Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Försvarsmakten intar Härnösand

Recommended Posts

Den ökade militära närvaron i nedre Norrland skapar ovärderlig erfarenhet för Försvarsmakten. Genom att öva i Härnösand och andra strategiskt viktiga områden i Sverige ökar terrängförståelsen och den operativa förmågan.

Den senaste veckan har Livgardet, Göta Ingenjörsregemente och Helikopterflottiljen övat enskilt och tillsammans på olika platser från Örnsköldsvik i norr till Timrå i söder men framförallt i och omkring Härnösand. För soldaterna har det varit främst den nya terrängen som varit annorlunda jämfört med de övningar de genomför hemma på förbanden.

– Själva övningsmomenten är vi drillade på, det som ger oss en extra nivå är att vi inte övat just här tidigare. Det ställer andra krav på förbandet och höjer kunskapen både hos den enskilda soldaten och som helhet för Försvarsmakten, säger Kerim Kabaca, övningsledare för övningarna som Livgardet genomför i veckan.

Nedre Norrland är ett strategiskt viktigt område i försvaret av Sverige med förbindelser i nord- sydlig och öst- västlig riktning. I området finns inga fasta förband för tillfället så den ökade militära närvaron är också en stark markering.

– Försvarsmaktens uppgift är att försvara hela landet och genom att öva här bygger vi erfarenhet av att både strida i den här typen av terräng och att transportera hit trupper. Det här är ett exempel på hur vi övar för att fortsätta stärka vår operativa förmåga, säger Försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist.

Tidigt på fredagsmorgonen började rekryter från Göta Ingenjörsregemente att bygga det som kallas krigsbro 5 i centrala Härnösand. En viktig förmåga för att skapa rörlighet för egna och stridande förband i försvaret av Sverige.

Sedan i höstas har flera förband övat i omgångar på marken, i luften och på vattnet i Jämtland, Ångermanland och Bottenhavet.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...