Jump to content

Flygvapenbloggen: Invigning av flygvapnets ledningscentral


Recommended Posts

 

200504-invign-aoc-1643-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Måndag den 5 maj invigdes AOC (Air Operation Center) – flygvapnets ledningscentral – i Uppsala av Överbefälhavare, general Micael Bydén.

Steg två i etableringen av Flygstaben är nu klar i och med flytten av AOC från Högkvarteret i Stockholm till Uppsala garnison. Etableringen av Flygstaben är ett resultat av förändringsarbetet ”Ledning för ett starkare försvar”* som ska stärka den militära förmågan genom att utveckla Försvarsmaktens sätt att leda i fred, kris och krig.

Invigningen inleddes med att de inbjudna gästerna fick en rundvandring i de nya lokalerna och chefen för genomförandeavdelningen, Carl-Fredrik Edström, berättade om resan fram till ett operativt AOC i Uppsala.

200504-invign-aoc-1603-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Därefter genomfördes den mer formella invigningen med tal av flygvapenchefen där han uppmärksammade fyra personer för det arbete de genomfört i projektet att förbereda, genomföra och driftsätta det nya AOC för ledningen av flygvapnets insatser.

Henrik Sjölund FMTIS, Fredrik Edlund FMTIS, Johan Nyberg LSS och Mats Aldin FMV mottog flygvapenchefens coin med följande motiveringar.

200504-invign-aoc-1626-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Henrik Sjölund FMTIS – i projektet ansvarat för anläggningen (ombyggnation och anpassning samt styrning av projektets olika delar inklusive FortV, FMV). Henrik har med sina goda kontakter lyckats genomföra projektet med mycket snäva tidsramar, stor arbetsinsats och jobbat på ett icke-konventionellt sätt för att överhuvudtaget kunna lyckas med detta. En arbetsinsats utöver det vanliga!

Fredrik Edlund FMTIS – i projektet varit ansvarig och sammanhållande för all teknisk utrustning (nybeställningar, installationer, flytt och test av utrustning). Fredrik har genom gott ledarskap säkerställt att hans personal klarat av detta trots att de ej haft tillräckligt med tid. De har varit tvungna att jobba parallellt med övriga och lyckats med detta tack vare god kommunikation och en enorm vilja inom projektet.

Johan Nyberg LSS – Johan har en helt unik kompetens och är den av alla som har bäst överblick av de tekniska systemen men också en mycket god taktisk förståelse. Johan har varit i alla delar av projektet och mer eller mindre fungerat som en sammanhållande länk. Han har lagt ner ett enormt arbete och jobbat kvällar samt helger- närhelst det behövts. När Johan inte har jobbat med systemfrågor så har han burit och monterat möbler, städat utrymmen, och på ett informellt sätt säkerställt att projektet har taktat. Det finns ingen del i detta där Johan inte har varit inblandad. Vi hade inte varit här på plats idag om inte Johan lagt ned sin själ i detta.

Mats Aldin FMV – Koordinerat FMV jobb på plats, nyckelspelare för att FV har nått våra behov och krav för AOC (möbler, serverhall, fiber). Mats har varit direkt ansvarig för att bygga upp serverhall och fibernätverket som krävs för att koppla upp alla våra system. Mats har också sett till att vi fått de möbler som behövs för verksamhet och en bra arbetsmiljö. Mats har gjort en arbetsinsats utöver det vanliga!

200504-invign-aoc-1631-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

200504-invign-aoc-1633-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

ÖB höll därefter ett kort tal och överlämnade en sköld till Pierre Ziherl, chef insatssektionen, innan ÖB, GD och FVC undertecknade ett dokument som en bekräftar den officiella invigningen av AOC.

200504-invign-aoc-1638-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

200504-invign-aoc-1650-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

200504-invign-aoc-1659-75px.jpg

Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

*)Ledning för ett starkare försvar (LFSF) kallades ett utvecklingsarbete med Försvarsmaktens ledningsstruktur och -organisation samt inom materiel- och logistikförsörjningen. Syftet var att bidra till ökad militär förmåga genom ökad robusthet och uthållighet, förenklade lednings- och lydnadsförhållanden samt ökad uppdragstaktik.
Den 1 januari 2019 intogs en ny organisation, FM Org 19, som bl a omfattade nya försvarsgrensstaber för armén, marinen och flygvapnet, ett utvecklat Högkvarter och en förändrad logistikorganisation. Vid samma tillfälle genomfördes en verksamhetsövergång från FMV till Försvarsmakten. En ny utredning, Ledningsutredning 2019 ”LU 19”, som ska ytterligare se över den centrala ledningen pågår under 2019. (Källa: emilia)

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...