Jump to content

Flygvapenbloggen: Kungliga Nordstjärneordern till Brasiliens före detta flygvapenchef


Recommended Posts

bra-fd-fvc-nordstjarneorden1.jpg

Den 10 december genomfördes en ceremoni på vid Sveriges ambassad i Brasilien med anledning av att H.M. Konungen Carl XVI Gustaf har utnämnt den före detta flygvapenchefen, vid det brasilianska flygvapnet Força Aérea Brasileira (FAB), general Nivaldo Luis Rossato, till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden”.

På uppdrag av H.M. Konungen överlämnade flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström denna hedersutmärkelse till general Nivaldo Luis Rossato.

General Rossato tilldelas ordensutmärkelsen för att han, under sin tid som befälhavare för FAB, varit mycket aktiv och stödjande i att utveckla det bilaterala samarbetet mellan Sverige och Brasilien. Detta har lett till fördjupande relationer mellan länderna och bidragit till ett nära strategiskt sammarbete. General Rossato har också varit mycket aktiv och stödjande i frågor gällande den nya generationen av Jas 39 Gripen.

General Rossato avslutade sitt förordnande som flygvapenchef den 4 januari 2019. Under sin långa karriär inom det brasilianska flygvapnet har han haft många höga och viktiga positioner. General Rossato tillträdde som flygvapenchef i slutet av januari 2015.

Den svenska flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström utnämnde, på uppdrag av H.M. Konungen Carl XVI Gustaf, general Nivaldo Luis Rossato till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden” och överlämnade Nordstjärneorden samt ett diplom.

bra-fd-fvc-nordstjarneorden2.jpg

Fakta Nordstjärneorden

Nordstjärneorden instiftades år 1748 av Kung Fredrik I (f.1676 – d.1751, Kung 1720-1751).

Nordstjärneorden var till och med 1974 avsedd som belöning för svenska och utländska ”medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar”

Orden tilldelas numera endast till medlemmar av det svenska Kungahuset samt till utländska medborgare eller statslösa, som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.

Sveriges Konung är de svenska riddarordnarnas (Serafimer-, NO-, Vasa-, Svärdsorden) Stormästare.

Beslut om tilldelning av ordensutmärkelse fastställs av Stormästaren på förord av svenska regeringen.

Kommendörstecknet på orden består av ett vitt Malterskors i gyllene infattning med öppna gyllene kronor i vinklarna mellan korsarmarna. I mitten finns en blå glob med en vit Nordstjärneorden som bär inskriften NESCIT OCCASSUM, vilket betyder ”Den går aldrig ned” (It never sets).

”Kommendör första klassen av Kungliga Nordstjärneorden” är den näst högsta värdigheten (klassen) av totalt fem.

Läsa hela inlägget här >>

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...