Jump to content

Recommended Posts

Hej,

 

Jag mönstrade en dryg vecka sedan och blev inskriven som flygbassäkerhetssoldat gruppbefäl i Uppsala. Jag känner mig inte helt nöjd med detta eftersom att min placering begränsades mycket av rådande covid-19 kris och osäkerheten däromkring. När jag mönstrade höll rekryteringsmyndigheten (TRM) på att stänga ned all mönstring för en tid framöver i syfte att minimera smittorisken men jag kunde slutföra min mönstring. Jag fick en 7a hos psykologen och på i-testet, 9a på styrka och 8a på kondition. När jag talade med inskrivningshandläggaren berättade han jag inte kunde bli placerad på en befattning med utökad mönstring eftersom att de inte ville ha ännu fler som kom på de utökade mönstringarna. Detta begränsade mina valmöjligheter enormt, jag kunde tillexempel inte välja någon jägarutbildning vilket jag länge tränat inför. TRM har nu ändrat sin policy, de kommer inte utföra någon utökad mönstring överhuvudtaget och ska istället tillsätta utifrån testresultat på mönstring. Jag känner att jag blivit felaktigt behandlad då jag har vänner som fått de befattningar de önskat tex jägare med lägre testresultat än mig. Jag begärde ändrad inskrivning men fick då reda på att de befattningar jag önskade var fyllda. Jag funderar nu på att överklaga inskrivningen.

 

Jag undrar om tips på hur jag kan gå vidare och om en överklagan kommer att leda någonvart. Jag förstår självklart TRMs åtgärder för att minimera smittspridningen och respekterar dem. Jag känner dock att det skett ett misstag under rådande kris vilket påverkar mitt liv enormt.

 

Tack på förhand

Link to comment
Share on other sites

Din inskrivning är inte på något sätt orättvis och det har heller inte skett något misstag. Du har haft otur. Din inskrivning följer de förhållningsregler från TRM kopplat till att det alltså råder en världsomspännande pandemi. 
 

Självklart ska du försöka få ett ändrat beslut men med tanke på omständigheterna skulle jag bedöma dina chanser att lyckas som små.

 

Det kan kännas som att det påverkar ditt liv enormt men du tillhör fortfarande de 4% av varje årskull som faktiskt för göra GU. Gör bra ifrån dig under GU så har du mycket stora chanser att kunna ta anställning som Jägarsoldat när du är klar. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tråkig inställning, men du har fått en jättebra, intressant och nyttig tjänst, ta vara på den.

Risken är att du grottar in dig i något som i slutändan kanske gör så du inte alls får göra värnplikt, eller hamnar någonstans där du ännu mindre vill vara.

 

Jägeriet finns kvar för dig framöver, om du vill, det är bara det att vägen dit har gått via ett annat spår.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Jag forstar verkligen inte denna besatthet med jagartjanst... Det ar som om alla tror att jagartjanst ar det enda som duger, och att alla andra befattningar ar skrap? Jag tycker aven att det ar intressant att nagon kan fa en 8:a hos psykologen med en sadan installning, men vad vet jag?

Link to comment
Share on other sites

On 4/21/2020 at 11:28 AM, NiVekeN said:

Jag forstar verkligen inte denna besatthet med jagartjanst... Det ar som om alla tror att jagartjanst ar det enda som duger, och att alla andra befattningar ar skrap? 

Har dock aldrig träffat en jägare som ser ner på ett annat förband. Däremot har jag träffat många som inte är jägare som ser ner på andra förband. 

 

Med det sagt är det inget fel att ha mål. Vill man verkligen göra VPL som jägare och gjort alla förberedelser och uppfyllt de kraven som finns så har jag viss förståelse att man blir besviken.

 

Åh andra sidan kan man ju alltid söka J-tjänst efter genomförd GU.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, employed said:

Har dock aldrig träffat en jägare som ser ner på ett annat förband. Däremot har jag träffat många som inte är jägare som ser ner på andra förband. 

 

Med det sagt är det inget fel att ha mål. Vill man verkligen göra VPL som jägare och gjort alla förberedelser och uppfyllt de kraven som finns så har jag viss förståelse att man blir besviken.

 

Åh andra sidan kan man ju alltid söka J-tjänst efter genomförd GU.

Det är ju inte jägarna som ser ner på andra tjänster utan just de mönstrande som ser det som det enda alternativet de kan stå ut med.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Junneman
   Tjena!
   Det är nämligen så att jag nu i september ska iväg och pröva och är lite nervös inför syntestet. Senaste gången jag kollade synen blev det 0,7 på bästa ögat och 0,5 på det sämsta. Det korrigerade värdet blir annars 1.0 på båda ögonen. Utifrån dessa värden vet någon om det blir ett B eller ett C?
  • By Perman
   Covid-19: Swedish Navy focuses on maintaining operational readiness at sea
    
   /Per
  • By vikingman
   USS Kidd, en jagare i Arleigh Burke-klassen har ca 50 fall av corona av en besättning på ca 300 man. Det första fallet evakuerades den 23 April. 
   Efter det har ytterliggare en besättningsman evakuerats. Jagaren beräknas nå hamn i San Diego, Kalifornien denna vecka.
    
   https://www.navytimes.com/news/your-navy/2020/04/27/destroyer-kidd-nears-50-coronavirus-cases-as-more-than-half-the-crew-awaits-testing/
  • By Albin Klevsand
   Hej! 
    
   Jag söker all information man kan få om Flygbasjägarna! Främst från F17 men även vettig information från när utbildningen inte var på F17! Verkar otroligt intressant och har tankar på att gå FBJ. Hittar dock inte så mycket information om utbildningen m.m.
   Så det är bara att skriva! Hade varit kul att få reda lite från de som gått utbildningen de senaste åren om hur det ser ut nu ! 

   Här kommer lite frågor som jag gärna får besvarat! 
    
    
   Allmänt om utbildningen ? 
    
   Reflektioner kring F 17 ? (Mat, boende) 
    
   En vanlig dag som Flygbasjägare under utbildning men även efter utbildning ?
    
    Den utökade mönstringen, vad innehåller den för tester? 
    
   Lodjursmarchen ? Hur går den till ? 
    
   Hur många söker och kommer in varje år ? 
    
   Vad behövs för betyg på Mönstringen ? 
    
   Hur förbereder man sig bäst innan utbildningsstart? 
    
   Om de olika befattningarna ?  
    
   OCH allt annat ni har att säga om FBJ! All information är bra information! 
    
   Tack på förhand! 
  • By Extreat
   Hej,
    
   Var och mönstrade för andra gången i torsdags. Första gången kunde jag endast söka till logisitk, bevakning eller ledning. Anledningen var att jag var för lång för markstrid inom armén, och min hälsa B satte stopp för jägarutbildning. Yrkesvägledaren berättade att flygvapnet skulle utbilda flygbassäksoldater till hösten, där min längd inte skulle vara ett problem. Jag tog tillbaka min ansökan och ansökte på nytt till GMU 4/5.
    
   Inne hos yrkesvägledaren i torsdags fick jag till min förvåning se att F17 inte fanns med som alternativ. Jag frågade varför och han berättade att jag var för lång. Efter en stunds klagan över systemet, accepterade jag läget och sökte in som ledningssoldat på Livgardet. Inget ont om ledning, men jag vill ha en något tuffare tjänst och känner att just flygbassäk vore perfekt.
    
   För att få lite klarhet i det hela, ringde jag upp Försvarsmaktens rekryteringslinje. Svaret blev ungefär; Tidigare har det inte funnits någon gräns för hur lång man kan vara på den specifika tjänsten, men nu har man samma krav som armén (där man inte får vara för lång på grund av fordonen som används.) För flygbassäk finns det inga fordon, eller annan materiel där min längd skulle innebära ett hinder, men man har ändå valt att införa det. Vilket även bekräftades när jag ringde även upp en officer på F17 och frågade om det skulle innebära ett hinder att vara några centimeter för lång (194), men han kunde inte komma på något. Han sade att själv var lite "för lång".
    
   Läget känns något hopplöst för tillfället, jag har väntat flera månader på att söka en tjänst jag inte längre kan söka. Överväger att tacka nej till tjänsten och vända Försvarsmakten ryggen för all framtid. Vet inte riktigt vad ni kan diskutera här, men jag kände att jag ville dela min upplevelse. Är det någon annan som är missnöjd med hur rekryteringen fungerar? Tror jag börjar förstå vad som menas med "Välkommen till vår verklighet" innebär...
×
×
 • Create New...