Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

FM Malibloggen: Tillsammans utgör vi ”Team Sweden”

Recommended Posts

Sverige finns representerat i Mali på fler sätt än med den svenska kontingenten i Timbuktu och Bamako. I torsdags fick vi på Camp Nobel besök av Sveriges ambassadör i Mali – Diana Janse.

Sverige har länge varit en biståndsgivare till Mali men närvaron förstärktes 2010 då Sidas kontor i huvudstaden omvandlades till ambassad. Utbyte mellan den svenska kontingenten och ambassaden sker regelbundet och är viktigt för både parter.

ambassadorsbesok-1024x682.jpg

Diana Janse med kollegor hälsas välkommen av Mattias Söderberg, kontingentschef.

Med besöket kunde Diana Janse bland annat skapa sig en aktuell lägesbild av stämningen på den svenska kontingenten och hur långt omstruktureringen av Camp Nobel fortskridit. Rundturen passerade flera centrala funktioner som får förläggningen att fungera och styrkan att fullfölja sitt uppdrag.

ambassadorsbesok7-1024x683.jpg

Rundvandring och här i samtal med Daniel Thomsson, stabschef.

Hur märks det att det finns ett svenskt förband i Mali?
— Det märks på flera sätt. Först utgör ju styrkan flertalet svenskar i landet – utöver våra soldater är vi bara några dussintal svenskar här. Sedan är ju intresset för Mali stort hemma, inte minst medialt. Det tror jag inte hade varit fallet på samma sätt utan trupp här. Sist men inte minst är det något som jag märker av i mina kontakter med malier och maliska myndigheter. Många känner till det starka svenska engagemanget för Mali, både för det vi gör inom biståndet och genom vårt bidrag till Minusma, säger Diana Janse.

ambassadorsbesok11-1024x683.jpg

Utanför sjukvårdsfunktionen på Camp Nobel.

Märks det på något särskilt sätt i din roll som ambassadör?
Ja, det ger ju mig rejäl hjälp i mitt ämbete. Det är ju ytterst ett bevis på vårt starka engagemang – både visavi värdlandet Mali och i mina kontakter med mina kollegor här. Det signalerar att Sverige levererar.

ambassadorsbesok10-1024x683.jpg

Rundturen tog vägen genom tältförläggningen.

Arbetar man annorlunda i utrikesförvaltningen när Försvarsmakten verkar i landet?
Jo men det tycker jag väl. Vi håller tät kontakt mellan ambassaden och Försvarsmaktens personal på plats. Vi hjälper varandra, utbyter information och träffas ofta både formellt och informellt. Jag är noga med att tänka i termer av ”Team Sweden”; vi är alla här olika mandat men med samma regering och riksdag som vår yttersta uppdragsgivare, så för mig är det självklart att vi stöttar och hjälper varandra. Dessutom blir det mycket roligare, enklare och trevligare så.

ambassadorsbesok8-1024x683.jpg

Samtal om närområdet över en karta.

Kommer något förändras i hur du arbetar med ditt uppdrag när svensk trupp så småningom omgrupperar till Gao?
Kanske i så fall att det betyder att jag nu får anledning att läsa in mig mer på situationen i Gao – efter åren i Timbuktu har vi som land ganska bra koll på det området. Sedan ser jag förstås fram emot att få besöka Gao både en och två och tre gånger, alltefter som campen byggs upp och förbandet kommer på plats och ut på uppdrag, avslutar Diana Janse.

ambassadorsbesok9-1024x683.jpg

Kort förevisning av en del materiell.

Till ytan är Mali stort och det är glest med svenskar i landet. Men med ett nära samarbete mellan den svenska styrkan och ambassaden får vi till de synergier som gör att effekten och avtrycket blir stort – och stundtals större än vår storlek. Vi tackar ambassadören med kollegor för besöket och hälsar välkommen åter!

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...