Jump to content
Sign in to follow this  
RSS-Bot

Försvarsmakten: Finländarna snart stamgäster i Kvarn

Recommended Posts

Finska Gardesjägarregementet – som är specialiserat på strid i bebyggelse – är på god väg att bli stamgäst på Markstridsskolans stridsträningsanläggning i Kvarn. – Nästa steg blir att mer regelbundet öva tillsammans med svenska soldater, säger överstelöjtnant Petri Toivonen, kommendör för Nylands jägarbataljon, en av regementets två bataljoner.

Jägarbataljonen gästade Kvarn under en dryg vecka i oktober med cirka 200 soldater under grundutbildning och ytterligare ett 30-tal anställda soldater och officerare. Deras övning Kvarn 19 är en del av den finska arméns internationella övningsprogram samt inte minst en viktig pusselbit i det finsk-svenska samarbetet.

– Gardesjägarregementet har varit i Kvarn och övat varje år sedan 2016, säger bataljonens planeringsofficer Tomi Valkonen, och fortsätter:

– Den här stridsträningsanläggningen med alla byggnader utrustade med simulatorer och videokameror, och den tekniska supporten från den svenska personalen, gör det möjligt att öva med väldigt få restriktioner. Soldaterna och förbanden kan agera i stort sett fritt och det är en stor fördel.

Saknar anläggning

Kommendör Toivonen fyller i:

– ­ Hela träningsmiljön med dess teknik och support innebär att vi efteråt kan validera truppernas förmåga och få en omfattande feedback på alla träningsmoment. Just nu har vi ingen likvärdig anläggning i Finland.

Under årets besök har finländarna endast övat med egna soldater. Just denna dag är det soldaterna som ryckte in i januari i år som anfaller in mot anläggningen – eller Spång som ”staden” döpts till – medan gruppen som ryckte in i juli försvarar inifrån byggnaderna.

– Men målsättningen är att vi ska öva mycket mer tillsammans med de svenska soldaterna. Förhoppningsvis blir det så nästa gång vi kommer hit, säger kommendör Toivonen.

Värt pengarna

Det råder inget tvivel om hur mycket det finska regementet uppskattar den årliga utflykten till Östergötland.

– Träningen i Kvarn innebär en avsevärd kostnad för oss. Det är inte billigt, men när vi väl är här kan vi genomföra träningen på ett så kostnadseffektivt sätt att det är värt alla pengarna vi lägger ut, säger kapten Valkonen.

Läs hela inlägget här >>

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Create New...