Jump to content

Försvarsmakten: Utredning rörande värnpliktig officer avslutad


Recommended Posts

Den 13 januari 2020 gav överbefälhavaren ledningsstaben i uppgift att utreda den individ som felaktigt utgett sig för att ha en officersexamen och som uppmärksammats i media. Utredningen är nu klar.

Försvarsmakten konstaterar att personen under flera tillfällen, perioden 2001 – 2010, varit anställd som värnpliktig officer bland annat i utlandsstyrkan. Vidare har individen även haft en civil anställning vid myndigheten. Dessa anställningar har varit korrekta. Däremot kan utredningen konstatera att det inom myndigheten har begåtts fel när den värnpliktige officeren anställts som reservofficer samt när han fick påbörja en anställning innan godkänd säkerhetsprövning.

– Jag kan konstatera att det i det här fallet har funnits brister i anställningsförfarandet av individen. Men jag kan också konstera att inget tyder på att sekretessbelagd information, som skulle kunna innebära informationsförluster för rikets säkerhet eller för våra partners, har spridits. Inte heller har individen riskerat säkerheten kring de insatser som han har deltagit i, eller personals liv eller hälsa, säger brigadgeneral Mats Ström som ansvarat för utredningen.

Utredningen, som har varit omfattande, föreslår att Försvarsmakten ska:

  • säkerställa att utbildningar ger chefer med personalansvar nödvändig kompetens inom HR, arbetsrätt och säkerhetsprövningsprocessen
  • säkerställa att rutiner och processer är enhetliga och uppdaterade för anställnings- och placeringsbeslut
  • se över hur HR-funktionen och säkerhetsfunktionen samverkar gällande personalärenden
  • se till att relevanta partners får ta del av utredningens slutsatser och föreslagna åtgärder
  • överväga att införa en befattning som ”Försvarsmaktens HR-controller”

I och med att utredningen nu avslutats anser Försvarsmakten att frågan kring den enskilde individens engagemang i myndigheten är utagerad.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...