Jump to content

Recommended Posts

Holländska Damen Shipyards Group har nu utvalts som huvudentreprenör att med Blohm + Voss och Thales som partners bygga fyra fregatter av MKS 180 typ till den tyska marinen. Fartygen får en längd av 155 meter, ett deplacement på 9.000 ton och en räckvidd på 4.000 NM vid 18 kn. Om man ska tro navyrecognition.com inget lv-robotsystem med medellång räckvidd, men enligt tyska wiki så får MKS 180 ESSM. Något större än Baden-Württemberg klassen och med tyngre bestyckning men med bara en NH-90 hkp. MKS 180 får ett "Flex deck" där man kan ta med alla olika uppdragsmoduler utan att behöva uppsöka en hamn. Fyra fartyg byggs i en första serie, men ytterligare två fartyg kan tillkomma senare enligt navaltoday.com.

 

German Navy selects Damen/Blohm + Voss for construction MKS180 frigates

 

Damen, German partners to build Germany’s New MKS 180 ships

 

Damen Wins German Navy’s MKS 180 Multi-Purpose Combat Ship Tender

 

Fartygen blir större än förväntat, men det har nog att göra med att de ska kunna operera länge utan hamnstöd. Är nog inte tänkta för Östersjön i första hand. Till skillnad mot F125 som mer är byggt för lågintensivt krig utomlands (modern motsv till mellankrigstidens "colonial cruiser") så är MKS 180 byggt för alla tänkbara scenarior. Även om det inte står så tror jag att dessa fartyg kommer att ersätta de fyra fregatterna av Brandenburg klassen byggda 1992-96.

 

/Per

 

 

 

 

 

 

Edited by Perman
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...
Posted (edited)

Tyska regeringen har nu godkänt att det beställs fyra MKS 180 fregatter för 5,6 miljarder € (ca 59 miljarder SEK). Prissumman omfattar även byggnationer på land för utbildning. Det finns option på ytterligare två fartyg. Ubåtsjakt är prioriterat men fartygen ska även ha kapacitet för AAW och ASuW. Förmågan att jaga ubåtar är viktig, inte minst eftersom både de nya fregatterna av Baden-Württemberg klassen som är under leverans och K 130 korvetterna (batch 1 och 2) i stort sett saknar ubåtsjaktkapacitet.

 

German Parliament approves the Procurement of Four MKS 180 for 5.6 Billion Euros

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

SeaWaves Magazine har googlat tysk info som visar hur MKS 180 kommer att bli det enda fartyget som kan användas för en rad olika uppgifter med hjälp av s k "mission modules". Dessa uppgifter kan vara allt från att patrullera stora havsområden över hela världen, övervaka embargon, evakuera tyska medborgare från konfliktområden till "anti piracy missions" och ubåtsjakt. Redan den grundläggande varianten av MKS Multi-purpose warship kommer att vara ett fullfjädrat stridsfartyg. Just nu planeras två modulsystem “ASW Anti-Submarine Warfare-Location picture“ och en module ”Detention” för anti piracy missions. Byte av modulsystem kommer att kunna ske snabbt över hela världen och utan varvsvistelse. Modulerna kommer inte att byggas för ett specifikt fartyg utan finnas i en modul bank som kan utnyttjas av alla fartyg.

 

German MK180 Order Detailed

 

Kan dock inte låta bli att undra varför tyskarna satsar så mycket på stora fregattfartyg som ska kunna operera över hela världen i alla konfliktnivåer. F125 fregatterna som är under leverans just nu är en slags modern motsvarighet till de s k "colonial cruisers" som fanns tidigare under kolonialväldet. När bygger man en mer "modest" fregatt för Nordsjön och Nordatlanten, och som även kan användas för operationer i Östersjön? Visst bygger man en ytterligare serie K130 korvetter på ca 2.000 ton, men dessa är egentligen bara ersättning för de tidigare robotbåtarna eller "Schnell Boote" och saknar i stort sett ubåtsjaktkapacitet (trots benämningen).

 

/Per

Edited by Perman
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites

Tyska ordet mehrzweck översätts till engelska multipurpose i Google translate. Men inget förslag på svenska i Google translate. Vad kan den svenska översättningen bli?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Similar Content

  • By Perman
   De fem brittiska general purpose Type 31 fregatterna kommer att byggas enligt Babcock/BMT/Thales projekt Arrowhead 140, som i sin tur är baserat på danska Ivar Huitfeldt-klassen:
    
   Royal Navy Type 31 frigate order goes to Babcock
    
   Babcock announced as Royal Navy Type 31 frigate competition winner
    
   Type 31 frigate
    
   Arrowhead 140 General-Purpose Light Frigate
    
   Jag tror att det är ett bra val. Fartygstypen kommer förmodligen att kunna exporteras vilket också är avsikten med designen. Svårt att se vad som gör att hon klassas som en "general purpose" fregatt jämfört med type 26 (som är ett "multi-mission warship"). Möjligen då att hon får en mindre VLS, något enklare skrovhydrofon och närlv samt CODAD kombinerat dieselmaskineri (jmf med CODLOG på type 26).
    
   Om man får tro skisserna hos navalnews.com så verkar det som om hon kommer att få en Bofors 40 mm Mk4 akterut:
    
   Babcock Team 31 selected as preferred bidder for UK Type 31 frigate programme
    
   /Per
    
    
  • By Psilander
   Fregatte 125
    
   Detta är tyskarnas nya fregatt projekt F125, som kommer ut ungefär samtidigt som YSNY. F125 är specialbyggd för "littorial warfare" notera Monaech dvs sjöversionen av 155mm Panzerhaubitz, rb15 blir troligtvis sjömålsroboten, man kikar även på MLRS.
  • By Perman
   German Navy has approved the acquisition of two new ship tankers Type 707
    
   German Navy getting new tankers
    
   Jämfört med de nuvarande tankfartygen typ 704 FGS Spessart och FGS Rhön så blir de nya tankfartygen typ 707 alltså 40 m längre, 5 m bredare, får samma djupgående (för att kunna angöra Wilhelmshaven), blir minst fyra knop snabbare, kommer att medföra 30% mer bränsle och ta 20 containers mot 2, samt får en besättning på 20 pers mot 42 tidigare. Skulle förvåna mig om de nya tankfartygen inte får MLG 27 för självförsvar.
    
   Enligt tyska wiki så beställdes de nuvarande tankfartygen ursprungligen för ett danskt rederi och skulle fört liberisk flagg (inte libysk som påstås i artikeln ovan). De togs bägge ur tjänst i juni 2018 pga. maskinproblem, men kommer att repareras så att de kan fortsätta användas till 2025. Den 29 mars 2009 utanför Somalia under operation Atalanta attackerades FGS Spessart av pirater och fartygets säkerhetskommando på 12 pers besvarade elden och kunde avvärja attacken. Piraterna kunde senare gripas av andra fartyg.
    
   /Per
    
    
  • By Perman
   Medan man i Sverige kommer att reducera ubåtsvapnet till fyra ubåtar från 2018 så planerar man i Tyskland att utöka ubåtsflottan till åtta enheter till 2030. I år har de två nya enheterna U35 och U36 tillförts, vilket nu gör det tyska ubåtsvapnet till det starkaste i Östersjön med sex moderna AIP ubåtar. De två senaste båtarna är 1,2 m längre än de tidigare typ 212 båtarna, och det är för att få plats med en ny mast som bl a kan innehålla en trycksatt 30 mm kanon av typ Muräne och/eller tre Aladin UAV.
    
   http://navaltoday.com/2016/10/05/germany-to-commission-sixth-type-212a-submarine-u-36/
    
   http://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Deutsche-U-Boot-Flotte-bekommt-Verstaerkung,uboot632.html
    
   /Per
  • By Perman
   De fyra holländska lv-fregatterna av De Zeven Provincien-klass ska ersättas:
    
   Naval Analyses på twitter
    
   Fartygen ska innan detta sker även få en förmodad sista ombyggnad och modernisering. Bl a så ska Harpoon systemet och den 50 år gamla 127 mm Oto Melara kanonen ersättas (som enl vissa uppgifter knappt fungerar), och ESSM systemet ska uppgraderas:
    
   Modernization
    
   Thales SMART-L MM Radar Installed on HNLMS De Zeven Provinciën Frigate
    
   Undrar vilken marin som kan få dessa fartyg när de ersätts? De kommer gissningsvis att vara ca 29-33 år gamla när de ersätts och torde då fortfarande ha några år kvar. Gissar på att chilenska och grekiska marinerna ligger bra till för detta.
    
   /Per
    
    
×
×
 • Create New...