Jump to content

FM Malibloggen: Behövs fler ord än ett för att beskriva sand


Recommended Posts

Det finns en hel del sand i området runt staden Timbuktu. En del av den där sanden är av sådant slag att den kräver vilja och framåtanda av föraren. Utan en tydlig riktning och beslutsamhet är det lätt att köra fast.

Det sägs att urinvånare som lever i vinterklimat har tusen ord för snö. Och för den som pulsar i snö varje dag är det skillnad på om den är blöt, kall eller har någon annan egenskap. På samma sätt kan det på lite avstånd räcka med att beskriva sanden runt Timbuktu som just sand. Men ju närmare man kommer och ju mer man rör sig över den ökar behovet av att beskriva den mer i detalj.bild-pa-finkorning-sand-1024x683.jpg

-Den svårast sanden att framrycka genom är den vi kallar ”Aladdin-sanden”. Den riktigt finkorniga sanden som liknar sanden på de finaste stränderna. Kör man genom ett terrängparti med den typen av sand krävs det att man planerar sin körning, annars kör man fast, säger Nils, kompanichef.

bild-pa-galt-vid-onda-hojden-1024x683.jp

Terrängpartierna är kända för svenska soldater och erfarenheter som är viktiga för körningen har förts över från soldater som tjänstgjort i området tidigare. Det är viktiga erfarenheter som gör att förbandet kan framrycka enklare och undvika platser som tar längre tid att köra över när tiden är knapp.

bild-pa-patrull-genom-skogsbekladd-terra

Men även om terrängkännedomen är god och har traderats vidare från de som tjänstgjort på platsen tidigare kan platser förändras. Regnperioder förändrar landskapet på ett påtagligt sätt men även utanför regnperioder kan landskapet förändras. Platser som varit fyllda med vatten och där framkomligheten varit låg kan några veckor senare vara fullt framkomliga – både med fordon och till fots.

bild-pa-patrull-genom-skogsbekladd-terra

-Senast vi var på den här platsen var det vatten längs det här stråket och det gick inte att ta sig längre än så här om vi inte fortsatte till fots, säger Kristofer skyttegruppchef, och pekar mot korsningen.

bild-pa-patrull-genom-skogsbekladd-terra

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...