Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Kirurgitropp övar i nedre Norrland

Recommended Posts

Som en del i en större övning i nedre Norrland befinner sig en kirurgitropp ur första sjukhuskompaniet i Härnösand. Här har troppen övat och samverkat med Västra Norrlandsregionen, polis, ambulans och hälso- och sjukvårdspersonal lokalt och regionalt.

Olika sjukvårdsmoment har genomförts. Det har varit bra dagar med intressanta uppdrag och övningar.

– Det har gått över förväntan med tanke på hur kort planeringstiden varit. Kirurgitroppen har fått ut mycket av övningen och bland annat har vi slipat på våra interna rutiner, säger Carl Skepp som varit övningsledare. Vi har även haft förmånen att samla med civila blåljusmyndigheter vilket alltid är lärorikt. Och vi är mycket tacksamma för det stöd vi fått av Norra Militärregionen och Västernorrlandsgruppen samt från Region Västernorrland, fortsätter Carl.

Det har bland annat genomförts en masskadeövning i hamnen i Härnösand tillsammans med polis, räddningstjänst, ambulans och region Västernorrland. Skademarkörerna var hemvärnspersonal ur Västernorrlandsgruppen. De svårast skadade personerna transporterades till kirurgitroppen som stod beredda att ta emot. Alla som deltog var nöjda vid efterföljande erfarenhetsutbyte och tyckte det var en värdefull övning. Chefen Försvarsmedicincentrum överste Peter Fredriksson, besökte också kirugitroppen och masskadeövningen, och han var mycket nöjd och tackade alla inblandade. Och som grädde på moset blev kirurgitroppen efter övningen bjudna på 25 pizzor från en lokal pizzeria.

På lördagen hade kirurgitroppen en lite udda och intressant uppgift. Ordern gick ut på att inspektera Härnösands gamla sjukhus, som till största del står tomt och göra det till ett traumasjukhus med sin egen personal, utrustning, materiel, sjukvårdsförnödenheter med mera. De skulle bedöma och redovisa hur många operationsenheter, intensivvårdsplatser, sängar, patienter med mera som fick plats och var det skulle placeras. Vad det finns för befintliga förutsättningar och vad som behöver kompletteras. Till det kommer all logistik för hur ett bra och praktiskt omhändertagande skulle kunna se ut och hur lång tid det skulle ta för troppen att iordningställa och ta emot skadade. Till deras hjälp och vägledning fanns en person med lång erfarenhet och kunskap om sjukhusets verksamheter, lokaliteter samt infrastruktur från Region Västernorrland.

– Det har varit väldigt givande ur många aspekter men framför allt att vi fick testa något nytt som rekognosering i befintlig byggnad för etablering av fältsjukhus, tycker kirurg Karin Sillén som var en av de övade.

Det var många som var intresserade av hur en kirurgitropp fungerar när det på söndag gjordes ett övningsuppehåll. Verksamheten förevisades med olika stationer med skademarkörer ur Västernorrlandsgruppens hemvärnspersonal. Stationerna var traumahändertagande, operation och intensivvård där personalen berättade vad de gjorde och svarade på frågor.

Nu börjar kirugitroppens övning i Härnösand närma sig sitt slut. Packning av all utrustning och hemtransport pågår. Sammantaget är det många fina och lärorika minnen och upplevelser troppen tar med sig hem. Och den händelse som alla är överens om satte guldkant på vistelsen var de goda pizzorna som den snälla pizzabagaren bjöd på.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...