Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Sjöövervakningen fortsätter, oavsett semestertid och värmebölja

Recommended Posts

Många av oss njuter av det varma vädret och har kanske redan börjat semestern. För personalen på marinens fartyg och i sjöövervakningscentralerna pågår dock verksamheten året om och dygnet runt.

I Östersjön befinner sig ständigt omkring 4000 handelsfartyg på väg att lasta eller lossa gods. Sjöfarten är avgörande för att vårt samhälle ska kunna fungera. Dessutom är Östersjön högintressant för många olika nationer som övar eller vill visa närvaro med sina örlogsfartyg.

1

Upptäcka avvikelser är nödvändigt

För att få en bild av vilka alla dessa civila och militära fartyg är patrullerar marinens fartyg Östersjön och västkusten, understödda av sjöövervakningscentralerna iland. På så sätt skapar man en normalbild och kan lättare upptäcka om situationen i närområdet skulle förändras. Dessutom visar Sverige marin närvaro och sin vilja att hävda territoriet. Under midsommarhelgen svarade Fjärde sjöstridsflottiljen och HMS Ven för närvaron och den här veckan är Tredje sjöstridsflottiljen till sjöss med visbykorvetten HMS Nyköping. Fartyget är nu inne på sina sista dygn av sjöövervakning, denna gång, innan besättningen får en välförtjänt semester. Peter Lindén är nypåmönstrad fartygschef ombord:

– Vi har haft bra dagar till sjöss i ett fantastiskt väder och vi har kunnat kombinera sjöövervakning med den rutinmässiga besättningsträningen. På ett örlogsfartyg finns alltid något nytt att lära sig eller kunskap att repetera.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...