Jump to content

FM Malibloggen: ”En förmån att få leda Qvintus Martin”


RSS-Bot

Recommended Posts

Den främsta uppgiften för spaningskompaniet Qvintus Martin har varit informationsinhämtning. Genom att samtala med framför allt lokalbefolkningen men också genom spaning både på marken och från luften. För att lösa uppgifterna har kompaniet korsat floden Niger inte mindre än fyra gånger – två gånger i vardera riktningen.

dsc167672-570x380.jpg

Lastning och transport över floden Niger.

För många soldater på Qvintus Martin kan operationerna nere i området Douentza vara det som präglar tiden i Mali allra mest. Kompaniet var inte där ensamma utan hade sällskap av flera andra delar av den svenska kontingenten. Här byttes de relativa bekvämligheterna på Camp Nobel mot en något mer spartansk tillvaro.

– Allt vi har företagit oss har präglats av kompaniets ledord; professionalism, kreativitet, ödmjukhet och kamratskap. Vi har varit kreativa när vi behövt vara kreativa och vi har löst vår uppgift. Och vi är tacksamma för allt stöd och hjälp vi har mottagit från övriga delar av bataljonen, säger Ulf, kompanichef Qvintus Martin.

dsc221972-570x380.jpg

Kontrasten har varit stor för soldaterna och officerarna i Qvintus Martin och de andra delar som utgör Mali 10. Under stora delar av utbildningen vid Kungsängen, Skövde och Kvarn blåste vinden kallt och snön täckte periodvis marken. I takt med att det började ljusna och bli något varmare i Sverige roterade styrkan istället ner till Timbuktu, Saharas öken och 60-gradig värme.

dsc172972-570x380.jpg

Solnedgång.

– Vi har varit med om många minnesvärda stunder tillsammans. Solnedgångar och stjärnklara nätter. Vi har kört på vägar ingen av oss skulle kalla vägar och vi har haft chansen att sprida Mora Träsks ”huvud, axlar, knä och tår” till lokalbefolkning.

cro825572-380x570.jpg

Kompanichef Ulf

Många av soldaterna som nu avslutar sin insats har grundutbildats tillsammans med flera av de officerare som leder kompaniet.

– Det har varit en förmån att få leda Qvintus Martin och att få lösa våra unika uppgifter inom FN:s insats Minusma vi blivit tilldelade tillsammans med förbandet är en av mitt livs stora höjdpunkter.

(Foto: Jimmy Croona/Combat Camera)

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...