Jump to content
Sign in to follow this  
Granis

"Littoral combat ships" slopas -till salu?

Recommended Posts

Enligt uppgifter på ”wiki” planerar USA att slopa de fyra först byggda ”littoral combat ships”; två vardera av klasserna ”Freedom” och ”Independence”. Anledningen ska vara att de användes för olika tester (+ hade en del ”barnsjukdomar” kanske, inget ovanligt med nya konstruktioner i o f s) och att det skulle kosta för mycket att uppgradera dom.


Ett bra begagnatköp för den hugade spekulanten då? Som kanske ”nöjer sig med mindre” kapactitet, förmåga och helt enkelt modernitet? Eller är fartygstypen för specialiserad, typ? Singapore har väl byggt några själva, men de kanske är annorlunda? Annars har ju inga köpt ”originalkonstruktionerna” från USA. Eller kanske inte fått köpa (jämför med stridsflygplanet F-22)?


Vore kanske nåt för Sverige, med andra vapensystem och annan ”egen” elektronik ombord då? Eller passar inte fartygstypen här (heller)? Överhuvudtaget kanske det kan vara tufft att operera i Östersjön med större fartyg om man inte har (i det närmaste) totalt luftherravälde?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No offense, men jag har redan tagit upp detta i tråden 'Is the U.S. Navy's Dream of a 355 Ship Fleet Dead?'

 

 

Jag tror som sagt inte att så många är intresserade av dessa fartyg pga. deras komplexitet, bränsleslukande maskineri, aluminium konstruktion med åtföljande begränsad överlevnadspotential samt klena bestyckning. Detta gäller speciellt Independence trimaranvariant men även den mer konventionella Freedom varianten. Det blir nog som med många andra amerikanska fartygsklasser att de skrotas. Om man undantar de amerikanska fartygsklasser som byggdes under WWII så har för övrigt inga robotkryssare, robotjagare eller jagare överförts till andra vänskapliga mariner under efterkrigstiden. Dvs. med ett enda undantag så vitt jag vet. Fyra robotjagare av Charles F Adams-klassen överfördes från US Navy till den grekiska marinen 1991-92, men pga. de höga bemanningskostnaderna så togs de ur tjänst redan efter 10-12 år (de västtyska och australiska marinerna hade visserligen också robotjagare av denna klass som byggts på amerikanskt varv, men dessa var nybeställningar och byggda direkt för resp. marin och inte f d US Navy fartyg).

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/23/2020 at 7:54 PM, Perman said:

No offense, men jag har redan tagit upp detta i tråden 'Is the U.S. Navy's Dream of a 355 Ship Fleet Dead?'

 

 

Inte alls! Brukar med stort intresse läsa dina inlägg, men tydligen inte alla jämt då. Eller också har jag blivit så gammal att jag glömmer bort det ;-)

  • Like 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

First Four US Navy Littoral Combat Ships Set to be Mothballed

 

Sägs inget om att de planeras att säljas så det är nog malpåse flottan som gäller. Där kommer de med all sannolikhet att förbli. Återstår att se om detta är en engångsföreteelse eller om det är början på en avveckling av LCS flottan. Själv tror jag nog mer på det senare.

 

/Per

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...