Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Livgardet övade på att skydda regering och riksdag

Recommended Posts

För att höja krisberedskapen i Stockholm har Livgardets krigsförband Livbataljonen övat i samverkan med andra myndigheter. Det är viktigt att stärka relationerna med de andra aktörerna för att bidra både till totalförsvaret och att höja förbandets totala förmåga.

Livbataljonens övning inleddes redan förra veckan med en del enbart för befälen. Ett av momenten var samverkan och rekognoscering med regeringskansliet och riksdagsförvaltningen kring kvarteren där soldaterna sedan övade. Livbataljonen är det insatsförband som vid kris och krig förstärker skyddet av rikets och Försvarsmaktens ledning samt viktiga objekt i och omkring huvudstaden. Därför ägde övningen rum just i de kvarteren.

– Under den tid som jag har planerat övningen har jag märkt att det finns ett ökat intresse för myndighetssamverkan. Samtliga aktörer jobbar med att stärka sin krisberedskap och det är tydligt att totalförsvarsplaneringen har kommit igång, säger major Stefan Appehl, tillförordnad bataljonschef och övningsledare.

Det är ungefär 250 kontinuerligt anställda soldater och officerare som har genomfört den senaste övningen. De har övat på att skydda och bevaka regering och riksdag, patrullera och att göra fordonskontroller i vägspärrar. Övningen har bidragit till att öka Försvarsmaktens och främst Livbataljonens förmåga att stödja andra myndigheter med skydd och bevakning av samhällsviktiga anläggningar.

– Min bedömning är att det har varit en bra och stimulerande övning för våra soldater, som till vardags verkar som skyddsvakter vid de kungliga slotten. För deras del har syftet varit att vidmakthålla och utveckla de kunskaper de redan har avseende skydd och bevakning, säger Stefan Appehl.

– Jag tycker också att det har varit roligt att se hur vi har utvecklat samarbetet med bland annat riksdagsförvaltningen, regeringskansliet, polisen och Stockholms stad.  Vi har fått en ännu bättre förståelse för hur vi tillsammans ska stärka samhällets krisberedskap – och därmed stärka totalförsvaret, som består av civilt och militärt försvar, säger Stefan Appehl.

Läs hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...