Jump to content

FM Malibloggen: Vardagen för en sjukvårdspluton


Recommended Posts

Hur ser tillvaron ut för en sjukvårdspluton? Den här veckan berättar vår sjukvårdspluton om hur det är att arbeta i Mali 12.

role1-1024x1024.jpg

”Den senaste tiden har covid-19 påverkat den svenska sjukvården och det gäller även vår sjukvård i Mali. Är en snorig näsa början på en covid-19 eller är det AC:n som gjort en förkyld? Eller är det möjligen sandstormen från igår som har påverkat?

Då vi befinner oss i en skyddad miljö är sannolikheten liten för att covid-19 skulle ta sig in på campen men det är ändå något som man får ha med sig i sin bedömning. Vilket också gör att försiktigheten är mycket stor.

Vi på sjukvårdsplutonen består just nu av två sjuksköterskor, en fysioterapeut och en plutonsledning. På grund av covid-19 har vi fått dela på oss för att kunna etablera vår verksamhet i olika faser. Om några veckor kommer fler ur vår pluton att ansluta sig till oss och vi kommer att vara fulltaliga.

Ett nära samarbete med Tyskland

Sedan vi kom till Gao har vi arbetat med att etablera den svenska sjukvårdsförmågan. Vi har även ett nära och välfungerande samarbete med tyska läkare, sjuksköterskor och annan medicinsk personal, vilket behövs då vi delar samma yta.

Vi har bland annat haft en afterwork tillsammans för att stärka vårt samarbete. På afterworken fick delar av vår pluton följa med ut och leta skorpioner. Vi hade turen att hitta en.

Daglig sjukvård och etiska dilemman

Att arbeta i Mali skiljer sig mot arbetet i Sverige. Här påverkar miljön på ett annat sätt. Ett litet sår som i Sverige hade behandlats av enskild soldat undersöks av en sjuksköterska då infektioner kan uppstå snabbt.

dsc-5921-1024x683.jpg

Dagarna handlar till stor del om att skapa rutiner, att få materiel på rätt plats och däremellan ta hand om patienter. En fördel med arbetet i Mali är att vi här nere har en mycket god kunskap om våra patienters arbetsmiljö och arbetsuppgifter. Detta gör att det är lättare att behandla orsaken och inte bara besväret. Dessutom är varje person inte bara en patient utan även en kollega och vän. Detta kan skapa etiska dilemman som inte är lika vanligt förekommande i Sverige. Du träffar inte din patient på din arbetstid och sedan går hem. Här träffar du din patient och ger behandling, sedan äter ni tillsammans, bor tillsammans och hittar på aktiviteter tillsammans.

Tack för stödet!

Nu är det många som går på sin semester men vårt arbete fortsätter, måndag till söndag. Vi är tacksamma för det stöd vi får från Sverige där många ställer upp trots ledigheter med att hjälpa oss!

I Mali är det varmt varje dag och vi njuter ibland med en glass mellan sandstormarna, som vi har haft flera gånger i veckan. Vi tänker på er där hemma och hoppas att ni njuter av en glass i solen i Sverige!”

Vänliga hälsningar,

Sjukvårdsplutonen Mali 12

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...