Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

FM Malibloggen: ”Askern” gör det enklare att bidra

Recommended Posts

Styrning och ledning är inte enkla saker. Kan man både se och höra varandra i en mindre grupp är det förstås enklare men det blir genast mer komplicerat i takt med att både gruppen och uppgiften växer. I Försvarsmakten formaliseras i princip allting i skrivna orders och orienteringar.

Skrivningarna har olika namn beroende på uppgiftens djup och omfattning. Några kallas SOP, standard operating procedure, och är de stående ordrar som gäller för specifika och återkommande uppgifter. Ett sådant exempel kan vara rutiner för hur man tar emot besökare till förläggningen eller vilka åtgärder man ska vidta när man kommer tillbaka från en patrull.

msic9-1024x683.jpg

Blir lätt lite dammigt och därför bra med munskydd.

Ett annat exempel på en skrivning är något som kallas ”Taskers”. Det är dokument som ger styrningar för specifika uppgifter på lite kortare sikt. Kanske en kontingensuppställning där det i Taskern framgår vem som är ansvarig för vad och när det ska vara klart.

msic10-1024x683.jpg

Inte bara solen som ger huden gyllenbrun ton.

I en så rik flora av dokument och skrivelser borde de flesta redan vara tillkomna. Men under Mali 11 har en ny och innovativ skrivelse sett dagens ljus – ”Askern”

msic-1024x683.jpg

Skyttekompaniet i färd med att stötta logistikkompaniet.

En Asker liknar en Tasker men med skillnaden att Askern tydligt anger vad uppgiften är snarare än vem som ska utföra den. Det underlättar för fler att hjälpa till där de kan och har en stund över. En Asker skulle kunna informera läsaren om att tält X rivs under onsdagen och mankraft behövs mellan 08 och 14 – eller något liknande.

msic12-1024x683.jpg

Kontingentschef Mattias Söderberg rullar och packar tältduk tillsammans med skyttekompaniet.

För en kontingent som Mali 11 är Askern ett smidigt och välkommet verktyg. Våra logistiksoldater är experter på den uppgift vi utför – att omstrukturera, packa ned och sanera Camp Nobel. Men de kan inte göra det själva och det måste många händer till för att klara av uppgiften. Och kontingentens skyttesoldater arbetar redan hårt, utöver sina vanliga arbetsuppgifter, med att stötta logistikkompaniet.

msic6-1024x683.jpg

Med en tydlig Asker finns större möjlighet för staben att bidra i arbetet.

Därför fyller Askern en viktig funktion och gör att de, många tillhörande kontingentens stab, som inte kan avvara en hel dag eller halvdag till andra uppgifter på grund av sin huvudtjänst istället kan bidra när de kan. Det gör det möjligt att mildra arbetsbördan för alla när fler deltar, skapar mer variation i arbetet och svetsar förbandet samman.

 

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...