som inte är fastspänt. Till slut får alla samlas inuti sina fordon för att vänta ut stormen. Som tur är tvingas vi inte spendera natten i de trånga fordonen, utan stormen lugnar sig och vi kan upprättar våra mozziedomer. De ger oss ett gott skydd mot myggor och på avstånd ser de ut som små puppor utspridda i ökensanden.

20200722-074101-1024x498.jpg

Kvällens grupperingsplats.

De följande dagarna bjuds det på flygturer med en tysk UAV (unmanned air vehicle) som spanade på vägar, byar och en misstänkt IED (improvised explosive device, det vill säga en hemmagjord vägbomb). Som tur är visade det sig inte vara något hot. 

Trots att vi hade med oss gott om rations (torrkonservmat) visade det sig att tysk förare även var kock, som bjöd på enklare maträtter på kvällarna – vilket var mycket uppskattat och moralhöjande. 

20200721-192113-1024x1024.jpg

En vällagad måltid höjer alltid stämningen i fält.

På sista dagen skulle en viktig UAV-flygning ske men efter upprepade försök och mycket tålamod så fick gruppen vika sig då vädergudarna bjöd på kraftiga vindar och storm. Risken att förlora det lilla flygplanet var alldeles för stor. Målet blev istället att nå Gao innan mörkret faller. 

Men att under stormsäsongen färdas 100 km i ett land med nästan inga vägar är ett ambitiöst mål. Tack vare duktiga förare och lite ihärdighet nådde vi till slut campen. Där bjöds det på en välbehövlig på middag, tacktal från chefen och kamratlig stämning. 

20200724-134028-1024x576.jpg

En kortare rast.

Efter en veckas lång operationen var vi nog alla lite trötta och skitig, men framförallt mycket nöjda med ett välgenomfört uppdrag. Samarbetet med våra tyska vänner har fungerat väl och ger oss värdefulla erfarenheter inför att våra egna operationer i höst”

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...