Jump to content

FM Malibloggen: Barnhemmet La Pouponniére i Bamako


Recommended Posts

Som FN-soldat gör man skillnad. Ibland gör man skillnad genom att finnas på plats och på det viset förhindra att något sker. Men man kan också som Krister och hans kamrater göra skillnad genom att göra något väldigt konkret och synligt. 

— Tanken är att besöka barnhemmet nu den närmsta veckan. Det är många av killarna som tagit med sig kläder och annat som de vill passa på att skänka, säger Krister.

20191204-132602-1024x768.jpg

Små sängar på barnhemmet.

Det började för lite drygt två år sedan som ett initiativ från chefen för det svenska flygbidraget, Malin Persson, som då var placerat och tjänstgjorde i Bamako. Tillsammans var de flera som ville försöka hjälpa utsatta barn i landet. Och efter att ha pratat med den dåvarande ambassadören, Eva Emnéus, fick de tips om barnhemmet La Pouponniére.

krister-1024x683.jpg

Vi har skänkt allt från blöjor till mat, säger Krister.

Vi skänkte allt möjligt. Det var hygienartiklar, som blöjor, mat och ritblock. Saker som vi köpte här nere med pengar vi samlat in emellan oss, fortsätter Krister.

20191127-144621-1024x768.jpg

Soldaterna har också hittat andra sätt att göra situationen bättre för barnen. När delar av Camp Midgård rustades upp skänktes de gamla sängarna, med madrasser och myggnät till barnhemmet.

20191204-125342-1024x768.jpg

Ett av alla myggnät som levererats.

— Det finns många, många barnhem av den här typen i Mali och Bamako. Och bara på La Pouponniére finns runt 240 barn. Men vårt bidrag gör skillnad och det är en skön känsla, säger Krister.

Insamlingen och kontakten med barnhemmet slutade inte när initiativtagarna så småningom åkte hem. Istället fortsatta holländska, sedan danska och norska soldater ha kontakt med och stötta barnhemmet.

20191204-132544-1024x768.jpg

Nu är Krister tillbaka i Bamako och gläds åt att hjälpen har fortsatt till barnhemmet. Särskilt glädjande är det också att situationen för barnen har blivit bättre med bland annat fler anställda som tar hand om dem.

Men trots hjälpen råder det fortsatt svåra omständigheter för de barn som kommer till La Pouponniére. En del är väldigt unga, några till och med spädbarn, och de har i flera fall varit undernärda en lång tid när de hittas. Ibland på gatan. Många är så undernärda att de inte överlever någon längre tid på barnhemmet trots att de får omvårdnad och mat.

— Det blir bättre och det är skillnad mot hur det var för två år sedan. Man kan ibland fråga sig hur mycket skillnad man egentligen gör som FN-soldat. Men här ser man verkligen tydlig skillnad, säger Krister.

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...