Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Försvarsmaktens utredning efter dödsolycka slutförd

Recommended Posts

Utredningen efter dödsolyckan under övningen Northern Wind 19 är nu färdig. Efter olyckan tillsatte Försvarsmakten en utredningskommission (FMUK) i syfte att klarlägga den direkta orsaken till olyckan liksom de bidragande och bakomliggande orsakerna.

– Det är ett flertal faktorer och orsaker som sammanfallit, vilka oberoende av varandra lett fram till olyckan och ingen enskild kan lastas för det som inträffat. Däremot kan man inte ge nog med beröm till de som deltagit i räddningsarbetet, säger Christer Tistam som är chef för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion.

Under övningen körde ett stridsfordon 90 från 192:a pansarbataljonens spaningspluton över ett patrulltält i en observationsplats tillhörande 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet. Olyckan inträffade måndagen den 25 mars 2019 klockan 00.44 och vid olyckan avled en signalist som befann sig i tältet.

– Det här är en oerhört tragiskt händelse och det finns alltid lärdomar att dra för att minska risken för att liknande händelser inte ska kunna inträffa igen. Bland annat rekommenderar jag att Försvarsmakten bör ta fram ett utbildningsmaterial avseende stridsfordons uppträdande och att man bör verka för att höja kvalitén på markstridsförbandens mörkerhjälpmedel.

Under arbetet med rapporten har anhöriga och inblandade soldater och befäl fortlöpande informerats om utredningens gång:

– Det har varit viktigt att göra det, sådana här händelser är oerhört tragiska och berör alla inblandade starkt, säger Christer Tistam.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...