Jump to content

FM Afghanistanbloggen: Samma land, ett annat ROLE 1


Recommended Posts

7 år sen jag sist var i Afghanistan som sjuksyster. Då var jag på den svenska Role 1:an på Camp Northern Lights och nu jobbar jag som medical planer/primary health care nurse på Camp Marmal och har ansvaret över kontingentens sjukvård upp till distriktssköterskenivå. Jag finns tillgänglig dygnet runt för mina kollegor på FS 39. Förutom sjukvård erbjuder jag mina två händer till att hjälpa till med uppgifter på NSE.

Som sjuksköterska i den svenska kontingenten jobbar jag även 50% på det Tyska Fältsjukhusets läkarmottagning (Role 1). Arbetskollegorna där är från alla nationer som finns på Camp Marmal. Mottagningssköterskan är från Tyskland och de två andra sköterskorna, utöver mig, kommer från Kroatien och Lettland.

medplan-1.jpg

De dagar jag inte är på NSE:t jobbar jag på fälstjukhuset, från klockan 08.00 – 15.00 med avbrott för lunch mitt på dagen, samt ett förmiddags- och ett eftermiddags pass på Role 1. Arbetet består av så kallade ”check up:s” som utförs tillsammans med en läkare. Det är de lokalanställda (de kan komma från olika länder runtom Afghanistan också) som blir läkarundersökta för att kunna jobba på campen. Om det finns tid utöver detta så hjälper man till med en del vaccinationer och blodprovstagningar på mottagningen. På eftermiddagen färdigställer vi formulären för läkarundersökningen två dagar framåt.

Just nu är det dock låg verksamhet med check up:s inne på Mazar-e-Sharif på grund av Covid. Man har minskat antalet lokalanställda inne på campen, vilket medför lite annorlunda arbetsuppgifter för oss.

Träningsmässigt är det inte så mycket styrketräning jag sysslar med, men en promenad (cirka 45 -50 min) med eller utan stavar startar dagen för det mesta. Ibland blir det en längre promenad (drygt en timme) på eftermiddagen också.

Sammankomster på någon helgkväll då och då (ex. grillning och quiz) med FS39 gänget förgyller den annars lite stillsamma tillvaron på campen. Jag trivs även i min lilla ”Barr” och läser böcker, löser sudoku eller korsord.

Dagarna går trots allt i solens, sandens, träningens, gemenskapens och arbetets tecken.

/ Riitta

Läs hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...