Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Värnpliktiga åter på slottet

Recommended Posts

Högvakten är en högt prioriterad, återkommande uppgift för hela Försvarsmakten. Men sedan värnplikten återinfördes 2018 har F 17 inte genomfört någon högvakt med värnpliktiga, förrän nu.

Tidigare denna vecka har de värnpliktiga på Blekinge flygflottilj, eller även kallad F 17 lämnat förbandet för att lösa högvaktstjänst på Stockholms slott. De är således den första högvaktsstyrkan som flottiljen skickar med värnpliktiga sen den allmänna värnplikten avskaffades 2010. Högvakten är en av de högst prioriterade uppdragen för Försvarsmakten och uppdraget roterar mellan Försvarsmaktens olika förband. 

Porträtt

Vaktchefen Daniel Vikströms gör sin första högvakt på Stockholms slott. Rollen innebär att han är ansvarig för högvaktsstyrkan som agerar skarp vaktstyrka på Stockholms slott, vilket även betyder att de under högvakten ingår i Stockholms militära beredskap.

– F 17 är på plats med cirka 60 värnpliktiga. Träningen inför bestod av två veckors förövning för att lära sig alla rutiner samt exercis säger Daniel och berättar vidare om sin egen roll:

– Det känns väldigt roligt att vara med och få företräda F 17 men med viss anspänning eftersom det är min första gång. Men det har gått bra hittills och allt känns okej.

Två flottiljer, två högvaktsstyrkor

Uppgiften högvakt består av att bevaka båda de kungliga slotten i Stockholm, Stockholms slott samt Drottningholms slott. För att lösa högvakten denna gången samarbetar Blekinge flygflottilj och Norrbottens flygflottilj (F 21). F 17 bevakar Stockholms slott medans F 21 bevakar Drottningholm. Även förbandet från norr skickar cirka 25 värnpliktiga, bland andra rekryten Robin Ruth som ryckte in vecka 38 och nu, nio veckor senare, står han på post vid Drottningholms slott för att vakta kungafamiljen.

Även Major Martin Hasselström, vaktchef för den norrbottniska styrkan är nöjd så långt.

– Det har flutit på väldigt bra ända från starten av högvaktsutbildningen under vecka 46 till nu. Pågången gick bra och det syntes tydligt på rekryterna att de också var nöjda. Nu har vi ju bara varit igång i drygt ett dygn så det gäller att komma in ordentligt i rutinerna så att man får verksamheten att flyta på hela veckan. Jag tycker rekryterna har kommit långt med tanke på att de bara varit i Försvarsmakten i nio veckor. Men de har helt rätt inställning vilket underlättar väldigt mycket.

bild 11

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...