Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

FM Malibloggen: Slå fransmän i deras egna sporter

Recommended Posts

Som vuxna och mogna människor vill vi gärna tro att vi kan vara goda förlorare om det skulle behövas. Men frågan är om vi är lika storsinta om vi skulle förlora i våra nationalsporter – sporter vi betraktar som våra egna. Det fransmännen inte visste när de bjöd in den svenska kontingenten var att det skulle bli ett svettigt besök.

De franska styrkorna som är förlagda på FN:s supercamp i Timbuktu är inte, som de svenska, en del av FN-insatsen Minusma. Istället utgör de en del av franska operationen Barkhane och är på de flesta sätt fristående från det övriga livet på supercampen. Faktum är att deras förläggning ligger så långt bort från svenska Camp Nobel man kan komma och därför är chanserna att springa på varandra ganska små.

barkhane4-1-1024x683.jpg

Svenskar på väg mot franska Barkhane.

För att komma varandra närmare och möjliggöra ett trevligt utbyte tog fransmännen initiativ till en tävling och bjöd in svenskarna – ett, skulle det visa sig riskabelt drag som kunde utvecklats till ett ödesdigert misstag.

barkhane8-1024x683.jpg

Svensk block mot fransk smash.

Det fanns möjlighet att tävla i en mängd olika grenar som alla krävde olika förmågor. Variationen i tävlingarna gjorde att de olika lagen bestod av allt mellan tre eller fyra personer upp till tio till femton tävlanden. Talrikast var volleybollagen och glesast var de som tävlade i boule. Den svenska kontingenten hade kraftsamlat och kunde ställa upp med minst ett lag i varje gren.

barkhane7-1024x683.jpg

Franska bollkallar.

Fransmännen vaggas tidigt i tävlingen in i en falsk trygghet när ett av deras volleyboll-lag slog ut det svenska laget. Det var en match med många avbrott då volleybollen flera gånger fick hämtas från ett av taken alldeles intill planen. Fransmännen tvingades upp på det rangliga taket en handfull gånger och såg ut att vara nära att rasa samman varje gång.

barkhane1-1024x683.jpg

Jeux de palets – populärt i södra Frankrike enligt fransmännen själva.

Riktigt svettigt blev det för fransmännen i tävlingen som följde – jeux de palats, en typisk fransk nationalgren. Det visade sig nämligen att inlärningskurvan för det svenska laget var brant och att man snart behärskade sporten på, ett för fransmännen, överraskande vis.

barkhane9-1024x683.jpg

Jeux de palets går ut på att kasta små diskusliknande stenar av bly och komma så nära en av stenarna som möjligt.

Parallellt med jeux de palate spelades ett parti boule – kanske något av de mest franska sysselsättningar man kan ägna sig åt. Allt eftersom de andra kraftmätningarna avgjordes anslöt åskådare till boulebanan. Där fick de se en tät match och hur måttbandet gång på gång hämtades ut för att bedöma avstånden. Och det ville sig inte bättre än att det svenska laget slutligen slog det franska. Men trots att förlusten troligtvis sved för fransmännen visade de inte annat än lugn och gott mod.

barkhane10-1024x683.jpg

Spänd stämning kring Boule-banan.

Eftersom tävlingarna var flera och lagen många fick tävlingarna återupptas någon dag senare. I den matchen föll dessvärre det svenska boulelaget mot ett toppat och mycket skarpt franskt lag. Vore det inte så att vi trodde det bästa om våra franska kollegor skulle vi misstänka att förbandet skickat en akut hemställan till Frankrike om att sända ned en grupp med de bästa boulespelarna deras väpnade styrkor kunde uppbringa.

barkhane2-1024x683.jpg

Måttbandet användes frekvent.

Alldeles oavsett tävlingsresultat var det ett välkommet och uppskattat arrangemang. Allt som var planerat kunde inte genomföras och så får det lov att vara när huvudtjänsten måste gå före både för oss och för fransmännen. Men det kommer fler tillfällen. Kanske hos oss svenskar och kanske med tävlingsgrenar som kasta stövel, hoppa säck eller någon annan obskyr tävling som ger oss svenskar en chans att trycktesta den franska inlärningsförmågan.

dsc-1123-6345-1024x683.jpg

Stark roddinsats från det svenska laget.

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...