Jump to content

USA-plan för attack mot Irak


Recommended Posts

Enligt det som journalister brukar kalla välunderrättade källor så finns det en amerikansk plan för att med militärt våld störta Saddam Hussein. Det är knappast förvånande att sådana planer existerar men nu har uppgifter som sägs komma från ett namngivet dokument kommit ut.

 

Dokumentet som heter "CentCom Courses of Action" ska ha sammanställts av planerare på Central Command i Florida. Dokumentet beskriver hur marinkårs och arméförband, flygvapenstyrkor, hangarsfartygsgrupper samt andra förband på totalt 250.000 man ska attackera Irak från nord, väst och syd. Planen kräver att styrkorna utnyttjar minst åtta länders territorium.

 

Enligt källan så nämns inte några koalitionsstyrkor i dokumentet. Om det betyder att USA planerar att agera på egen hand eller om dessa nämns i andra dokument är oklart.

 

Från officiellt håll bemöter man detta med att säga att man inte ännu uteslutit alternativ till militärt väld för att få bort Saddam Hussien från makten.

 

En tydlig uppbyggnad att amerikanska underhållsresurser i Gulfen tycks stödja uppgiftslämnarens uppgifter men kan givietvis ha andra orsaker.

 

Uppgifterna är hämtade från en ganka lång artikel i New York Times den 5/7. Det är svårt att bedöma om vilket värde uppgifterna har. Är det en medveten läcka eller är det en riktig läcka eller kanske bara hitt på? Klart är att USA nog ger sig in på ett mycket osäkert äventyr om de genomför planen. De kommer knappast att skaffa sig fler vänner i den muslimska världen genom att starta krig mot Irak.

Link to comment
Share on other sites

En kamrat nyss hemkommen från "de forna Jugoslavien" meddelar att Britterna målar sina stridsfordon i ökecamo.

Undrar varför?

 

-Citius,alius,fortius-

(Snabbare högre starkare-

En invation har ju varit på tapeten länge. Om inte kineserna eller Ryssarna ställer sig på tvären kommer det nog att ske förr eller senare.

 

Att dom inte fortsatte intåget i Irak sist kan det spekuleras i. Det jag fått förklarat för mig är följande:

 

1. Motståndet hade skärpts ju längre in mot bagdad dom kommit. Förlusterna hade blivet betydligt kännbara vilket vore onödigt då aliansen klarat sig märkbart bra från det under befriandet av Kuwait. Oppositionen i landet var mobiliserad och många massakrer skedde då det Amerikanska stödet uteblev och motståndet slogs ner.

 

2. Det åligger en ockupationsmakt att bygga upp landets infrastruktur och offentliga sektor enligt internationell rätt. En oerhörd kostnad som USA ville undvika sist, men tydligen villiga att ta nu för att att rensa bort cancersvulsten på jorden.

 

Jag hoppas att dom avstår då jag tror att H-Et kommer att braka loss fullständigt.

 

Casca

Link to comment
Share on other sites

Guest Greven

Antagligen en medveten läcka ...

 

Den senaste tiden har vi sett ett antal läckor av samma sort. Syftet är antagligen att sätta press på irakierna smat att lägga dimridåer.

 

Jag håller det för troligt att det verkligen blir en fas två av gulfkriget. Trolig tidpunkt skulle kunna vara under hösten eller senast nästa vår innan sandstormarna och tryckande hetta sätter in och gör att det blir svårt att nyttja hkp.

 

Tror även att man kommer att försöka nyttja inhemska "trupper" och stimulera till resningar enligt afgani-modell.

 

Frågan är bara vila inhemska grupper man ska liera sig med? Vilken roll spelar kurderna? Vilken roll får INC? Kan man lita på shiiterna i syd? Sist men inte minst vilken "landsfader" kan man backa fram ur kulisserna?

Link to comment
Share on other sites

Enligt uppgifter i brittisk media så har Blair lovat Bush att britterna ställer upp med 30 000 man vid ett amerikanskt anfall mot Irak. Det kommer väl inte som en överraskning att de trogna britterna ställer upp.

 

När det gäller vilka ledare som USA kan sponsra som ersättare till Saddam Hussien så hade Times eller om det var Newsweek en artikel om detta i våras. Det finns en hel hög med avhoppade irakiska generaler i väst som man skulle kunna tänka sig, varav en bosatt i Danmark. De flesta av dem hade dock någon sköhetsfläck i form av möjliga krigsförbrytelser eller brott mot de mänskliga rättigheterna.

Link to comment
Share on other sites

Jag kan ju säga så att det shitiska och kurdiska områdena inte är så på G att kriga mot centralmakten. Detta beror på att när bla shiterna gjorde uppror under Desert storm så lämnades dom sedana ensama,,,, förutom flygförbudszonerna. De litar helt enkelt inte på de allierade och de har inget särskilt intresse i ett krig mot centrala sunni dominerade irak.

Link to comment
Share on other sites

Guest Greven

Haegg >>> Jag antar att de generaler du läst om tillhör INC. Tidigare har USA inte litat på dessa även om en svängning framför allt i kongressen kan anas. INC:s militära förmåga är omtvistad. Själv törs jag inte göra en egen värdering.

 

Om vi utgår från att operationen i afganiland blivit doktrin så kommer USA att söka en samlande fadersgestalt. En sådan finner du inte bland dessa avhoppare (av vilka några borde vara agenter utsända av Saddam). Man ska nog snarare blicka mot det föredetta Irakiska kungahuset.

 

Shiiterna kommer att spela en roll - oklart vilken. Som tidigare nämts har dom inte glömt vad som hände sedan. Dessutom är cet tveksamt om dessa går att lita på efter 11 september med tanke på vem som håller dom bakom ryggen.

 

Jänkarna har nog fullt upp med att lägga ett stort pussel just nu. Många bitar fattas, men dessa kommer man att hitta. Om inte annat så får man ta fram cirkelsågen.

Link to comment
Share on other sites

Fick en intressant kommentar angående det här på annat håll från en hyfsat informerad person:

 

This is one of a long series of staff contingency studies (there are others that postulate single, dual, triple and quadruple axis attacks plus a single axis ballistic attack from above) for a variety of attacks on Iraq and similar sets for attacks on other countries. They are staff studies and no more (and no less) than that. This particular one got leaved and the reptile who got hold of it ran with it.

 

What actually happens may be based on this particular contingency study, it may not. However a plan this is not. Its a study that forms the basis for a series of policy options that will be used to derive an operational scenario on which a plan will be based.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...