Jump to content

FM Malibloggen: HOTO – hur man med varm hand lämnar över


RSS-Bot

Recommended Posts

Efter snart en hel mission i insatsområdet har Mali 10 byggt upp viktig kunskap och erfarenheter. Men hur gör man för att låta kunskapen leva vidare och inte försvinna iväg med förbandets soldater och officerare?

Det finns mängder av förkortningar i Försvarsmakten. Några är mer logiska och användbara än andra. Ett sådant exempel är ”GRDMAN” som i sin fulla ordalydelse skrivs ut som ”GRODMAN” – både användbart och logiskt.

overlamning-petter-martin-1024x683.jpg

Överlämning mellan företrädare och efterträdare.

En av de viktigare förkortningarna på Camp Nobel just nu är HOTO. Förkortningen ska läsas på engelska och står för Hand-over-take-over och betyder ungefär överlämning och övertagande. För den svenska kontingenten är HOTO det som säkerställer att varje ny svensk styrka står på den föregåendes axlar. Att viktig kunskap och dyrköpta lärdomar förs över från företrädare till efterträdare.

overlamning-campdrift-1024x683.jpg

Samtal om campen över en karta.

Kunskapen som förs över från Mali 10 till Mali 11 rör allt möjligt. Hur olika system fungerar, var det finns risk att köra fast i sanden med fordonet när man patrullerar och viktiga tider att hålla reda på. Men med HOTO överförs också kunskap i form av tips och trix – såsom vilken kaffemaskin man ska välja för att få det bästa kaffet eller vilken dusch som är mest generös.

koka-kaffe-380x570.jpg

Instruktioner för laga bästa möjliga kaffe.

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...