Jump to content

FM Malibloggen: ”Älskling jag ringer imorgon”


Recommended Posts

Dagarna tickar på och det är inte alltid lätt att vara borta från nära och kära. Idag delar en av våra kollegor med sig av ett brev hem.

fn-flagga-copy-1323x1852-732x1024.jpg

”Det är 47 grader varmt, jag står i en lång matkö med heltäckande uniform, ansiktsmask, solglasögon och den ljusblåa FN-kepsen. På vägen in i matsalen tvättas händerna noggrant, spritning av händer och sen läggs maten upp på plasttallriken enligt de pekningar jag gör från behörigt avstånd. Matsalen, som i vanliga fall sannolikt är både trång och högljudd, är nu omöblerad. Bord och stolar är utspridda så att man aldrig kommer närmre än 1.5 meter ifrån närmaste kamrat. Först när jag sätter mig ner för att ta den första tuggan av min mat åker ansiktsmasken av.

Varför är jag här, i ett afrikanskt ökenlandskap mitt under coronapandemin? Borde jag inte vara hemma med dig, som nu är hemma helt själv?

Det är nu två månader sedan jag firade din födelsedag. Två månader sedan jag åkte hemifrån för att bli satt i karantän inför rotationen till Mali. Två månader då du har jobbat hemifrån, ansvarat för allt hushållsarbet och dessutom haft restriktioner i hur du får umgås med nära och kära.

Jag har hunnit rotera ner till Mali och vi har påbörjat vårt jobb med att etablera det svenska FN-bidraget i Gao. Ett jobb som ofta känns övermäktigt och som ständigt kompliceras på grund av pandemins följder.

Transporter försenas, resor blir inställda och det som planeras går i kras redan innan det påbörjats. De ständigt förändrade förutsättningarna gör det ibland svårt att tänka sig att det kommer att gå att bli klar med etableringen inom utsatt tid.

Men vi måste lyckas – och vi kommer att lyckas!

svenskflagga-copy-1377x1928-731x1024.jpg

Nästan dagligen får vi nya rapporter om rån, kidnappningar, våldtäkter och dödliga attacker mot olika folkgrupper och byar. Terroristgrupper och banditer fortsätter att utöva sin makt och inflytande i landet.

Det är de bra sakerna som stannar upp under pandemin, inte de dåliga. Det dåliga och destruktiva tar fart, blossar upp och sprider sig. Arbetslösheten, fattigdomen och svälten, som för varje dag blir mer omfattande gör vår och FN:s uppgift både svårare och viktigare. Det är vi, de svenska soldaterna som tillhör Mali 12 som har uppgiften att säkerställa att Sverige kan fortsätta att ge ett aktivt och viktigt stöd till FN; att vända den negativa utvecklingen i Mali och i slutändan få landet att kunna stå på egna ben.

Det är därför jag och alla mina kollegor är här i Mali och tjänstgör för FN under coronapandemin.

Så, älskling jag ringer imorgon igen. Sen ses vi till vintern när vi är klara med vårt arbete här nere.”

En soldat/officer i Mali 12

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...