Jump to content

FM Malibloggen: Första tiden i karantän


Recommended Posts

Nu har de första dygnen i karantän passerat och konturerna av en vardag börjar ta form. Leave-flyget hade inte mer än landat på flygplatsen i Bamako förrän beskedet kom att de svenska soldaterna som rest i landet skulle sättas i karantän. Även om rapporteringen kring covid-19 inte har undgått någon väckte beslutet frågor, framför allt: Hur kommer de närmsta dygnen te sig?

Anledningen till beslutet som karantän grundade sig inte i att någon av de inresta svenska soldaterna uppvisat symptom. Istället handlar det om en extraordinär situation som kräver stor försiktighet för att minska risken för smittspridning. Karantänsbestämmelserna infördes av FN-insatsen Minusma och gäller länder som har drabbats av utbrottet av coronavirussjukdomen covid-19 och som deltar i FN-insatsen i Mali.

karantan14-1024x704.jpg

Stabschefen Daniel Thomsson samlar personalen som är satt i karantän på Camp Midgård och informerar om vägen framåt. Att hålla ihop och ta hand om varandra är det viktigaste.

Men flexibiliteten på det svenska förbandet är stor och snabbt var anpassningen till den nya situationen igång. Och även om inga svenska soldater uppvisat några symptom stod det snabbt klart att karantänen inte införts för syns skull utan skulle efterlevas noggrant. Avspärrningsband sattes upp för att visa var personal som var satt i karantän fick röra sig. Och besökare till karantänsområdet håller sig nogsamt på behörigt avstånd.

karantan-1024x683.jpg

Avspärrningsband håller gränsen för karantän.

De röda avspärrningsbanden löper till och från en särskilt uppmärkt hygienbarack och omfattar ett litet område i direkt anslutning till de boendetält där personalen sover. Trots att det är ett litet område utgör det inte den begränsning man kan tro när det finns både kreativitet och gott humör. På bara några timmar var området utrustat med gymutrustning och många kom snabbt igång och tränade med de möjligheter som bjöds. Så har det fortsatt – allteftersom tillkommer fler bekvämligheter som gör livet i karantän enklare.

karantan13-1024x683.jpg

Rask promenad på begränsad yta.

 

Det goda humöret beror också på alla de kamrater utanför karantän som stöttar och hjälper till. Redan från första stund visade hur de gör allt de kan för att förbandet som helhet ska klara påfrestningen som karantänen innebär. De hjälper till att hämta personlig utrustning som förvarats i boendetält och som personalen i karantän inte själva kan nå. De paketerar och levererar måltider och mellanmål och ställer upp på alla sätt för att underlätta situationen.

karantan9-1024x683.jpg

God mat och trevligt sällskap.

Sakta men säkert börjar rutiner formas och vardagen ta form i karantänsområdet. Situationen är speciell men inte unik. I Sverige och på andra platser sitter människor i mer eller mindre frivillig karantän. Och även om mycket som rör pandemin covid-19 är oklart fortsätter vi att tvätta händerna och ta hand om varandra och hoppas att ni gör detsamma.

karantan5-1024x683.jpg

Finns rökruta på karantänsområdet.

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...