Jump to content

Försvarsmakten: Allt det som ännu inte hänt är vår uppgift att försvara


Recommended Posts

Försvarsmakten försvarar hela Sverige och är ständigt insatsberedda med förmåga att verka i flera områden samtidigt. Nedre Norrland är ett strategiskt viktigt område med förbindelser i flera riktningar och Försvarsmaktens uppgift är att stärka den operativa förmågan i händelse av väpnat angrepp. Därför syns nu flera av Försvarsmaktens förband i området i syfte att rekognosera och öva i nygammal terräng.

Att förbereda och rekognosera geografiska områden är en förutsättning för att få full effekt med en militär operation. Nedre Norrland är ett område med viktiga förbindelser och för att skapa förutsättningar för egna förbands rörlighet och för att försvåra för motståndaren måste viktig information för området finnas med i planeringsskedet. Här har fältarbetsdykarna och personal från geografisk support, vilka ingår i fältarbetsunderättelseplutonen, i uppgift att samla in information om områden där operationer eller övningar ska genomföras.

– Våra funktioner måste kunna vara verksamma i hela Sverige, från norr till söder, där terrängen skiljer sig avsevärt. Därför är det viktigt att vi är på flera platser och övar, som nu här i området runt Härnösand, säger Daniel Amador chef för fältarbetsunderättelseplutonen.

video

Samtidigt finns även 11:e militärpolisbataljonen i området vilka kommer att genomföra utbildningsmoment med hundekipage samt att personskyddet tillsammans med Länsstyrelsen i Västernorrlands län övar eskort av samhällsviktiga personer. Militärpolisbataljonen upprätthåller ordning och säkerhet inom Försvarsmakten bland annat genom att lösa uppgifter såsom brottsutredningar, ordning- och säkerhetstjänst, personskydd, kriminalunderrättelsetjänst, hantering av frihetsberövade personer samt trafiktjänst.

– Militärpolisbataljonen ska kunna verka i hela Sverige. Att öva i Nedre Norrland ger oss möjlighet att lära känna det strategiskt viktiga området kring Sundsvall och Härnösand. Förutom terrängkännedomen får bataljonen möjlighet att öva många av de förmågor som är viktiga för att hantera gråzonsproblematik, säger överstelöjtnant Johan Jönsson, chef för 11:e militärpolisbataljonen.

Terrängorientering i ny miljö

Luftvärnets stridsskola, LvSS, flyttade under veckan sin officersutbildning till Östersund. Här har kadetterna övat sig att göra terrängorientering i en för dem ny miljö och att träna ordergivning inom det spelade konceptet att försvara Östersund-Frösö flygplats.

– Den härliga naturen här med kullar, berg och inte minst snö, skiljer sig från vad vi är vana vid hemma, konstaterar kadetten Dragana Zivanovic.

Bild1

Lärarna är också nöjda med att del av utbildningen förläggs till Nedre Norrland.

– För att vi ska kunna lösa vår uppgift, som i detta fall är att skydda flygbasen här på Frösö, måste vi förstå vad den lokala terrängen ger oss för möjligheter och begränsningar. Det är sådant vi nu tränar att bedöma, säger taktikläraren Ted Långstedt som tillägger att övningen här i Nedre Norrland är en viktig del för att vi ska kunna försvara hela Sverige!

Försvarsmakten övar för det vi vet behövs idag, planerar för det vi vet krävs imorgon och anpassar oss för den utveckling vi inte kan förutse.

Läs hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...