Jump to content
Sign in to follow this  
daed_

Info mönstring/ubt jägarsoldat

Recommended Posts

Tjenare, jag har fyllt 18 idag och kan nu ansöka om prövning till grundutbildning. Jag har stort intresse för Jägare men undrar vad skillnaden är mellan AJB och K3, samt undrar jag när det är bäst att ansöka om prövningen?

Finns det en gränns på hur många som blir antagen till utbildningen, och i så fall ska jag ansöka så snart som möjligt? Jag försöker ju förbereda mig så mycket som möjligt, så extra tid inför prövningen hade ju uppskattats, men är orolig om den extra tiden skulle försämra mina chanser.

 

Ungefär hur lång tid brukar det vara mellan datumet ansökan skickas och prövningen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

AJB har ett större fokus på klassisk jägartjänst med spaning och strid på djupet (bakom fiendens linjer) i mindre grupper.

 

På K3 finns det flera olika Jägartjänster. Har du tex fokus på 31.Bataljon så är det större fokus på infanteristrid. 32. Bataljon har mer fokus mot underrättelseinhämtning (spaning) på högre i nivå. Just gör man enbart värnplikt på K3 med rätt stor inriktning mot 31.a men detta kan ändras de kommande åren. 

 

Alla utbildningar är inte öppna året runt utan har sina fönster där man fyller upp för kommande kullar. Vissa utbildningar  fylls riktigt fort och andra inte. Amf1 brukar tex inte ha problem att fylla sina platser på någon vecka medans andra tar längre tid. Har du tur så är båda utbildningarna öppna. Har du otur så är ingen av dem det. 

 

Vad du än väljer så kommer du att få pröva din fysiska och psykiska gränser. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag var själv väldigt intresserad av jägare tack vare serien på YouTube. Fick dock en 6:a på cyklingen vilket kändes skit när man behövde 7. Snackade dock med två yrkesinformatörer om det och de sa att serien kan ge en orättvis bild utav hur armen ser ut. Jag blev placerad som Spaningssoldat (Gruppbefäl) på P4. Så snöa inte in på jägare bara p.g.a serien! Nu i efterhand är jag glad att jag blev placerad som jag blev och kan knappt vänta till inryckning i Juli!

Om du vill bli jägarsoldat så ska du såklart gå för det men om det skiter sig på något annat sätt bör du inte utesluta andra befattningar :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intressant att de tyckte att serien gav en orättvis bild. Tycker i stort att serien representerar många värnpliktiga jägartjänster.

 

Alla som vill bli jägare kan ju söka GSS/K efter genomförd GU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för svaren. Jag blev inte intresserad av Jägare först av youtube-serien utan bara av att jag kollade på Försvarsmaktens hemsida på olika befattningar, men serien var ju självklart intressant att kolla på.

 

Mönstring är bokad 23:e och 24:e januari, är jävligt nervös men också väldigt glad. Jag blir inte helt förstörd om jag får en 6:a eller mindre, så länge jag kan göra GU är jag glad, men jag har mest intresse för Jägare.

Edited by daed_
Stavningsfel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  



×
×
  • Create New...