Jump to content

FM Malibloggen: Mali 10 åter samlade


Recommended Posts

 

kolonn-dtz-1.jpg

Delar av förbandet lämnar Douentza för en vecka sedan.

På söndagseftermiddagen rullade den sista Galten och lastbilen in på Camp Nobel i Timbuktu.
Därmed är förbandets sista större operation avslutad – en uppgift som pågått under större delen av insatsen, i centrala Mali.

Som tionde kontingent fick Mali 10 direkt vid ankomst i maj helt nya hjulspår att köra i. Uppdraget från Minusmas militära styrkechef, generallöjtnant Dennis Gyllensporre löd nämligen: spana och inhämta underrättelser i regionen Douentza, i syfte att stödja Minusmas fortsatta arbete med att implementera fredsavtalet och se till att nödvändiga humanitära transporter kommer fram.
Området kring Douentza – cirka 20 svenska mil söder om Timbuktu – har nämligen sedan en tid tillbaka plågats av etniska konflikter, våldsbejakande islamister. Dessutom en rad dödliga attacker med vägbomber, till exempel så sprängdes en civil buss öster om Douentza i början av september, med över 20 dödsoffer. Sammantaget har detta starkt påverkat både civilbefolkningen såväl som Minusmas trupper.

jimcro01-mali10-03.jpg

Under operationerna har Niger, Afrikas tredje största flod korsats fyra gånger.

jimcro01-mali10-55.jpg

Under framryckning har stor vikt lagts på att säkerställa att vägen är säker.

jimcro01-mali10-09.jpg

Patrull i Douentza.

cro8588.jpg

”Vektorgatan” – den naturliga samlingsplatsen för alla på FOB:en i Douentza.

– Hotbilden har gjort att vi under operationen hela tiden haft ett högt säkerhetstänkande och anpassat vårt genomförande. Inhämtningen har överlag gått bra och gett frukt. Efter inledande friktioner har förbandet löst ställda uppgifter på ett utmärkt sätt. Jag är stolt över att på plats ha fått leda det här förbandet som är sammansatt av stab, spaningskompani och stabs- och understödskompani, säger Ulf, chef för spaningskompaniet.
– Jag har en stor förståelse och empati för lokalbefolkningen i området kring Douentza och deras situation efter att ha varit där och sett hur de har det, säger spaningssoldaten Albin.

cro9111.jpg

Det finns alltid tid för vapenvård.

cro9042.jpg

Stadsbild i Douentza, bagaren och slaktaren på bekvämt avstånd.

jimcro01-mali10-16.jpg

Haute couture är den högsta formen av sömnadskonst – vi är osäkra på vad super couture är.

Kreativa kockar
När man inte sovit under stjärnorna har det svenska förbandet åter grupperat på en framskjuten operationsbas i Douentza, tillsammans med en togolesisk bataljon och en egyptisk polisenhet. Det har inneburit betydligt spartanskare förhållanden när det gäller kosthållning, boende och hygienmöjligheter.
Matmässigt har soldaterna ätit så kallade stridsportioner, en slags mjukkonserver eller lagat pasta, ris med mera på sina soldatkök och ätit med inköpta konserver av korv, tonfisk och makrill i senapssås.
– Efter ett tag blir man riktigt bra på att veta vilka delar ur stridsportionerna som går att sätta ihop. Om man kokar pasta, blandar med cheese spread:en ur FN:s stridsportionspåse och lite tonfisk på burk, så blir det jättegott, säger stabsassisten Oscar.
– Eller så tar man det kokta riset och blandar med svampsoppan ur de holländska stridsportionerna, så får du en risotto, säger Sebastian, teknisk chef.
Men makrill i tomatsås borde det väl stå? Nej, i Afrika är annorlunda – men inte automatiskt sämre: enligt flera som smakat påminner det om senapssill.

dsc2607.jpg

Ruffigare hygienbaracker än vanligt – men fullt funktionella.

cro8660.jpg

Lite amerikansk fotboll en varm oktoberkväll i Douentza.

”Tack till er därhemma”
Boendet på basen har varit i luftkonditionerade FN-baracker, där soldaterna bott upp till åtta i ett rum på cirka 25 kvadratmeter, på tältsängar och under myggnät. Toalett och dusch har skett i ombyggda, vanliga containers. Betydligt ruffigare än hygienbarackerna på Camp Nobel, men med en fördel: så länge det fanns vattentryck kunde man duscha.
Möjligheten att kommunicera med nära och kära i Sverige har också varit sämre än vanligt – ibland har det funnits mobilmottagning och därmed chans till internet.
– Som chef för Mali 10 vill jag passa på att tacka alla anhöriga för förståelsen kring att de inte kunnat kommunicera lika lätt och ofta med sina soldater. Jag kan inte nog understryka hur viktiga de anhöriga är för att vi på Mali 10 ska kunna lösa de uppgifter vi ställs inför. På samma sätt tackar jag hela Mali 10 som varit diskreta med var vi varit och vad vi har gjort, säger Dan Hagman, kontingentschef.

dsc2620.jpg

Ordergivning innan patrull.

vektorgatan-2.jpg

Sista eftermiddagen på ”Vektorgatan”.

cro9304.jpg

Afrikansk himmel innan storm – som en bättre oljemålning.

In i kaklet
Nu väntar välförtjänt återhämtning, vård av all materiel liksom sammanställning av de underrättelser som förbandet inhämtat, innan det är dags att börja förbereda för Mali 11:s ankomst.
– Tills vi lämnar över till dem är vi operativa och ska lösa ställda uppgifter. Det gäller nu att bibehålla fokus hela vägen in i mål, in i kaklet. Sen ser jag fram emot att möta hela förbandet och alla dess delar samlade i december, säger Dan Hagman.

viktoreksell.jpg

Redo för resan tillbaka till Camp Nobel.

jimcro01-mali10-35.jpg

Under operationen har fler delar än spaningskompaniet verkat i Douentza, bland annat förrådet.

jimcro01-mali10-34.jpg

Tistelbollar – inget ingen kommer sakna från Mali.

jimcro01-mali10-33.jpg

Tältsäng och myggnät – och sova under bar himmel i Afrika.

 

(Foto, färg: Jimmy Croona/Combat Camera)

 

Läsa hela inlägget här >>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.



×
×
  • Create New...