Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Flygvapenbloggen: Kungliga Nordstjärneorden till generallöjtnant Kim Jäämeri

Recommended Posts

dsc-0365.jpg

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Edström, Sveriges ambassadör Anders Ahnlid, generallöjtnant Kim Jäämeri och Sveriges försvarsattaché, överste Peter Stolt. Foto: Markus Karjalainen, Sveriges ambassad Helsingfors

I dag genomfördes en ceremoni på Sveriges ambassad i Helsingfors med anledning av att H.M. Konungen Carl XVI Gustaf har utnämnt den finske generallöjtnanten Kim Jäämeri till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden”.

På uppdrag av Hans Majestät Konungen överlämnade flygvapenchefen denna hedersutmärkelse till generallöjtnant Kim Jäämeri.

Kim Jäämeri tilldelas ordensutmärkelsen för förtjänstfulla insatser inom det militära samarbetet mellan Finland och Sverige.

Ur motiveringen: Generallöjtnant Jäämeri har en ytterst imponerande karriär inom det finska försvaret bakom sig vilken fört honom till höga befattningar både inom och utanför flygvapnets organisation. Han tillträdde som flygvapenchef den 1 april 2014 och har därefter haft en betydande roll i samarbetet med Sverige, vilket ytterst främjat svenska intressen.

Generallöjtnant Jäämeri avslutade sitt förordnande som flygvapenchef den 31 maj 2017, då han tillträdde befattningen som strategichef för den finska försvarsmakten.

Under sin tid som Flygvapenchef har Generallöjtnant Jäämeri varit angelägen om att utveckla vårt bilaterala samarbete inom ett flertal olika områden, vilket har bidragit till att våra länders relation fördjupats i linje med våra övergripande gemensamma säkerhetspolitiska intentioner.

– Det är med stor glädje jag härmed, på Hans Majestät Konungens Uppdrag, utnämner dig till ”Kommendör Första klassen av Kungliga Nordstjärneorden”, sa Carl-Johan Edström och överlämnade Nordstjärneorden samt ett diplom.

Fakta Nordstjärneorden

Nordstjärne­orden instiftades år 1748 av Kung Fredrik I (f.1676 – d.1751, Kung 1720-1751).dsc-0336-199x300.jpg

Nordstjärneorden var till och med 1974 avsedd som belöning för svenska och utländska ”medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar”

Orden tilldelas numera endast till medlemmar av det svenska Kungahuset samt till utländska medborgare eller statslösa, som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.

Sveriges Konung är de svenska riddarordnarnas (Serafimer-, NO-, Vasa-, Svärdsorden) Stormästare.

Beslut om tilldelning av ordensutmärkelse fastställs av Stormästaren på förord av svenska regeringen.

Kommendörstecknet på orden består av ett vitt Malterskors i gyllene infattning med öppna gyllene kronor i vinklarna mellan korsarmarna.  I mitten finns en blå glob med en vit Nordstjärneorden som bär inskriften NESCIT OCCASSUM, vilket betyder ”Den går aldrig ned” (It never sets).

”Kommendör första klassen av Kungliga Nordstjärneorden” är den näst högsta värdigheten (klassen) av totalt fem.

Läsa hela inlägget här >>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...