Jump to content

FM Malibloggen: Camp Nobel formellt överlämnat


Recommended Posts

I förra veckan efter månader av planering och hårt arbete kunde Mattias Söderberg, kontingentschef Mali 11, ceremoniellt öppna grindarna till Camp Nobel och välkomna in FN. Strax därefter slutfördes de sista momenten av nedmonteringen och den svenska styrkan lämnade Timbuktu och avsluta ett betydelsefullt kapitel i Försvarsmaktens historia.

Med representanter samlade från både FN:s sektorshögkvarter och den svenska kontingenten undertecknades de dokument som markerar överlämningen av Camp Nobel från Sverige till FN. En del arbete återstod vid tillfället för undertecknandet men det förtog inte stunden allvar och symbolik.

bild-1-uppradade-glas-1024x683.jpg

Uppradade glas för alkoholfritt bubbel.

– Det här är en epok som nu är till ända och som blir del av svensk krigshistoria. Den svenska närvaron i Timbuktu, vid randen till Sahara, avslutas i och med detta och nya uppgifter väntar för det svenska styrkebidraget till FN-insatsen Minusma, säger Mattias Söderberg, kontingentschef Mali 11.

bild-2-mattias-soderberg-kommer-ut-1024x

Mattias Söderberg, kontingentschef Mali 11, hälsar besökarna välkomna.

Ceremonin var enkel – men allt arbete som lagts ned för att avveckla förläggningen har tvärtom varit mycket svårt och tungt. Dagarna har varit långa och uppgiftens komplexitet har krävt ett stort mått av initiativförmåga och flexibilitet från den enskilde soldaten och officeraren på förbandet.

bild-3-ceremoni-1024x683.jpg

Ceremonin är igång.

– Det har varit en krävande insats där omständigheterna ständigt har blivit allt svårare i takt med att fler delar av förläggningen monterats ned. Förutsättningarna har löpande förändrats – en del till det bättre men en del har också visat sig svårare än vi först trott, fortsätter Söderberg.

bild-4-halsning-1024x683.jpg

Hälsningarna anpassas efter rådande förutsättningar.

Covid-19 tvingade förbandet att hitta nya sätt att arbeta på för att kunna lösa uppgiften och samtidigt följa de restriktioner som FN infört i syfte att minska risken för smittspridning. Istället för att äta måltiderna ute på FN:s supercamp och skapa onödiga kontaktytor har maten hämtats och sedan utspisats i en tillfälligt upprättad matsal inne på Camp Nobel.

bild-5-ivar-hagerud-1024x683.jpg

Ivar Hagerud, FMV, deltog vid ceremonin.

Försvarsmakten har inte varit ensamma i att planera och driva förläggningen genom åren utan har fått avgörande och viktig stöttning av en rad myndigheter och stödfunktioner. En av de personer som varit med från början är Ivar Hagerud från Försvarets Materielverk, FMV, som också deltog på ceremonin.

bild-6-dokument-skrivs-under-1024x683.jp

Representanter från Försvarsmakten, FMV och FN vid samma bord.

– Det har varit stimulerande och utvecklande att arbeta med Camp Nobel och att få följa samarbetet mellan Försvarsmakten och FMV på nära håll, säger Ivar Hagerud, FMV.

bild-7-arbete-pagar-1024x683.jpg

Arbetet pågick för fullt i bakgrunden.

Timbuktu har varit en logistisk utmaning på grund av att platsen är så avlägset belägen. Och en saknad reservdel, om så bara en liten skruv, kan ta tio veckor att få levererad.

– På en plats som denna, isolerad och avlägsen, blir det särskilt tydligt hur beroende vi är av varandra för att lösa våra uppdrag – vår gemensamma uppgift, säger Ivar.

Förläggningen har ständigt förbättrats och bekvämligheterna har blivit fler genom åren. En utveckling som egentligen inte upphörde förrän Mali 11 tog över förläggningen och påbörjade nedmonteringen.

– Jag tycker det är en viktig inställning – att ständigt vilja förbättra och utveckla. Det är lätt att tappa det fokuset när man förbereder en avveckling, avslutar Ivar.

 

Sista svenska patrullen i Timbuktu

I samband med överlämningen genomfördes även den sista svenska patrullen i Timbuktu.

–  Jag kan uppriktigt säga att det var med blandade känslor som jag klev ut ur fordonet för sista gången. Kompaniet har under det senast halvåret genomfört över hundra patruller i området, säger major Wallentin, chef vid skyttekompaniet på Mali 11, och fortsätter:

– Soldaterna och officerarna vid kompaniet har gjort ett bra jobb under insatsen och arbetet har stundtals varit påfrestande. Trots hög värme och långa arbetsdagar så har det varit otroligt roligt och utvecklande. Vi har känt att vår närvaro i huvudsak varit väldigt uppskattad. Tidigare förband har skapat ett högt förtroende för svenska trupper i Timbuktu och dess närområde och jag är övertygad om att vi kommer vara saknade när vi nu lämnar.

9-galtarna-lamnar-timbuktu-for-sista-gan

Galtarna lämnar Timbuktu för sista gången.

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...