Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

FM Malibloggen: ”Inte vi som är instängda det är de andra som är utestängda”

Recommended Posts

Mycket är snarlikt för den personal som sitter i karantän både på Camp Midgård i Bamako och Camp Nobel i Timbuktu. De rödvita avspärrningsbanden, de små ytorna och hur en särskild gemenskap växer fram.

Sedan några dagar sitter ett antal svenska soldater i karantän på de svenska förläggningarna Camp Midgård och Camp Nobel. Anledningen till beslutet som karantän grundade sig inte i att någon av de inresta svenska soldaterna uppvisat symptom. Karantänsbestämmelserna infördes av FN-insatsen Minusma och gäller länder som har drabbats av utbrottet av coronavirussjukdomen covid-19 och som deltar i FN-insatsen i Mali.

img-6490-1024x768.jpg

Samma avspärrningsband i på Camp Nobel

Utan stödet från de kollegor som befinner sig på andra sidan avspärrningsbanden vore karantänen något helt annat. Till skillnad från den svenska förläggningen i Bamako var förberedelsetiden på de inresande karantänresenärerna lite längre i Timbuktu. Och den extra tiden användes, man jobbade långt in på natten, för att ytterligare förbereda boendeytan och skapa så bra möjligheter att leva, träna och jobba – trots karantänens begränsningar.

Under Mali 11:s arbete med att omstrukturera och nedmontera Camp Nobel ges många tillfällen för de olika delarna av kontingenten att träffas och samarbeta. All personal involveras i uppgiften och rycker in för att understödja nedmonteringen där det behövs – med nedmontering, sanering eller med att packa. Och skulle man inte haft möjlighet att träffas och arbeta tillsammans ger karantänen en ny och oväntad möjlighet till det.

— Vi umgås på ett annat sätt med varandra nu än vi gjorde då vi befann oss utanför karantän och framförallt med andra personer, säger en röst inifrån karantän.

img-6500-1024x768.jpg

Uno – en klassiker.

Förutom de utrymmen som är avsedda för att sova och arbeta i finns det en del utav det sammanbyggda tältet som blivit något av ett vardagsrum. Här finns TV-spel, kylskåp, några soffor och kaffekokare. Utrymmet är också utrustat med en telefon som det går att ringa till både kollegor på andra sidan avspärrningen och till anhöriga hemma i Sverige med.

Och det blir rätt naturligt att umgås och hitta på saker tillsammans när man samsas om en så liten yta och bor så tätt. Personer man inte pratat med några längre stunder finns det nu möjlighet att sitta ner och diskutera med.

img-6488-768x1024.jpg

Livet i karantän är annorlunda – men inte nödvändigtvis sämre, förutsatt att det gäller en begränsad tid naturligtvis. Det är lite ovant med sovsal för de flesta men efter några nätter är det något man vänjer sig vid. Och trots att omställningen är stor kanske gemenskapen ändå är större – vilket den här beskrivningen inifrån karantän vittnar om;

— Det är inte vi som är instängda det är de andra som är utestängda!

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...