Jump to content

Recommended Posts

Fjorton dagar i karantän. Alldeles ensam. Det var beskedet Monika stod inför när hon skulle ansluta sig till Mali 12 i staden Gao i östra Mali.

Monika kom egentligen till Mali långt innan huvuddelen av Mali 12. I april när covid-19 sprider sig över världen är hon en del av förstyrkan som snabbt skickas till Mali för att avlösa Mali 11, som närmar sig slutet på sin insats. Allt i hopp om att de inte ska fastna på fel sida gränsen, när land efter land sluter sig.

Efter totalt en månad i karantän i både Sverige och i Mali etablerar de sig i huvudstaden Bamako och Gao. I Gao ska den nya svenska campen byggas som en del av den större tyska campen Castor. Som chef för stabsexpeditionen stannar Monika i Bamako för att säkra ett gott samband till Sverige, fram till dess att infrastrukturen finns i Gao.

bild-4.jpg

Monika under en av sina promenader på innergården.

Några veckor senare står hon inför beskedet att hon inte kommer släppas in på Camp Castor om hon inte genomför en karantän på fjorton dagar. Camp Castor är nämligen en av få camper inom FN som är fri från covid-19 och den tyska befälhavaren är mån om att hålla smittan utanför campen. Vid fallet att covid-19 kommer in på Camp Castor skulle nämligen fler än tusen soldater att tappa sin förmåga att genomföra sitt uppdrag och bibehålla sin operationella kapacitet.

Som den sista soldaten i förbandet att göra resan från Bamako till Gao innebär det även att hon får spendera tiden i karantän på egen hand.

– Det kom lite som en chock. Vi hade ju redan suttit i karantän innan vi kom till Mali och nu skulle jag sitta i karantän igen – fast helt ensam, berättar Monika och fortsätter:

– Det var ett tufft besked men jag var fast besluten att göra det som jag kom hit för.

Efter en fem timmars resa iförd munskydd och plasthandskar möts hon av en tom korridor och ett rum utan fönster. Först här får hon ta av sig skyddsutrustningen.

– Det är samma typ av boende som vi har i vanliga fall också, men det kändes något ödsligt när man står i korridoren för sig själv, säger Monika.

bild-12.jpeg

Korridoren i karantänsboendet.

Som tur är finns det en mindre innergård på 72 kvadratmeter vid karantänsboendet, som erbjuder både frisk luft och träningsmöjligheter.

– Man behöver ju göra något för att få tiden att gå så jag både dansade och gick med stridsutrustningen. Målet var att gå minst en mil om dagen, säger Monika.

bild-11.jpg

Karantänsboendets innergård.

Trots träningen går tiden i karantän långsamt och bristen på kaffe tar ut sin rätt.

– Ni ska bara veta hur jag har saknat kaffe, berättar Monika.

Vid en lunch får hon dock en kopp levererad till sig.

– Det var den lyckligaste dagen på länge. Herregud vad gott!, berättar Monika.

bild-9.jpeg

Den aktuella kaffekoppen.

Det som tar henne genom karantän är dock allt stöd från vänner, kollegor, andra veteraner och svenska folket i sociala medier, förklarar Monika:

– Jag har fått många heja rop och pushar. Det har varit helt fantastiskt.

Nu väntar en fortsatt uppbyggnad av stabsexpeditionen i Gao.

– Vi har kommit långt på en kort tid men det finns fortfarande mycket att göra för oss och resten av förbandet, förklarar Monika.

Fakta Mali 12

  • Mali 12 ska etablera ett nytt svenskt styrkebidrag i staden Gao i östra Mali. Styrkebidraget består av ett skyttekompani som genomför säkerhetsoperationer till stöd för FN-insatsen Minusma.
  • Dessutom ingår det ett logistikkompani för uppbyggnad av den nya svenska campen och stöd under operationer.
  • I Mali 12 ingår även en nationell stödenhet (NSE), som kommer att etablera sig i närheten av flygplatsen i huvudstaden Bamako.
  • Mali 12 ska bidra till att stabilisera situationen och stödja genomförandet av fredsavtalet och en ökad säkerhet i landet Mali.

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...