Jump to content

Aktuella militära händelser 2020


Chassi

Recommended Posts

Breaking: Enligt ett flertal källor så har Iranska revolutionsgardet nu i natt attackerat minst tre amerikanska baser i Irak med ballistiska robotar. Det är frågan om baserna Al-Asad, in Erbil, and Taji. Detta är fråga om ballistiska robotar troligen av Fateh typ med 500 kilos laddning. Ca 35 robotar ska ha avfyrats i en första våg mot flygbasen Ain al-Asad väster om Bagdad. Där finns förutom amerikanska även norska styrkor. Även basen i Ergil i Kurdistan ska ha attackerats med minst fem robotar. President Trump sitter nu i möte sina säkerhetsrådgivare. Det finns ännu inga uppgifter om döda eller skadade, men amerikanskt antirobotförsvar ska ha engagerat flera inkommande iranska robotar. En källa talar om en andra våg av robotar nu. Skrämmande utveckling. Nu ligger bollen hos Trump om och hur detta ska sluta.

 

UPDATE: Enligt irakiska säkerhetskällor så ska irakiska styrkor ha lidit förluster på Ain Al-Asad basen. Inga uppgifter ännu om ev. amerikanska förluster. Oljepriset har stigit med 3,5% sedan den första attacken blev känd.

 

Iranska flygvapnet ska nu ha satts in och en andra våg av robotar är på väg enligt IIRG.

 

President Trump kommer inom kort att tala till nationen från ovala rummet enligt CNN.

 

Flera stridsflygplan ska ha skadats på Ain Al-Asad basen enligt irakiska källor.

 

Amerikanskt flyg ska ha lyft från basen i Förenade Arab Emiraten. USA bekräftar att iranskt flyg har lyft från sina baser.

 

Inga amerikanska förluster så här långt enligt am källor. Trump kommer inte att tala till nationen i natt. FAA har förbjudit alla kommersiella flygningar över Iran, Irak, Persiska Viken och Omanbukten.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

38 minutes ago, Chassi said:

Iran har idag erkännt att man skjutit ned det ukrinska flygplanet.

 

Inte förvånande med tanke på situationen som rådde vid tillfället, tragiskt dock.

 

Nej inte förvånande att man sköt ner det men förvånande att man erkänner. Det trodde jag inte att man skulle göra, åtminstone inte så här kort tid efteråt. Återstår att se om man kommer att lämna en offentlig ursäkt och kompensera anhöriga till offren. Annars väntar nog internationella sanktioner. Tragiskt som sagt med det som hänt men ironiskt nog så tror jag att detta möjligen kan ha en viss dämpande effekt på tonläget mellan Iran och USA, men det hänger även på vad Trump kommer att säga och göra. Frågan är också hur internationella flygbolag kommer att ställa sig till detta. Kommer man att fortsätta flyga till Teheran?

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Det tror jag absolut, just vid tillfället för nedskjutningen befann man sig ju i det närmaste ett krigstillstånd.

 

Troligtvis har man ju varit på helspänn inför eventuella motattacker från USA,  huvuddelen utav irans luftvärn består ju utav äldre sensorsystem, där ställs extra hög analysförmåga vad gäller identifikation av vad man skjuter på, bedömde man att det var en inkommande kryssningsrobot så gjorde man säkerligen en korrekt avvägning.

Nu var det ju dessvärre ett trafikflyg och detta får man nog räkna med kan hända när två stollar leker krig.

Link to comment
Share on other sites

Ja precis. Iran befann sig just då närmast i ett krigstillstånd eftersom man väntade på USAs svar på robotattackerna. Det kan möjligtvis tjäna som en förklaring men ursäktar inte på något vis att man sköt ner det civila trafikflygplanet. Förhoppningsvis kanske detta kan få Iran att se över sina ordergångar och befogenheter. Tyvärr så har väl inte den iranska regeringen 100% kontroll över republikanska gardet, som lite lever sitt eget liv vad gäller metoder och uppförande. Iran har ju lovat mer i fråga om hämnd mot USA, men frågan är man nu inte har flyttat ned detta på prioritetslistan.

 

Enligt den Dubai baserade tv-kanalen al-Hadath på twitter så väntade robotskytten med den axelburna roboten i 10 sek på svar från sin befälhavare om han fick öppna eld, men fick inget svar och valde att avfyra. En enorm prestigeförlust för Iran och inte minst det iranska revolutionsgardet, som nu lidit två svåra bakslag inom loppet av en vecka.

 

/Per

Edited by Perman
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...