Jump to content

Litauiska marinen förnyar minröjningsförband


Perman

Recommended Posts

Den litauiska marinen är den enda av de baltiska marinerna som har nåt som liknar en balanserad marin med ledningsfartyg, patrullförband och minröjningsförband. Nu vill man köpa och renovera/uppgradera ytterligare ett minjaktfartyg av br Hunt-klass som tidigare tagits ur tjänst i Royal Navy. I dagsläget så har man två st minjaktfartyg av br Hunt-klass som kom i tjänst 2011, plus ett äldre av tysk Lindau-klass byggt på 50-talet. Jag gissar att det är detta fartyg som man nu vill ersätta med ytterligare ett brittiskt Hunt fartyg.

 

Till skillnad från många andra minröjningsfartyg så har br Hunt-klassen tillräcklig storlek, räckvidd, fart och bestyckning för att även kunna användas som patrullfartyg. Bestyckningen är t ex likvärdig med de senaste patrullfartygen av br River-klass. Alla åtta kvarvarande fartyg av Hunt-klassen i RN fick mellan 2008 och 2018 nya Caterpillar dieslar, och har även uppgraderats med sonar 2193 och NAUTIS 3 ledningssystem. Fartygen kan till skillnad mot t ex br Sandown-klassen även utföra minsvepning.

 

De två fartygen av Hunt-klassen som man redan har i den litauiska marinen uppgraderades vid överförandet av Thales till samma standard som RN:s fartyg med bl a 2193 sonar m. m.

 

Lithuanian Navy Looking to Procure 3rd ex-Royal Navy Hunt-class MCM Vessel

 

Lithuanian Naval Force

 

/Per

 

 

 

 

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Det blev f d HMS Quorn som nu säljs till Litauen. Efter en tävling så kommer troligen ett brittiskt varv som har erfarenhet av Hunt-klassen att utses för jobbet att renovera och uppgradera fartyget. Man hoppas att fartyget ska vara operativt 2023 i den litauiska marinen.

 

Ex-HMS Quorn Sold to Lithuania

 

Lithuania buys third Hunt-class MCMV from UK

 

/Per

Edited by Perman
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, vikingman said:

Blev baltstaterna extra mycket minerade under andra världskriget? Tycker man hör om minsvepningsövningar med andra NATO-länder ofta där?

 

Quote

"No area of the Baltic is more heavily mined than the waters near Tallinn. During World War II, the city was the gateway to St. Petersburg — then called Leningrad — and the Soviet Union’s Baltic Fleet. The Estonian government estimates that there are up to 50,000 mines hidden in the seabed nearby."

 

Estonia is still clearing thousands of World War II mines from its waters

 

Litauen verkar dock inte lika drabbat av minor från WWII som de baltiska grannstaterna. Estland verkar ha drabbats värst om man får tro kartan från Baltic Ordnance Safety Board. Man har ofta minröjningsövningar både med NATO, Sverige och Finland. Dessa övningar skiljer sig dessutom kanske lite från de flesta andra minröjningsövningar runt om i världen eftersom man söker efter skarpa minor. Även om personalen är liten i de baltiska marinerna så lär den få en erfarenhet av minröjning som få andra mariner. Numera så är ju minröjningsfartygen och utrustningen i stort sett i klass med vad de större marinerna i väst har. Problemet för åtminstone Estland och Lettlands mariner är väl dock att deras små försvarsbudgetar hittills inte tillåtit att man kunnat vidmakthålla patrullförband värda namnet, men numera så satsar ju alla de tre baltiska staterna minst 2% av BNP på försvaret så kanske kommer situationen att förbättras de kommande åren. De två minfartygen av Hämeenmaa-klass kommer säkert att bli fina ersättare för de nuvarande ledningsfartygen när de finska fartygen utgår 2025, men det kommer nog att bli en dragkamp om dem. De nuvarande ledningsfartygen är alla byggda på 70-talet.

 

/Per

 

spacer.png

Edited by Perman
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...